Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2007
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 9 Iunie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Alerta de botulism �si schimba „codul“

O data cu depistarea a cinci cazuri de botulism �n mai multe judete ale tarii, institutiile abilitate au dat alarma si au emis... mai multe comunicate privind riscul contractarii acestei boli. Prima data au intrat „�n lupta“, �n judetul Neamt, medicii veterinari, de la Directia Sanitar-Veterinara si pentru Controlul Alimentelor (DVSA). Acestia au efectuat nu mai putin de 363 controale la unitatile comerciale cu profil alimentar, unde, la 12 dintre acestea, au fost descoperite 109 conserve de „ton maruntit �n ulei“, produs banuit ca a stat la baza declansarii acestei maladii �n judetul Bistrita Nasaud. Pestele a provenit de la o firma importatoare din Bucuresti, care a achizitionat tonul din Tailanda. Lotul retras de la v�nzare este expertizat la Bucuresti. P�na la sosirea rezultatelor, conservele au fost sechestrate. Medicii din cadrul Autoritatii de Sanatate Publica Neamt, Directia de Sanatate Publica, au avertizat populatia ca botulismul este o intoxicatie extrem de grava. Este produsa de microbul Clostridium botulinum si apare �n urma consumului de alimente contaminate cu aceasta toxina. Cele mai �nt�lnite alimente cu risc s�nt c�rnatii afumati, slanina, pestele afumat sau sarat, carnea �n untura sau oricare alt tip de conserve insuficient preparate si pastrate. De la ingerarea alimentelor, simptomele bolii apar la circa sase ore - opt zile si constau �n tulburari digestive moderate, cefalee, ameteli, paralizii oculare, vedere dubla, strabism, greata si dureri abdominale, paralizii faringiene, iar �n cazurile severe, paralizii ale muschilor de la g�t, membre si a celor respiratori, simptom care poate duce la deces. Pentru prevenirea �mbolnavirilor de botulism, medicii recomanda evitarea consumului de conserve de legume, carne si peste, preparate �n casa, care nu au fost sterilizate prin fierbere sau al caror capac s-a bombat. Nu trebuie m�ncate alimentele cu aspect si miros neplacut, iar produsele vegetale, chiar proaspete, vor fi curatate foarte bine. Cele mai periculoase s�nt conservele casnice de vegetale, iar cele industriale pot fi contaminate c�nd nu s-a respectat timpul de sterilizare. Dupa prepararea alimentelor, acestea vor fi consumate �n cel mult doua sau trei ore, �n cazul �n care nu pot fi pastrate la rece, iar daca exista frigidere adecvate, acestea vor fi setate la temperaturi de maxim cinci grade Celsius.

Articol afisat de 1785 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dumitru IUSTIUC)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective