Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 15 Decembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Porc cu trichineloz�, pe masa unei familii cu opt suflete

• opt membri ai unei familii au m�ncat carne de porc infestat� cu parazitul care provoac� aparitia trichinelozei • cel care a cump�rat porcul a dus mostra de carne la examenul trichineloscopic abia la c�teva zile dup� ce a m�ncat din ea • investigatiile medicale au ar�tat c� nici unul dintre cei opt nu este bolnav de trichineloz�, dar toti fac tratament preventiv •

Opt membri ai unei familii din Roman, adulti si copii, au ajuns la spital, ieri, si au solicitat investigatii medicilor infectionisti, fiind panicati de faptul c� ar putea avea trichineloz�. Cu o zi �nainte, acestia au aflat c� au m�ncat carne de porc infestat� cu Trichinella Spiralis, parazitul care provoac�, at�t la animal, c�t si la om, aparitia bolii numite trichineloz�. Examenul trichineloscopic al c�rnii a fost f�cut �n piata din Roman, la c�teva zile dup� ce familia respectiv� a consumat carnea infestat�. Animalul a fost cump�rat de la un necunoscut, a fost sacrificat, sp�lat, cur�tat, portionat, iar dup� ce gospodarii au preg�tit tot ce trebuie pentru prepararea produselor din porc, au m�ncat si o friptur� g�tit� din carnea respectiv�. Cu toate c� nici unul dintre consumatori nu a avut probleme, proprietarul, care a auzit c� �n piat� se poate efectua examen trichineloscpic, a vrut s� se conving� c� porcul pe care l-a cump�rat si din carnea c�ruia a m�ncat nu avea trichineloz�.
Surprins de rezultatul acestui examen, gospodarul a mai avut si socul de a primi acas� vizita reprezentantilor Directiei Sanitar Veterinare care fuseser� anuntati despre faptul c� omul are �n frigider carne de porc infestat� cu Trichinella Spiralis. Cele 95 de kilograme de carne care au mai r�mas din porcul infestat au fost confiscate si duse la Protan Roman, pentru a fi distruse.
Din fericire, investigatiile medicale efectuate celor opt persoane au relevat absenta bolii. Cu toate acestea, pentru a nu exista vreo problem�, tuturor li s-a prescris tratament antiparazitologic.
De la �nceputul acestei s�pt�m�ni, �n marile piete agroalimentare din judet (Piatra Neamt, Roman, T�rgu Neamt, Bicaz), �n fiecare zi, �ntre orele 8 si 18, la circumscriptiile sanitar-veterinare din aceste centre comerciale se efectueaz� examene trichinelosopice la carnea de porc. Examenele s�nt efectuate de c�tre medicii veterinari care, pe loc, analizeaz� la microscop mostre de carne de porc din ceea ce v�nd cresc�torii particulari. Poate solicita efectuarea acestui examen orice persoan� care doreste s� se asigure c� nu risc� s� se �mboln�veasc� de trichineloz�, din cauza c�rnii de porc achizitionate, contra sumei de 70.000 de lei.
Trichineloza este produs� de un mic vierme, Trichinella Spiralis, care se transmite la om prin consumul de carne infestat�.
Incubatia bolii la om este de 9-18 zile. Initial, bolnavii prezint� dureri abdominale, lipsa poftei de m�ncare, great�, diaree. Apoi, apar durerile musculare, sl�biciuni si dificult�ti la mers, mestecat, �nghitit, respirat. Muschii devin tumefiati si pot ap�rea si eruptii pe piele. Temperatura poate creste p�n� la 38-40 grade, timp de mai multe zile.Trichineloza este o boal� care se poate preveni. De aceea, se recomand� consumul c�rnii si a produselor din carne verificate. Dac� sacrificarea care are loc �n gospod�rie, este obligatoriu examenul trichineloscopic. De asemenea, o m�sur� sigur� pentru distrugerea larvelor este prelucrarea termic� suficient� prin fierbere sau frigere a c�rnii.

Articol afisat de 4322 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L.ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective