Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2007
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 30 Mai 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Conserva de ton cu ...botulism

Conserva de ton cu ...botulism

• inspectorii sanitar-veterinari efectueaza controalele prin unitatile alimentare, pentru a gasi si scoate din consum conserve de ton maruntit �n ulei, importante din Thailanda de firma bucuresteana „Overseas Group“ Impex • recent, un nasaudean care a consumat o astfel de conserva s-a �mbolnavit de botulism • toxina botulinica a fost gasita si �n alte doua conserve din acelasi lot • inspectorii DVSSA Neamt au confiscat de pe piata 103 astfel de produse •


Reprezentantii Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Neamt s�nt �n alerta din cauza unui caz de botulism �nregistrat recent �n judetul Bistrita Nasaud, la o persoana �n v�rsta de 38 de ani care a consumat o conserva de ton maruntit �n ulei. �ngrijorarea celor de la DSVSA Neamt a aparut dupa ce analizele de laborator efectuate de catre Institutul I.C. Cantacuzino din Bucuresti, pe probe prelevate din doua conserve provenite din acelasi lot ca si aceea consumata de nasaudeanul ghinionist, au identificat toxina botulinica, iar verificarile facute au scos la iveala faptul ca produsul respectiv a fost distribuit �n toata tara de catre firma importatoare „Overseas Group“ Impex SRL Bucuresti. �n consecinta, �n cursul saptam�nii trecute, inpectorii sanitar-veterinari din Neamt au verificat 145 de unitati comerciale, la o parte dintre acestea fiind gasite conserve de ton din lotul cu probleme MNI ASOOKA 9 L71 A, importat din Thailanda, pe care era trecut termenul de valabilitate noiembrie 2011. Au fost retinute de la comercializare 103 conserve. Inspectorii sanitar-veterinari vor continua controalele si �n zilele de 29 si 30 mai, pentru a verifica toate unitatile comerciale care ar putea avea respectivul produs si a-l retrage de pe piata. Dupa �ncheierea actiunii de control toata cantitatea de conserve de ton maruntit �n ulei, provenite din acel lot, vor fi trimise la SC „Protan“ Roman pentru a fi distruse prin incinerare.

Botulismul este o afectiune mortala

Botulismul este o boala extrem de rara ca frecventa, dar cu evolutie foarte grava, si este determinata de consumul de alimente care contin toxina secretata de un grup de bacterii rasp�ndite pe sol, �n intestinul omului si al animalelor. Toxina botulinica se produce �n medii sarace �n oxigen, cu aciditate scazuta, a caror temperatura este situata �ntre 22 si 37 de grade Celsius. Cele mai periculoase alimente s�nt conservele de legume, carne si peste preparate �n casa, carnea afumata, c�rnatii, mezelurile preparate �n gospodarie. Toxina botulinica apare din cauza ca nu a fost corect facuta sterilizarea conservelor. De altfel, ea este distrusa prin fierbere timp de zece minute. Toxina botulinica afecteaza �n mod deosebit sistemul nervos. Prima data apar tulburarile gastro-intestinale, iar apoi urmeaza deficientele de vedere, paralizia pleoapelor, uscaciunea mucoaselor, tulburari de vorbire, �nghitire, insuficienta respiratorie prin paralizia muschilor respiratori. Pentru ca boala este foarte grava, cele mai multe dintre persoanele care se �mbolnavesc de botulism decedeaza. Cele care supravietuiesc au nevoie de �ngrijire medicala speciala timp de c�teva luni.
�n scopul prevenirii aparitiei acestei boli, se recomanda ca persoanele care prepara conserve �n casa sa respecte reguli stricte de igiena, spalarea legumelor si fructelor, repetarea sterilizarii trei zile consecutiv. Conservele sau muraturile cu strat gros de mucegai, ori conservele al caror celofan s-a bombat trebuie neaparat aruncate. �n cazul prepararii c�rnatilor, ori mezelurilor de casa, este foarte importanta prevenirea contaminarii cu pam�nt sau continut intestinal provenit de la animalul sacrificat. Produsele perisabile trebuie tinute la frigider, iar tratamentul termic al alimentelor nesigure care prezinta risc trebuie sa dureze cel putin zece minute.
�n cursul anului trecut, un nemtean �n v�rsta de 24 de ani, din B�rgauani, a fost spitalizat timp �ndelungat la Iasi, la Spitalul de Boli Infectioase, dat fiind faptul ca �n acelasi timp a fost bolnav si de botulism, si de leptospiroza. �n timp ce leptospiroza a dezvoltat-o dupa ce a intrat �n contact cu urina de sobolan sau soarece, toxina botulinica a contactat-o m�nc�nd br�nza de putina si carne de porc conservata la borcan.
�n Neamt s-a �nregistrat un caz mortal de botulism, �n cursul anului 2003, la un romascan �n v�rsta de 47 de ani care a consumat toba preparata �n casa dupa sacrificarea unui porc.

Articol afisat de 5426 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective