Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Sanatate 25 Ianuarie 2007
Tipreste articolul - Varianta pentru imprimant Trimite acest articol unui prieten  prin email
Pãduchi si rîie în scoli si grãdinite

Pãduchi si rîie în scoli si grãdinite

• 2.042 de elevi si prescolari s-au întors bolnavi din vacanta de iarnã • 345 au fost depistati cu pediculozã, 107 cu micoze si 48 cu scabie • cei mai multi dintre acestia provin din mediul rural • controalele medicale au vizat aproximativ 80.000 de elevi •

Controalele privind starea de sãnãtate a elevilor si prescolarilor din unitãtile de învãtãmînt din judet la întoarcerea din vacantã de iarnã
au arãtat cã o parte dintre acestia erau bolnavi, iar unii dintre ei aveau grave probleme de igienã - rîie (scabie), pediculozã (pãduchi), micoze (boli de piele, pãr si unghii, date de ciuperci).
Astfel, imediat dupã vacanta de sãrbãtori, medicii si asistentii Compartimentului Igienã Scolarã din cadrul Departamentului Medicinã Preventivã Neamt au depistat 2.042 copii si adolescenti cu probleme de sãnãtate si igienã, din care 345 cu pãduchi, 107 cu micoze si 48 cu rîie.
Medicii si asistentii din cadrul Compartimentului Igienã Scolarã au examinat 78.838 elevi si prescolari din scolile generale, liceele, scolile speciale, centre de plasament, crese si grãdinite din mediul urban si din cel rural. Cele mai multe cazuri de pediculozã, scabie si micozã au fost depistate în rîndul elevilor din mediul rural.
Copiii cu astfel de probleme au fost trimisi la medicii de familie, pentru a li se prescrie tratamentul adecvat. Dupã zece zile de la efectuarea primului control, cadrele medicale ale DMP Neamt au revenit printre elevi si prescolari si au constatat cã, dupã tratamentul efectuat, atît numãrul cazurilor de pediculozã, cît si de scabie s-a redus considerabil. Astfel, au mai fost gãsiti cu pãduchi 61 de copii, iar cu scabie, doar unul.
O altã boalã care a fost depistatã în rîndul elevilor, cu prilejul controlului medical efectuat, a fost faringo-amigdalita, 871 de copii si adolescenti fiind diagnosticati cu aceastã afectiune. Acestia au fost trimisi la cabinete medicale de specialitate, unde le-au fost recoltate probe din gît, pentru a se vedea dacã au sau nu vreun streptococ. În urma examinãrii exudatelor, au fost gãsiti sapte copii cu streptococ hemolitic. 107 elevi dintre cei examinati aveau micoze (boli de piele, unghii si pãr date de ciuperci), 7 aveau probleme digestive, iar 661 au fost diagnosticati cu alte afectiuni care, desi nu erau grave, necesitau tratament.
„Triajul epidemiologic efectuat la începerea acestui an scolar a arãtat cã au fost mai putini copii bolnavi fatã de anul trecut. Nu au fost înregistrate, pînã în prezent, cazuri de scarlatinã, dar este posibil sã aparã de acum încolo, avînd în vedere cã elevii si prescolarii au reintrat în colectivitate si s-au gãsit doar trei copii cu hepatitã viralã. Chiar si cazurile de scabie si pediculozã depistate anul acesta sînt mai putine decît cele de anul trecut. Copiii cu astfel de probleme provin din familii numeroase, sãrace, unde regulile de igienã nu prea se cunosc sau nu sînt respectate din lipsã de bani.
Cu tratamentul adecvat prescris fie de cãtre medicii de medicinã scolarã, fie de cãtre cei de familie, în scurt timp problema a fost rezolvatã. De altfel, la controlul fãcut la zece zile dupã primul, s-a constatat cã putini elevi mai aveau pãduchi, si numai unul din 48 mai avea scabie“, a declarat doctor Cecilia Gafencu, director al Departamentului Medicinã Preventivã Neamt.

Articol afisat de 18662 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lãcrãmioara ILISESCU)
Adaug comentariul tu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective