Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2009
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 24 Decembrie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Cu muntenii, la tãiatul porcului

Cu muntenii, la t�iatul porcului

• sacrificarea godacilor pe Valea Muntelui se face ca pe vremea str�bunilor si este respectat un �ntreg ritual

Ajun de Cr�ciun 2009. Iarn� ca-n povesti, izvor�t� parc� din vremile �nceputului de lume. Aromele obisnuite ale unui timp de demult, cu paie umede si om�t topit de s�ngele cald al sacrific�rii porcilor, �mi reaminteste de anii copil�riei. La acestea se adaug� mirosurile c�rnii tocate pentru c�rnati, ale fumului subtire slobozit din afum�toare si al gr�simii topite �n ceaunul de pe chirosteiul din ograd�. S� fie oare toate astea doar simple amintiri? C� ele exist� si-n realitatea satului contemporan, aveam s-o aflu zilele trecute, c�nd, lu�nd calea V�ii Muntelui, am poposit �n casa lui mos Costic� Ast�cioaie si a m�tusii Anica, din Grinties, oameni trecuti de multisor de 80 de ani, dar pentru care Cr�ciunul a �nsemnat dintotdeauna mai mult dec�t o s�rb�toare obisnuit�. Poate nu �nt�mpl�tor, �n chiar momentul c�lc�rii pragului, aveam s� dau nas �n nas cu preotul satului care, asa cum �i obiceiul crestinesc, venise s� sfinteasc� casa. �n aceeasi zi, mos Costic� hot�r�se s� taie porcul. Ignatul trecuse si p�n� la S�rb�tori abia de mai r�m�seser� vreo 2 zile. De �ntreaga „procesiune“, r�spunz�tor era fiul s�u, Ion, care chemase �n ajutor 3 - 4 gospodari din vecin�tate. Vorba e, c� porcul dep�sea 200 de kilograme si nu-i de ici de colo s� m�nuiesti o asemenea namil� si s-o transformi, parte din ea, �ntr-o singur� zi, �n bucate pentru masa de Cr�ciun. Un prim semn c�-n gospod�ria omului momentul sacrific�rii era pe-aproape, focul de sub chirosteiul pe care trona un cazan cu ap� �ncins�. S�nt trecute �n revist� toate uneltele necesare si se mai trage o ascut�tur� de cutit. �n cotet, t�cere deplin�. „P�i cum s� nu tac�, dac� simte c� i s-a apropiat sorocul? Asta o stiu de la str�mosi. Dup� Ignat, cu o zi �nainte de-a fi t�iat, porcul simte. Se retrage �n cotet si nu-l mai scoti de-acolo nici cu mirosul de m�ncare cald� si nici cu vreo vorb� bun� aruncat� �n treac�t. Se spune c� de-aceea porcul tace. Viseaz� noaptea cutitul si la g�t m�rgele rosii“, ne-a povestit, z�mbind hoteste, mos Gheorghe Aiftimitei, specialist al satului �n t�iere de porci, chemat s� dea o m�n� de ajutor si-n gospod�ria lui mos Costic�.

Dou� ore pentru ca porcul s� arate ca o coal� de h�rtie

Si pentru a nu se pierde din traditie, omul adusese cu el at�t pe unul dintre fii, c�t si pe nepot. „Nu c� n-ar sti, dar o m�n�-n plus face mult“. Se trece la treab�. Nu f�r� a ni se mai arunca o vorb�. „Cine-i milos s� nu se uite, c� atunci porcul moare greu“. B�rbatii iau drumul cotetului. Leag� porcul de piciorul de dinapoi si-l conduc spre locul de �njunghiere. Mos Costic� mai trage o privire prin b�t�tur�. C�teva clipe de neatentie pentru st�p�nul casei si animalul trece cu brio prin ritualul sacrific�rii. Urmeaz� tragerea lui spre locul de transare. Este suit cu greu pe „blana“ asezat� pe g�l�m�i de fag, mas� improvizat� pentru o asa treab�. �ntre timp, unul dintre b�rbati d� drumul forjei, o ustensil� deosebit de lesnicioas�, dar ceva mai nou folosit� �n p�rlitul porcului. Alti doi, s�nt gata de cur�tat. Treab� grea, care, timpul avea s-o dovedeasc�, s-a lungit pe parcursul a aproape dou� ceasuri. „P�n� ce porcul arat� alb ca o coal� de h�rtie“, ne spune gazda. Mai �nt�i pe-o parte, mai apoi pe alta, si tot asa, p�n� ce pielea bietului animal cap�t� culoarea trandafirie a soricului mult asteptat de c�tre cei pe care dantura �nc�-i ajut� s�-l si �ncerce. Mai o glum�, mai o vorb� de duh, mai o aluzie la fecioria �nt�rziat� a lui Ion, fiul gazdei, mai o tuic� fiart� si, tiptil-tiptil, nici nu b�g�m de seam� c�nd se apropie momentul asa-zisului „masacru“, adic� atunci c�nd trupul porcului devine, pe r�nd, buc�ti de sl�nin�, de muschi, de costit� si organe numai bune pentru chisc�, tob� si c�rnati. Aici se cuvine s� z�bovim pentru unele am�nunte trebuincioase. S-a �nceput cu t�ietura din frunte sub form� de cruce, semn crestinesc �ntru ajutarea sufletului sa ias� din trup. Apoi, s-a trecut la pres�rarea s�rii pentru a fi carnea gustoas� si bine primit� de Dumnezeu. Totul, precum un adev�rat ritual al unui desc�ntec. �ntre timp, mai aflu de la mos Costic� c�te ceva din cele secrete ale t�ierii, asta p�n� la preg�tirea a ceea ce presupune „pomana porcului“, un fel de de prim� degustare a produselor la care au drept de participare toti cei care au muncit la sacrificare, al�turi de cei ai casei. „�i un fel de a multumi celor care au ajutat, dar si un semn al �ncrederii si bunei �ntelegeri, al vietuirii laolalt�“, o spune Remic� Dieaconu, omul prin intermediul c�ruia c�lcasem b�t�tura lui mos Costic� si a m�tusii Anica.

Povesti l�ng� porcul sacrificat

Revenind la transare, admir felul cuviincios al lui Ion, care, cu respectul cuvenit „roadelor“ naturii, aseaz� cu r�bdare �ntr-o covat� fiecare halc� de carne ori sl�nin�. �n trecere prin preajm�, mos Costic� arunc� o privire iscoditoare, ar�t�ndu-se multumit de belsugul covetii. „Treaba-i bun�. �i venise timpul. Dac� nu tai porcul imediat dup� Ignat, nu-i mai merge bine, sl�beste, cum spuneau pe vremuri b�tr�nii“, iar nou� ne-a spus-o mos Costic�, ce, la cei multi ani a-i s�i, desi adus de spate nu-i b�tr�n deloc. Si tot asa, aveam s� mai aflu de la cei prezenti cu fapta, ori cu vorba la locul sacrific�rii, lucruri interesante, care tin de o oarece magie, slobozit� din negura trecutului rom�nesc: „Copiii trebuie �nsemnati �n frunte cu s�nge de porc, ca s� fie s�n�tosi, la fel si fetele mari, ca s� fie harnice si �nd�m�noase la treburile casei. S�ngele de porc negru amestecat cu f�in� se foloseste pentru vindecarea unor boli cum ar fi spurcatul, untura se topeste si se foloseste la ducerea la bun sf�rsit a unor vr�ji, mai ales a celor din dragoste, p�n� la povestea cu splina“, despre care mi s-a f�cut o prob� pe viu. Asa aveam s� aflu c� iarna prin care trecem va fi lung� si geroas�. „Asta, pentru c� splina porcului �i una de groas�“, ne-a spus cel mai t�n�r dintre cei trei Aiftimitei, prezenti la „sorocul“ porcului din gospod�ria lui mos Costic�. Si cum spuneam de cei cu vorba, ori fapta, merit� s� le fiu recunosc�tor si lui Paul Secuiu, Mihai Ciob�c� si Ion Av�rvarei, care, sf�tosi din fire, au dat fr�u liber imaginatiei, �ntru deslusirea unui fapt ce tine de traditia locului si nu numai. C�t despre ce va s� fi urmat privind �ntreg cortegiul de activit�ti ce tin mai mult de treaba gospodinelor, am s� consemnez doar vorbele Elenei Amariei, ce sosise pentru a da o m�n� de ajutor m�tusii Anica: „Am venit s� prepar toate cele ce se fac din carnea de porc conform obiceiului, chisca, c�rnatii, doba si celelalte, ce trebuie puse la afumat, pentru a fi gata pentru masa de Cr�ciun“. Si eu, care credeam p�n� mai ieri c� aromele obisnuite ale unor vremi de demult au r�mas doar amintire!

Articol afisat de 2768 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ion ASAVEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective