Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 20 Septembrie 2006
TipŃreste articolul - Varianta pentru imprimantŃ Trimite acest articol unui prieten  prin email

Elevii din Basarabia, regretul corpului profesoral din Bicaz

Tinerii din Basarabia nu se mai ´┐Żnghesuie sa vina la Bicaz, pentru a urma cursurile liceale. Drept dovada, pentru anul scolar 2006-2007, clasele a IX-a ale Grupului Scolar Bicaz nu mai ´┐Żnregistreaza nici un elev din Republica Moldova. „Din c´┐Żte stim, la acest debut de an scolar, nu numai Bicazul ´┐Żnregistreaza lipsa copiilor basarabeni ´┐Żn clasa a IX-a, ci ´┐Żntreg judetul Neamt. Din surse neoficiale am aflat ca, ´┐Żn aceasta vara, candidatii din Republica Moldova, pentru cursurile liceale, au fost dirijati spre judetul Bacau“, a afirmat Rodica Iorga, directorul Grupului Scolar Bicaz. Cert este ca, pentru profesorii unitatii de ´┐Żnvatam´┐Żnt, absenta basarabenilor este un motiv de regret. „Si asta datorita faptului ca moldovenii care au absolvit, deja, liceul sau ´┐Żnca se mai afla la cursuri, prin seriozitate si disponibilitatile lor intelectuale, au ridicat nivelul calitativ al ´┐Żnvatam´┐Żntului din scoala noastra“, a spus Rodica Iorga. Afirmatia directorului liceului din Bicaz este sustinuta de faptul ca, din 2004, c´┐Żnd prima serie de elevi basarabeni a absolvit liceul, reprezentantii acestora au fost sefi de promotie, ´┐Żn fiecare an, anul 2000 constituind momentul ´┐Żn care prima promotie de elevi din Republica Moldova a „descins“ la Bicaz. Atunci, numarul celor veniti de peste Prut a fost de 36. ´┐Żn prezent, la Grupul Scolar Bicaz mai ´┐Żnvata doar cu putin peste 20 de elevi basarabeni, acestia frecvent´┐Żnd clasele a X-a, a XI-a si a XII-a. „Regretam faptul ca, ´┐Żn viitorii ani, nu vom mai avea la Bicaz elevi din Basarabia, iar asta cu at´┐Żt mai mult cu c´┐Żt au fost ´┐Żmbunatatite conditiile de cazare la internatul scolii noastre“, a declarat directorul Iorga.
Ultimele sefe de promotie
Reamintim ca, ´┐Żn anul scolar 2005-2006, Irina Rotaru, din Orhei, si Tatiana Cuciuc, din comuna Puhaceni, au fost sefe de promotie. Desi au fost ´┐Żntr-o concurenta continua pe parcursul celor patru ani de studiu, acestea au ´┐Żnregistrat media generala 9,87, iar ´┐Żn clasa a XII-a - media 10.00. Singurul care le-a departajat a fost examenul de bacalaureat, Irina obtin´┐Żnd media 9,89, iar Tatiana - 9,64. Absolventele si-au ´┐Żndreaptat pasii spre studiul stiintelor economice, prima opt´┐Żnd pentru centrul universitar Cluj, iar cea de-a doua - pentru Iasi. At´┐Żt Irina, c´┐Żt si Tatiana s-au declarat multumite de ´┐Żnvatam´┐Żntul romanesc, ´┐Żn speta cel practicat de profesorii din Bicaz, locul ´┐Żn care, spun ele, s-au maturizat si desav´┐Żrsit din punctul de vedere al culturii generale. „Ma bucur ca am nimerit ´┐Żntr-un oras mic, situat ´┐Żntr-o zona superba, ce m-a ajutat sa ma refugiez ´┐Żn micul meu univers. Am ´┐Żnt´┐Żlnit, aici, oameni cumsecade si profesori de la care am ´┐Żnvatat foarte multe lucruri, chiar si dincolo de cele cuprinse ´┐Żn programa scolara. Nu cred ca ´┐Żn alta zona ar fi fost mai bine“, declara Tatiana Cuciuc. Irina Rotaru ne-a povestit ca, desi ´┐Żn a XI-a a avut o tentativa de a se transfera la un liceu din Piatra Neamt, analiz´┐Żnd lucrurile cu luciditate si pe fiecare profesor ´┐Żn parte, si-a dat seama ca n-o poate face. „Profesorii Liceului Bicaz s´┐Żnt oameni buni, ce apreciaza elevii. La Bicaz, am simtit ce ´┐Żnseamna omenia profesorilor, dincolo de distanta elev-catedra. Si-apoi s´┐Żnt bine pregatiti profesional. Ce-aveam sa le reprosez prin plecarea mea?“, spunea, la fel ca si colega sa, Irina Rotaru, ´┐Żn iulie 2006.
Rememor´┐Żnd momentul sosirii ´┐Żn Romania, cele doua basarabence si-au amintit de emotiile ce le-au ´┐Żncercat ´┐Żn urma cu patru ani, c´┐Żnd au pasit pentru ´┐Żnt´┐Żia oara pragul scolii din Bicaz, sutin´┐Żnd ca erau speriate deoarece mergea vorba prin Moldova de peste Prut ca ´┐Żn Romania profesorii s´┐Żnt duri, ca se dau note mici si ca o sa aiba probleme cu limba. Proaspetele absolvente mai afirmau ca dupa definitivarea studiilor universitare se vor ´┐Żntoarce sa-si faca o cariera ´┐Żn Romania.

Articol afisat de 2004 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ion ASAVEI)
AdaugŃ comentariul tŃu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist´┐Ż nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective