Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 9 Septembrie 2006
TipŃreste articolul - Varianta pentru imprimantŃ Trimite acest articol unui prieten  prin email

„Sa traiti bine - dauneaza grav sanatatii!“

Tr´┐Żmbit´┐Żnd ´┐Żn mod inconstient ca estimeaza o crestere de cca 20% a pretului la gazele naturale, Guvernul ´┐Żsi face titlu de glorie, ´┐Żn intentia la fel de tr´┐Żmbitata ca vrea sa compenseze cresterea facturii la ´┐Żntretinere, prin majorarea ajutoarelor la ´┐Żncalzire pentru populatia care a ´┐Żnceput sa se uite la calorifere ca la obiectele de lux. Cele doua tr´┐Żmbite se pare ca vor sa concerteze ´┐Żn acelasi registru c´┐Żnd, ´┐Żn realitate, o ureche racordata la un cap normal sesizeaza c´┐Żt de strident este duetul alamurilor, la care Guvernul se screme sa sufle ´┐Żn acelasi timp. Cacealmaua spectacolului este ca, prin „estimarea cresterii cu 20% a pretului la gazele naturale“, Guvernul nu face dec´┐Żt sa avertizeze pe furnizorii acestora, care ´┐Żnt´┐Żmplator s´┐Żnt tocmai clientela Aliantei PNL-PD, ca au dezlegare la marirea pretului si ca o pot face linistiti, fara teama ca le va sari populatia la beregata. Guvernul garanteaza ca populatia nu va avea de suferit, deoarece va suporta de la Buget o parte din factura de ´┐Żncalzire. Cu alte cuvinte, o parte din bugetul statului este sortita sa ajunga cu acte ´┐Żn regula ´┐Żn vistieria furnizorilor de gaz metan, trec´┐Żnd prin buzunarul populatiei cu vocatie pentru „ajutorul de ´┐Żncalzire“, las´┐Żnd acesteia senzatia ca traieste mai bine. Pe l´┐Żnga tr´┐Żmbite, Guvernul are la rastel si un trombon cu ale carui tonalitati grave bruiaza perceptia sirenei de avarie din sistem, care ne avertizeaza zilnic ca, de la ´┐Żnceputul guvernarii portocalii si p´┐Żna astazi, pretul gazelor naturale si costul facturii la ´┐Żntretinere s-a dublat pur si simplu, iar la energia electrica a crescut cu 30%.
Dirijorul orchestrei, primul-ministru, asistat din loja de presedintele Romaniei, a ´┐Żncurcat partitura rau de tot c´┐Żnd a anuntat salii ca statul, fiind producator de energie electrica, la acest capitol populatia nu prea are de suferit , adica „traieste bine“. ´┐Żn realitate, conform unor expertize incontestabile, consumatorii casnici cu domiciliul ´┐Żn Romania au costuri duble pentru energia electrica, fata de costurile practicate ´┐Żn cele mai dezvoltate tari europene.
´┐Żn Romania se plateste 80 de euro pentru un megawat/ ora, fata de 40-50 euro ´┐Żn statele membre ale UE. Slagarul „Sa traiti bine!“ nu tine de cald c´┐Żnd, ´┐Żn majoritatea oraselor din Romania, prin liberalizarea preturilor la caldura, pretul gicacaloriei se dubleaza sau se tripleaza, respectiv de la 107,5 lei creste la 201 lei si chiar 300 lei. Si pentru ca estimarea Guvernului, ca pretul la gaze va creste cu 20%, sa nu sperie prea tare populatia, aceasta scumpire va fi compensata, estim´┐Żndu-se ca pretul la carne si produse din carne va creste cu 30%, iar la alte produse alimentare - cu 10-18%.
Compensarea rezulta din faptul ca se va economisi de la energia electrica, deoarece frigiderele vor fi scoase din priza, nemaiav´┐Żnd utilitate. S´┐Żntem avertizati ca societatile furnizoare de agent termic si apa calda ´┐Żn sistem centralizat au ´┐Żncheiat anul 2005 cu datorii mari fata de unii furnizori, aproximativ1.700 miliarde lei vechi, deoarece asociatiile de proprietari au debite foarte mari la facturile de ´┐Żncalzire. Acum, Guvernul anunta ca va acoperi cca 1.000 de miliarde din contravaloarea acestor datorii si, personal, consider ca este o solutie de compromis ´┐Żnteleapta. C´┐Żnd prin luna iunie am anuntat ca voi realiza ´┐Żn acest sens o initiativa legislativa, Aqua Calor a si facut publica reactia sa de „contra-opunere“, justific´┐Żnd ca solutia nu este ´┐Żn spiritul principiilor economiei de piata si este populista. ´┐Żntreb, acum, conducerea sau AGA de la Aqua Calor, precum si pe alti acompaniatori, daca solutia Guvernului nu este ´┐Żmpotriva regulilor economiei de piata si daca nu este populista.
Sau se apropie alegerile.

Articol afisat de 1673 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan BIVOLARU, deputat PSD de Neamt)
AdaugŃ comentariul tŃu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist´┐Ż nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective