Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2010
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 26 Iunie 2010
TipŃreste articolul - Varianta pentru imprimantŃ Trimite acest articol unui prieten  prin email
Blestemul bisericii din adţncuri

Blestemul bisericii din ad´┐Żncuri

• despre legendele ce au leg´┐Żtur´┐Ż si circul´┐Ż ´┐Żn arealul lacului de acumulare, prezent´┐Żm cititorilor Monitorul un articol publicat ´┐Żn urm´┐Ż cu sase ani • atunci, la Hangu, din cauza secetei au iesit la suprafat´┐Ż ruinele bisericii dinamitate de autorit´┐Żtile comuniste •

Linistea oamenilor de pe Valea Bistritei a fost tulburat´┐Ż, spre sf´┐Żrsitul verii de un fenomen straniu: iesirea la lumin´┐Ż, din ad´┐Żncurile apelor lacului de acumulare de la Bicaz, a ruinelor bisericii din Hangu, judetul Neamt. ´┐Żnt´┐Żmplarea, care s-a mai petrecut doar ´┐Żn 1977, a fost si este un prilej de rememorare de c´┐Żtre v´┐Żrsnici a unor vremuri de zbucium si tristete ale anului 1959, c´┐Żnd s-au luptat cu puterea politic´┐Ż si administrativ´┐Ż de atunci pentru a-si ap´┐Żra l´┐Żcasul de cult. „Ruinele bisericii, atunci c´┐Żnd, prin vointa lui Dumnezeu, reapar la suprafata apei, cum s-a ´┐Żnt´┐Żmplat ´┐Żn acest an, ne r´┐Żscolesc sufletele. Si cum ar fi altfel c´┐Żnd biserica a fost o oper´┐Ż des´┐Żv´┐Żrsit´┐Ż, o catedral´┐Ż impun´┐Żtoare, construit´┐Ż numai prin contributia oamenilor din Hangu si munca lor de 30 de ani. Dar si-a aflat sf´┐Żrsitul din neghiobia unora, fiind distrus´┐Ż ´┐Żn 1959“, a spus ´┐Żnv´┐Żt´┐Żtorul pensionar Teoctist Galinescu, o memorie vie a comunei Hangu (n.r. - decedat ´┐Żntre timp). De la acesta aveam s´┐Ż afl´┐Żm c´┐Ż ideea construirii monumentalului l´┐Żcas de cult a fost pus´┐Ż ´┐Żn practic´┐Ż ´┐Żn 1922. Edificiul, care a fost m´┐Żndria localnicilor, a fost ridicat ´┐Żn 30 de ani din beton armat cu sine de cale ferat´┐Ż, luate de la o cale ferat´┐Ż forestier´┐Ż dezafectat´┐Ż dup´┐Ż primul r´┐Żzboi. Biserica a fost sfintit´┐Ż ´┐Żn mai 1951, av´┐Żnd hramul ´┐Żn´┐Żltarea Domnului.

Dinamitarea bisericii

´┐Żn catedrala din Hangu s-a slujit doar opt ani, prea putin fat´┐Ż de cei 30 de ani de munc´┐Ż pentru ´┐Żn´┐Żltarea sa. Pe 22 mai 1959 biserica a fost dinamitat´┐Ż din ordinul puterii comuniste, care hot´┐Żr´┐Żse ca zona s´┐Ż fie folosit´┐Ż pentru amenajarea lacului de acumulare de la Bicaz. Edificiul din Hangu a avut o soart´┐Ż diferit´┐Ż de a celorlalte l´┐Żcase de cult din satele str´┐Żmutate a c´┐Żror vatr´┐Ż a fost inundat´┐Ż, deoarece ea nu a putut fi mutat´┐Ż, tocmai datorit´┐Ż zidurilor din beton si arm´┐Żturilor acestora. „Problema spinoas´┐Ż era biserica noastr´┐Ż din beton armat, care nu suporta dezafectarea si transportul ei ´┐Żn alt´┐Ż zon´┐Ż. P´┐Żcatul a c´┐Żzut pe doi ingineri, Iacob si Lupan, care mi-aduc aminte c´┐Ż au pus pariu c´┐Ż din 70 de ´┐Żnc´┐Żrc´┐Żturi de trotil, declansate simultan, o arunc´┐Ż ´┐Żn aer ca pe o juc´┐Żrie. ´┐Żn urma exploziei n-au ap´┐Żrut dec´┐Żt niste sp´┐Żrturi, biserica rezist´┐Żnd parc´┐Ż ´┐Żntradins pentru a sfida fortele r´┐Żului. A fost nevoie de suplimentarea ´┐Żnc´┐Żrc´┐Żturilor. A fost un moment sf´┐Żsietor pentru noi. Ne-a p´┐Żtruns un sentiment de fric´┐Ż fat´┐Ż de Dumnezeu. Nu ´┐Żnt´┐Żmpl´┐Żtor s-a vorbit mult timp si se mai vorbeste de un blestem al locului“. De remarcat este faptul c´┐Ż dac´┐Ż ar mai fi ´┐Żnt´┐Żrziat o zi dinamitarea bisericii Hangu, aceasta ar fi fost salvat´┐Ż, deoarece preotul Mihai Coroam´┐Ż obtinuse aprobarea ca l´┐Żcasul s´┐Ż r´┐Żm´┐Żn´┐Ż ´┐Żn picioare. Dar, p´┐Żcatul a fost s´┐Ż fie ´┐Żmplinit si cine mai stie ast´┐Żzi unde ´┐Żncepe si unde se termin´┐Ż „blestemul“ despre care se vorbeste pe Valea Bistritei.

„Bine nu poate fi c´┐Żnd d´┐Żr´┐Żmi o biseric´┐Ż“

Despre „blestemul de la Hangu“ am c´┐Żutat l´┐Żmuriri si la b´┐Żtr´┐Żnii locului, oameni cu credint´┐Ż ´┐Żn Dumnezeu si fosti martori ai dinamit´┐Żrii bisericii. Dar prea multe nu am aflat. „Nu se vorbeste despre asta domnule, poate aduce vreo nenorocire. O fi, n-o fi blestem, cine stie, da’ bine nu poate fi c´┐Żnd d´┐Żr´┐Żmi o biseric´┐Ż“, au spus unii, gr´┐Żbind pasul. Altii au spus c´┐Ż toti cei care s-au ocupat de dinamitarea bisericii au sf´┐Żrsit tragic. Cert este c´┐Ż oamenii de prin p´┐Żrtile locului s´┐Żnt convinsi c´┐Ż victimele ce le-a f´┐Żcut lacul de la Bicaz se datoreaz´┐Ż distrugerii bisericii din Hangu. Si cert este c´┐Ż de-a lungul anilor lacul si-a „cerut“ ofrande ´┐Żn fiecare an. Pe malurile sale sute de cruci, pe care trecerea vremii si-a pus amprenta, marcheaz´┐Ż locul unor tragedii. Nimeni nu a f´┐Żcut vreodat´┐Ż statistic´┐Ż ´┐Żn acest sens, datele fiind foarte greu de adunat, av´┐Żnd ´┐Żn vedere c´┐Ż evenimente de acest gen au avut loc ´┐Żn toate localit´┐Żtile de pe malul acumul´┐Żrii. Au r´┐Żmas ´┐Żn memoria localnicilor cazuri ´┐Żn care soarta a f´┐Żcut ca ´┐Żn acelasi loc s´┐Ż-si piard´┐Ż viata mai multi oameni, ´┐Żn circumstante ciudate. C´┐Żt priveste ruinele din ad´┐Żncuri ele continu´┐Ż s´┐Ż tulbure linistea s´┐Żtenilor, care atunci c´┐Żnd v´┐Żntul fream´┐Żt´┐Ż frunzisul codrilor si v´┐Żluresc apele lacului aud ´┐Żnc´┐Ż d´┐Żng´┐Żnitul clopotelor bisericii dinamitate si scufundate la Hangu.

Articol afisat de 6163 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ion ASAVEI)
AdaugŃ comentariul tŃu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist´┐Ż nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective