Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2009
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 10 Noiembrie 2009
TipŃreste articolul - Varianta pentru imprimantŃ Trimite acest articol unui prieten  prin email

„DOSARUL FOTBALISTILOR“ PEDEPSE CU SUSPENDARE

• reteaua care „vindea la urgent´┐Ż“ c´┐Żrti de identitate, pasapoarte si permise de conducere a primit pedepse cu suspendare si amenzi penale • s-a dat achitare pe linie pentru asociere ´┐Żn vederea s´┐Żv´┐Żrsirii de infractiuni • politistii Ivanov si Ciubotaru au pedepse de unu, respectiv trei ani, cu suspendare • fostii fotbalisti Ilie si Cozma au r´┐Żmas f´┐Żr´┐Ż vreo 3.000 de euro •

Dup´┐Ż un an de investigatii si doi de judecat´┐Ż s-a dat sentinta ´┐Żn celebrul „Dosar al fotbalistilor“. Cu exceptia a doi inculpati care au sc´┐Żpat cu amend´┐Ż penal´┐Ż, restul, inclusiv cei doi politisti au primit ´┐Żnchisoare la f´┐Żr´┐Ż frecvent´┐Ż. ´┐Żn aceste conditii toti cei acuzati au fost achitati pentru asociere ´┐Żn vederea s´┐Żv´┐Żrsirii de infractiuni. Fotbalistul Lucian Cozma, de 38 de ani, a primit cea mai grea sentint´┐Ż, de trei ani de ´┐Żnchisoare f´┐Żr´┐Ż executare pentru sapte fapte de trafic de influent´┐Ż, iar pentru alte trei infractiuni de acelasi fel si asociere ´┐Żn vederea s´┐Żv´┐Żrsirii de infractiuni a fost achitat. De la acest inculpat s-a dispus confiscarea sumei de 2.200 de euro. Trei ani de ´┐Żnchisoare, cu suspendare, a primit Ioan Ciubotaru, de 42 de ani, agent sef adjunct SPCLEP, pentru sase fapte de trafic de influent´┐Ż, dar a fost achitat pentru luare de mit´┐Ż, alte cinci fapte de trafic de influent´┐Ż si asociere ´┐Żn vederea s´┐Żv´┐Żrsirii de infractiuni. De la Ciubotaru s-a dispus confiscarea sumei de 500 de euro. Cel´┐Żlalt politist, Leon Ivanov, 48 de ani, are un an de ´┐Żnchisoare cu suspendare pentru luare de mit´┐Ż, iar pentru alte dou´┐Ż infractiuni de acelasi fel a fost achitat. De la acesta s-a confiscat suma de 900 de euro. Oana Elena Grigore, 27 de ani, barman, are doi ani cu suspendare si a pierdut prin confiscare 150 de euro si un telefon Motorola. Gabriel Postolache, 46 de ani, instructor auto, a fost condamnat la un an de ´┐Żnchisoare, tot f´┐Żr´┐Ż executare, si de la el se vor confisca 1.150 de euro. Fotbalistul Costel Ilie, 35 de ani, a fost condamnat la sase luni de detentie f´┐Żr´┐Ż executare pentru trafic de influent´┐Ż si a pierdut prin confiscare 1.000 de euro si 250 de lei. Teodor Asmadandei, 37 de ani si Mariana Z´┐Żbav´┐Ż, 28 de ani, au primit c´┐Żte o amend´┐Ż de 1.000 de lei, ambii pentru dare de mit´┐Ż.

Ce spuneau anchetatorii

Cercet´┐Żrile oamenilor legii au ar´┐Żtat c´┐Ż, ´┐Żn Neamt, a functionat o adev´┐Żrat´┐Ż retea care furniza, la cerere, c´┐Żrti de identitate, pasapoarte si permise de conducere. Practic, „conlucrau“ politisti din trei structuri: Ministerul Internelor si Reformei Administrative (M.I.R.A.), din cadrul Serviciului Public Comunitar Local de Evident´┐Ż a Persoanei Piatra Neamt (SPCLEP) si a Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si ´┐Żnmatriculare a Vehiculelor Neamt (SPCRPCIV). O arip´┐Ż a grup´┐Żrii se ocupa exclusiv de obtinerea de c´┐Żrti de identitate si pasapoarte, pe c´┐Żi mai putin ortodoxe. ´┐Żn perioada 2006-2007, agentul sef Ioan Ciubotaru (pe parcursul procesului si-a schimbat numele ´┐Żn Florea) de la Serviciul de evident´┐Ż a persoanelor Piatra Neamt, l-a cunoscut pe fotbalistul Lucian Cozma. Acesta, ´┐Żmpreun´┐Ż cu Elena Grigore, a ´┐Żnceput s´┐Ż racoleze persoane din Neamt, care doreau s´┐Ż obtin´┐Ż c´┐Żrti de identitate si pasapoarte ´┐Żn regim de urgent´┐Ż. Unii au preferat „s´┐Ż discute“ cu cei doi. Conform actului de inculpare solicitantul achita pentru un pasaport 150 euro, ´┐Żn afar´┐Ż de taxele legale. Din acesti bani 50 de euro erau a lui Cozma, iar restul reveneau politistului Ciubotaru, la depunerea dosarului. Doritorii de la Roman erau adusi de Oana Grigore, iar Ciubotaru era anuntat telefonic cu „un bip“, pe mobil.

Permise de conducere cu titulari peste hotare

A doua filier´┐Ż se ocupa de obtinerea de permise de conducere auto si programarea peste termen pentru sustinerea examenelor. Aici erau implicati Lucian Cozma si Elena Grigore, dar si Leon Ivanov, fotbalistul Costel Ilie, Viorel Postolache, Teodor Asmarandei, precum si Mariana Z´┐Żbav´┐Ż. Ivanov lucra la Serviciul de Circulatie Neamt, av´┐Żnd ca principal´┐Ż atributie examinarea candidatilor ´┐Żn vederea obtinerii permisului de conducere. Sumele percepute ´┐Żn aceast´┐Ż afacere erau cuprinse ´┐Żntre 1.200 si 1.500 de euro. Viitorii soferi nu efectuaser´┐Ż num´┐Żrul minim de ore de legislatie si nici num´┐Żrul minim de ore de conducere. Ancheta a ar´┐Żtat c´┐Ż unii dintre „clienti“ nu erau ´┐Żn tar´┐Ż la data depunerii dosarului, iar instructorii completau documentele ´┐Żn fals. La proba practic´┐Ż se folosea parola „Vai, ce emotii am!“, care ´┐Żi atr´┐Żgea atentia examinatorului c´┐Ż „emotivul“ trebuie s´┐Ż promoveze, ´┐Żntruc´┐Żt achitase „taxa“. La examenul pentru obtinerea permisului de conducere au participat si persoane din alte judete, respectiv Bac´┐Żu, pentru c´┐Ż la noi era „mai ieftin“. Este cazul Marianei Z´┐Żbav´┐Ż, din Bac´┐Żu, care a obtinut permisul ´┐Żn acest fel. Aproape toti inculpatii, cu exceptia femeilor, au stat un pic la „r´┐Żcoare“. Cum procesul era unul de durat´┐Ż, pe r´┐Żnd, fiecare a obtinut eliberarea din arest. De departe cel mai mult a stat ´┐Żnchis Lucian Cozma, mai bine de patru luni, adic´┐Ż de pe 8 mai p´┐Żn´┐Ż pe 20 septembrie 2007.

Articol afisat de 2511 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
AdaugŃ comentariul tŃu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist´┐Ż nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective