Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2008
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 18 Decembrie 2008
TipŃreste articolul - Varianta pentru imprimantŃ Trimite acest articol unui prieten  prin email

Streptococul hemolitic loveste si ´┐Żn scoli

• epidemiologii au extins investigatiile si la clasele I de la Liceul Economic „Vasile Conta“ • purt´┐Żtori de streptocococ au fost depistati si la Scoala nr. 5 • la cele dou´┐Ż gr´┐Żdinite cu program prelungit s-au descoperit 109 copii purt´┐Żtori de streptococ, precum si dou´┐Ż educatoare si o angajat´┐Ż de la buc´┐Żt´┐Żrie •

Investigatiile epidemiologice s-au extins la T´┐Żrgu Neamt, dup´┐Ż ce s-a semnalat prezenta unor purt´┐Żtori de streptococ beta hemolitic ´┐Żn r´┐Żndul elevilor de clasa I de la Liceul Economic „Vasile Conta“. S-au recoltat probe de exudat faringian de la scolarii care aveau simptome de r´┐Żceal´┐Ż si se asteapt´┐Ż rezultatele analizelor, pentru a se decide dac´┐Ż se impune tratamentul obligatoriu cu antibiotice. Si la Scoala nr. 5 au fost depistati doi copii bolnavi, de clasa a V-a, respectiv a VIII-a, dup´┐Ż analiza exudatelor faringiene la laboratoare private din oras. P´┐Żn´┐Ż acum specialistii de la Compartimentul Teritorial de S´┐Żn´┐Żtate Public´┐Ż (CTSP) T´┐Żrgu Neamt au avut de furc´┐Ż cu streptococul doar la cele dou´┐Ż gr´┐Żdinite cu program prelungit din localitate, unde, din cele 500 de probe pentru exudat faringian recoltate de la copii s-a constatat c´┐Ż 109 erau pozitive, deci num´┐Żrul de purt´┐Żtori de streptococ ajunge undeva la peste 20% din num´┐Żrul prescolarilor. ´┐Żn aceeasi situatie s-au descoperit si trei adulti din r´┐Żndul personalului, respectiv dou´┐Ż educatoare si o angajat´┐Ż de la blocul alimentar, care au fost trimise acas´┐Ż, ´┐Żn concediu medical, pentru a urma tratamentul corespunz´┐Żtor. Cu ocazia efectu´┐Żrii analizelor s-au depistat si sapte purt´┐Żtori de stafilococ. Dar cum antibioticele recomandate pentru eliminarea streptococului beta hemolitic erau eficiente si ´┐Żn cazul stafilococului, nu s-au luat m´┐Żsuri suplimentare. Stafilococul este periculos doar pentru cei din domeniul sanitar, pentru c´┐Ż poate duce la infectarea unor pl´┐Żgi, si pentru cei care lucreaz´┐Ż la blocuri alimentare, unde poate genera aparitia unor toxiinfectii alimentare. ´┐Żn schimb, streptococul beta hemolitic poate da afectiuni diverse, de la rosu ´┐Żn g´┐Żt sau angine, faringite, p´┐Żn´┐Ż la scarlatin´┐Ż si complicatii renale, dac´┐Ż este mai agresiv. Problema const´┐Ż ´┐Żn faptul c´┐Ż purt´┐Żtori pot fi si copii aparent s´┐Żn´┐Żtosi, care nu prezint´┐Ż simtome de r´┐Żceal´┐Ż. De aceea se fac investigatii extinse, pentru a se elimina toate focarele posibile, fiindc´┐Ż streptococul este extrem de contagios.
Tuturor p´┐Żrintilor li s-a explicat foarte clar c´┐Ż nu mai trebuie s´┐Ż-i aduc´┐Ż pe copii ´┐Żn colectivitate, p´┐Żn´┐Ż c´┐Żnd nu s´┐Żnt efectuate cele zece zile de tratament cu antibiotice recomandate conform antibiogramei. Dar nu toti au tinut cont de recomand´┐Żri, lucru care s-a v´┐Żzut ´┐Żn urma unui control efectuat de epidemiologi la clasele ´┐Żnt´┐Żi de la Liceul Economic. „´┐Żntr-una din clase se aflau la ore trei copii care ´┐Żn mod normal trebuiau s´┐Ż fie sub tratament si retrasi din colectivitate. P´┐Żrintii stiau foarte clar c´┐Ż nu aveau voie s´┐Ż mai aduc´┐Ż la scoal´┐Ż copiii purt´┐Żtori de streptococ. Dup´┐Ż vacant´┐Ż, reintrarea ´┐Żn colectivitate se va face doar ´┐Żn urma triajului epidemiologic, absolut toti copiii vor trebui s´┐Ż prezinte rezultatele exudatelor faringiene, si va fi permis accesul ´┐Żn unitate doar a celor cu rezultate negative. Nu vom tolera nici o abatere de la aceast´┐Ż regul´┐Ż, iar sanctiunile vor fi drastice pentru educatoarele care vor permite accesul copiilor ´┐Żn gr´┐Żdinit´┐Ż, precum si pentru p´┐Żrintii care ´┐Żi aduc pe acestia ´┐Żn colectivitate desi stiu c´┐Ż s´┐Żnt purt´┐Żtori de streptococ, sub tratament, sau bolnavi“, a avertizat medicul Herghelegiu.
Compartimentul de S´┐Żn´┐Żtate Public´┐Ż din T´┐Żrgu Neamt a intrat ´┐Żn alert´┐Ż la ´┐Żnceputul lunii decembrie dup´┐Ż ce la un laborator privat din oras s-a depistat prezenta streptocopului beta hemolitic grupa A la c´┐Żtiva copii de v´┐Żrst´┐Ż prescolar´┐Ż de la gr´┐Żdinitele 1 si 2, astfel c´┐Ż specialistii epidemiologi au decis s´┐Ż treac´┐Ż la verific´┐Żri ´┐Żn r´┐Żndul grupelor din care f´┐Żceau parte copiii bolnavi. Surpriza a fost foarte mare, constat´┐Żndu-se c´┐Ż infectia streptococic´┐Ż era destul de extins´┐Ż ´┐Żn ambele gr´┐Żdinite. Aceast´┐Ż stare de lucruri i-a alarmat pe epidemiologi, care la T´┐Żrgu Neamt nu avuseser´┐Ż niciodat´┐Ż at´┐Żt de multe cazuri. ´┐Żnainte se ´┐Żnregistrau mai putin de 20 ´┐Żntr-un an.

Articol afisat de 2758 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ramona AANEI)
AdaugŃ comentariul tŃu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist´┐Ż nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective