Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 6 Septembrie 2006
TipŃreste articolul - Varianta pentru imprimantŃ Trimite acest articol unui prieten  prin email
Dezastrul de la Agapia, la urechile premierului Tariceanu

Dezastrul de la Agapia, la urechile premierului Tariceanu

Situatia dezastruoasa a implementarii proiectului privind reabilitarea arealului turistic Agapia va ajunge pe masa de lucru a premierului Calin Popescu Tariceanu, printr-un raport care va fi ´┐Żnaintat, astazi, de catre Toader Mocanu, prefectul judetului Neamt. Reprezentantul guvernului ´┐Żn teritoriu va realiza documentul ´┐Żn dublu exemplar, celalalt urm´┐Żnd a fi trimis ministrului integrarii europene, Anca Boagiu. Este vorba despre o masura de prevedere, prefectul Mocanu dorind sa se asigure ca, dupa o lunga perioada ´┐Żn care nu a aparut nici o reactie de la nivel central - desi din teritoriu au fost lansate nenumarate semnale pe aceasta tema - informatiile privind realitatea dezastruoasa de la Agapia vor ajunge la urechile cui trebuie. Acesta i-a luat apararea ministrului Boagiu - care, ´┐Żn pozitia ´┐Żn care se afla, ar fi putut lua masuri din timp pentru salvarea acestui proiect - subliniind ca un ministru are foarte multe lucruri de facut si nu poate rezolva toate problemele. Toader Mocanu, care a fost prezent, saptam´┐Żna trecuta, la ´┐Żnt´┐Żlnirea de la Agapia, la care au participat, de asemenea, reprezentantii Ministerului Integrarii Europene si ai Delegatiei Comisiei Europene, a criticat vehement firma Diekat, antreprenorul general al lucrarilor. „S´┐Żnt nereguli multe la Diekat. Aceasta firma nu a confirmat contractorii sau subcontractorii cu care colaboreaza. Lucreaza cu 8 pe care ´┐Żi numeste prestatori de servicii, ´┐Żnsa, prin atributiile pe care le au, s´┐Żnt subcontractori ´┐Żn toata regula. Probabil ca, ´┐Żn cur´┐Żnd, o echipa a Inspectoratului de Stat ´┐Żn Constructii va face un control si va lamuri si aceasta problema. Au fost stabilite o serie de lucruri certe, iar derularea proiectului va fi urmarita cu mare atentie ´┐Żn continuare: ´┐Żn fiecare vineri, la fata locului vor fi prezenti c´┐Żte un exponent al Ministerului Integrarii si Comisiei Europene. Consider ca lucrarile ar trebui preluate de la Diekat, dar nu stiu ce se prevede ´┐Żn contractul ´┐Żncheiat de aceasta firma cu Ministerul Integrarii. Nu vreau sa comentez prea mult pe marginea activitatii sale, dar, c´┐Żnd am ajuns la fata locului, la statia de epurare care se construieste prin proiectul cu finantare europeana nu erau dec´┐Żt patru oameni. Abia c´┐Żnd au vazut masinile oficiale si-au ´┐Żmbracat salopetele inscriptionate cu Diekat. Asta se ´┐Żnt´┐Żmpla pe la ora 12 si, ´┐Żntrebati ce facusera p´┐Żna atunci, nu au fost ´┐Żn stare sa spuna. Ne facem de toata rusinea Europei, pe motiv ca, atunci c´┐Żnd a fost selectata aceasta firma, a existat un anumit criteriu“, a declarat prefectul Mocanu.
Lucrarile au batut pasul pe loc
Potrivit aceleiasi surse, reprezentantul Delegatiei Comisiei Europene a declarat ca va face demersuri la toate forurile din Romania pentru ca firma Diekat sa nu mai fie primita la nici o licitatie pentru adjudecarea lucrarilor din cadrul proiectelor cu finantare europeana. Pe de alta parte, ´┐Żnsa, lipsa de reactie a Ministerului Integrarii, cu at´┐Żt mai mult cu c´┐Żt reprezentantii institutiilor din teritoriu - ai Primariei Agapia si Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est - au semnalat ´┐Żn repetate r´┐Żnduri ca proiectul de reabilitare a arealului turistic se ´┐Żndreapta spre esec este inexplicabila. De la vizita sefului Delegatiei Comisiei Europene ´┐Żn Romania, Jonathan Scheele, din toamna anului trecut, lucrarile au batut pasul pe loc.
Reamintim ca, pe 15 iulie 2006, ar fi trebuit sa fie finalizate lucrarile la proiectul „Reabilitarea zonei turistice Manastirea Agapia“, proiect cofinantat de catre Uniunea Europeana, prin programul PHARE 2002. Valoarea proiectului, care a debutat pe 15 ianuarie 2005, este de 4.785.000 de euro, Comisia Europeana detin´┐Żnd cota de 66,66%, Ministerul Integrarii - de 22,22%, iar Consiliul Local Agapia - 11,11%. Fondurile respective trebuiau folositi pentru reabilitarea celor 117 case monahale din zona manastirii, realizarea sistemelor de apa si canalizare, pentru constructia unei statii de epurare si a unui centru turistic de informare.
Realizarea proiectului si gradul de absorbtie a fondurilor au ajuns abia la 36 %, iar constructorul nu are capacitatea de a duce la bun sf´┐Żrsit lucrarile. Antreprenorul general - firma Diekat, si consultantul tehnic, firma Inocsa, s-au angajat, ´┐Żnsa, ca ´┐Żl vor finaliza p´┐Żna la sf´┐Żrsitul lui octombrie, c´┐Żnd va expira termenul de gratie. Deocamdata, Diekat nu a putut dovedi ca poate face fata, din punct de vedere organizatoric si ca numar de angajati, anvergurii lucrarilor. Efectivul sau este de maxim 50 de oameni, care se ocupa de un numar mare de obiective, desi necesarul ar fi de 150.
Daca proiectul nu va fi terminat p´┐Żna la sf´┐Żrsitul lui octombrie, Agapia va pierde finantarea. Mai mult, autoritatile locale vor trebui sa returneze banii cheltuiti p´┐Żna acum. Pe de alta parte, Ministerul Integrarii va trebui sa caute alte solutii financiare pentru finalizarea lucrarilor.

Articol afisat de 1872 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Iulia IACOB)
AdaugŃ comentariul tŃu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist´┐Ż nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective