Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Social 27 Martie 2007
TipŃreste articolul - Varianta pentru imprimantŃ Trimite acest articol unui prieten  prin email
Ajutor de somaj diferentiat ţn functie de vechime

Ajutor de somaj diferentiat ´┐Żn functie de vechime

• asigur´┐Żrile pot fi pl´┐Żtite ´┐Żn calitate de salariat sau lucr´┐Żtor independent

Prin Legea nr. 76/2002 - privind sistemul asigur´┐Żrilor pentru somaj si stimularea ocup´┐Żrii fortei de munc´┐Ż - s´┐Żnt asigurate sau se pot asigura pentru somaj mai multe categorii de persoane. Este vorba despre cei care s´┐Żnt ´┐Żncadrati ´┐Żn munc´┐Ż si realizeaz´┐Ż venituri ´┐Żn Rom´┐Żnia, cet´┐Żtenii rom´┐Żni care lucreaz´┐Ż ´┐Żn str´┐Żin´┐Żtate, str´┐Żinii sau apatrizii care, pe perioada ´┐Żn care au resedinta ´┐Żn Rom´┐Żnia, realizeaz´┐Ż venituri ´┐Żn conditiile legii. Asiguratii au obligatia s´┐Ż pl´┐Żteasc´┐Ż contributiile de asigur´┐Żri de somaj, ´┐Żn calitate de salariati sau de lucr´┐Żtori independenti. Pentru un angajat, asigurarea este obligatorie, iar acesta va pl´┐Żti 1% din salariul de baz´┐Ż brut lunar. Angajatorul va pl´┐Żti o contributie de 2,25% din fondul total de salarii brute lunare realizate de salariati. Retinerea si virarea sumelor este responsabilitatea angajatorului. La lucr´┐Żtorii independenti, asigurarea este facultativ´┐Ż si se face pe baza unui contract ´┐Żncheiat ´┐Żntre asigurat si agentia pentru ocuparea fortei de munc´┐Ż. Venitul lunar brut asigurat nu poate fi mai mic dec´┐Żt salariul de baz´┐Ż minim brut pe tar´┐Ż. Plata contributiei trebuie f´┐Żcut´┐Ż de asigurat. ´┐Żn vederea deschiderii dreptului de somaj, titularul trebuie s´┐Ż ´┐Żndeplineasc´┐Ż cumulativ mai multe conditii: s´┐Ż aib´┐Ż un stagiu de cotizare de cel putin 12 luni ´┐Żn ultimele 24 de luni, ´┐Żnainte de depunerea cererii, s´┐Ż nu realizeze venituri din activit´┐Żti autorizate potrivit legii mai mici dec´┐Żt salariul de baza minim brut pe tar´┐Ż si s´┐Ż nu ´┐Żndeplineasc´┐Ż conditiile de pensionare. Dac´┐Ż solicitarea deschiderii dreptului nu se face ´┐Żn cel mult 12 luni de la data pierderii locului de munc´┐Ż, titularul pierde dreptul la somaj. „Indemnizatia se acord´┐Ż pe perioade diferentiate, ´┐Żn functie de stagiul de cotizare. Pentru un stagiu de cotizare de un an, indemnizatia de acord´┐Ż sase luni, 9 luni pentru cei care au cotizat 5 ani si 12 luni pentru stagiul de cotizare mai mare de 10 ani“, a declarat Alina Boariu, purt´┐Żtor de cuv´┐Żnt al AJOFM Neamt. Cuantumul indemnizatiei de somaj este o sum´┐Ż fix´┐Ż neimpozabil´┐Ż lunar´┐Ż de 75% din salariul de baz´┐Ż minim brut pe tar´┐Ż, ´┐Żn vigoare la data stabilirii cuantumului, la care se adaug´┐Ż o cot´┐Ż procentual´┐Ż asupra mediei salariului de baz´┐Ż lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare. Aceast´┐Ż cot´┐Ż este diferentiat´┐Ż ´┐Żn functie de stagiul de cotizare: 3% pentru un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani, 5% pentru cel putin 5 ani, 7% pentru 10 ani, 10% pentru 20 ani.
Conditia stagiului minim de cotizare nu se aplic´┐Ż absolventilor de cel putin 16 ani, care ´┐Żn dou´┐Ż luni de la finalizarea studiilor nu au g´┐Żsit un loc de munc´┐Ż. La acestia, indemnizatia se acord´┐Ż timp de 6 luni si este o sum´┐Ż fix´┐Ż, lunar´┐Ż, de 50% din salariul de baza minim brut pe tar´┐Ż.

Articol afisat de 30953 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
AdaugŃ comentariul tŃu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist´┐Ż nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective