Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2008
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 26 Februarie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Pesta porcin�, eradicat� cu stampile pe carne

• carnea si preparatele derivate bune de comercializare vor fi marcate cu stampile speciale • scopul acestei actiuni este de a monitoriza si eradica pesta porcin� • dar si eliminarea de pe piat� a abatoarelor care taie ilegal •

Nemtenii vor putea achizitiona de pe piat�, �n cur�nd, numai produse din carne care au o marc� special� de identificare a produc�torului. Potrivit unui proiect promovat de c�tre Autoritatea National� Sanitar-Veterinar� si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), pentru asta vor exista zece stampile de diferite forme care vor fi utilizate �n functie de tipul unit�tii de procesare, precum si �n functie de tipul de produs din carne. Scopul declarat al acestei actiuni �l reprezint� monitorizarea si eradicarea pestei porcine. Pe de alt� parte, acest proiect este binevenit pentru sectorul de abatorizare si industria alimentar�, �ntruc�t se va putea sti cu exactitate de unde provine carnea, iar �n acest fel vor fi scoase de pe piat� abatoarele care taie ilegal. Astfel, ASVSA a propus ca pentru o perioad� de timp s� fie folosite stampile ovale, rotunde, hexagonale si pentagonale, dup� care vor fi folosite doar dou� tipuri de m�rci. Proiectul prevede c� pentru carnea obtinut� de la porcii din fermele mari, vaccinati cu marker, dar si din gospod�riile unde se foloseste vaccinul viu atenuat conventional, se va folosi o stampil� hexagonal�. Actul normativ oblig� aplicarea acestor stampile si �n cazul porcilor sacrificati �n ferme mai mici, cresc�torii fiind nevoiti s� foloseasc� m�rcile speciale de s�n�tate. De asemenea, carnea provenit� de la animalele sacrificate de necesitate va avea o marc� special� de s�n�tate. Carnea de oaie, vit�, porc, pas�re va putea fi v�ndut� numai dac� este �nsotit� de certificatul de s�n�tate public�-veterinar�, precum si de marca de s�n�tate sau identificare. Certificatul va fi eliberat de c�tre medicul veterinar, �n timp ce procesatorii s�nt obligati s� �si confectioneze aceste m�rci. �n cazul pachetelor de carne tocat�, transat� sau �n cazul organelor de animale, marca va fi pus� pe o etichet� astfel �nc�t s� fie distrus� �n momentul deschiderii. Carnea confiscat� de autorit�ti va avea o marc� triunghiular�, cu dimensiuni cuprinse �ntre 3,5 si 6,5 centimetri, aceasta fiind aplicat� pe carcas�. END

Articol afisat de 1538 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L�cr�mioara ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective