Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2010
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 28 August 2010
TipŃreste articolul - Varianta pentru imprimantŃ Trimite acest articol unui prieten  prin email
Nuntiti la cerere sub arcada Curtii Domnesti

Nuntiti la cerere sub arcada Curtii Domnesti

• tot mai multi pietreni vor s´┐Ż-si pun´┐Ż pirostriile ´┐Żn afara St´┐Żrii Civile • oficialii prim´┐Żriei spun c´┐Ż legea interzice scoaterea registrului din institutie • „C´┐Żs´┐Żtoria se poate ´┐Żncheia ´┐Żn afara biroului de Stare Civil´┐Ż sau a prim´┐Żriei numai dac´┐Ż, din motive temeinice, unul din soti se afl´┐Ż ´┐Żn imposibilitatea de a se deplasa la sediu“, zice purt´┐Żtorul de cuv´┐Żnt al prim´┐Żriei • motive temeinice s-au g´┐Żsit pentru cununii oficiate la biseric´┐Ż, la restaurante si la Turnul lui Stefan •

Moda american´┐Ż a c´┐Żs´┐Żtoriilor f´┐Żcute pe unde pofteste inimioara de mireas´┐Ż sau gineric´┐Ż a prins str´┐Żns la pietreni. Ce-i drept, nu au fost situatii de cupluri care s´┐Ż doreasc´┐Ż s´┐Ż-si pun´┐Ż pirostriile prinse cu lanturi de zidurile unei cl´┐Żdiri, ´┐Żn cosciuge sau ´┐Żn costume de Batman si Femeia-Minune, cum au fost prin alte p´┐Żrti, dar au si mirii din Piatra Neamt obsesiile lor, cu care au tinut s´┐Ż ´┐Żnlocuiasc´┐Ż vechiul obicei al mersului la Starea Civil´┐Ż. Cei mai multi doresc s´┐Ż scuteasc´┐Ż timp, drum si energie si s´┐Ż se cunune civil la biserica la care urma s´┐Ż se oficieze si c´┐Żs´┐Żtoria religioas´┐Ż. Iar aici este cea mai c´┐Żutat´┐Ż biserica lui Stefan cel Mare, cu Turnul aferent, dar mai ales cu arcada Curtii Domnesti, care, ´┐Żnfrumusetat´┐Ż cu voaluri si flori, transpune ´┐Żn realitate fanteziile de nunt´┐Ż ca-n filme. Au mai fost p´┐Żn´┐Ż acum si cupluri care au vrut s´┐Ż se cunune civil la cr´┐Żsm´┐Ż, ´┐Żnainte de a ´┐Żncepe petrecerea cu nuntasii, dar au fost putine cazuri. Si mai putine s´┐Żnt cazurile ´┐Żn care ofiterii St´┐Żrii Civile accept´┐Ż astfel de initiative. Nu e pentru c´┐Ż n-ar vrea, neap´┐Żrat, dar nu prea le d´┐Ż voie legea. Singurele exceptii pe care le-au f´┐Żcut, dar si atunci tot cu ordin de la primar, au avut loc la diversele runde de alegeri, c´┐Żnd ´┐Żn biroul de Stare Civil´┐Ż de pe bulevardul Republicii se f´┐Żcea sectie de votare.

Legea-i lege

„´┐Żn rest, registrul de stare civil´┐Ż nu se poate scoate din institutie. Potrivit legii 119/1996, privind actele de stare civil´┐Ż, c´┐Żs´┐Żtoria se ´┐Żncheie de ofiterul St´┐Żrii Civile, la sediul serviciului public comunitar local de Evident´┐Ż a Persoanei sau, dup´┐Ż caz, al prim´┐Żriei. C´┐Żs´┐Żtoria se poate ´┐Żncheia ´┐Żn afara celor dou´┐Ż locuri numai cu aprobarea primarului si numai dac´┐Ż, din motive temeinice, unul din soti se afl´┐Ż ´┐Żn imposibilitatea de a se prezenta la sediu. Pentru asta, trebuie depus´┐Ż o cerere tip odat´┐Ż cu celelalte acte la biroul de Stare civil´┐Ż“, spune Radu Tudor, purt´┐Żtorul de cuv´┐Żnt al prim´┐Żriei. Se pare c´┐Ż unul din motive ar fi multitudinea de h´┐Żrtii oficiale care trebuie semnate la o astfel de ceremonie, de la registrul st´┐Żrii civile p´┐Żn´┐Ż la cotorul certificatului de c´┐Żs´┐Żtorie, livret de familie etc. E drept, prin alte localit´┐Żti, autorit´┐Żtile au f´┐Żcut concesii si trimit Starea Civil´┐Ż unde vor mirii, care prin parcuri, care prin gr´┐Żdini personale sau botanice, care pe maluri de lac sau pe alte coclauri. Numai c´┐Ż, de cele mai multe ori, taxele percepute pentru acest moft se ridic´┐Ż la c´┐Żteva sute spre o mie de lei. Prim´┐Żria Piatra Neamt nu percepe tax´┐Ż de oficiere, nici m´┐Żcar pentru c´┐Żs´┐Żtoriile ´┐Żncheiate ´┐Żn zi de s´┐Żmb´┐Żt´┐Ż sau de s´┐Żrb´┐Żtoare. Desi ar putea reg´┐Żndi acest lucru si chiar s´┐Ż fac´┐Ż un ban gr´┐Żmad´┐Ż. Nu putini ar fi cei care s-au ´┐Żncumeta la o c´┐Żs´┐Żtorie la telegondol´┐Ż, pe Cozla, pe malul Bistritei sau, de ce nu, chiar o nunt´┐Ż inedit´┐Ż ´┐Żn costume de baie, pe marginea piscinei VIP din strand. Ar putea fi chiar o nou´┐Ż form´┐Ż de turism. Radu Tudor spune ´┐Żns´┐Ż c´┐Ż nu s-a g´┐Żndit nimeni la transformarea ceremoniei ´┐Żn surs´┐Ż de bani la bugetul local si nu exist´┐Ż acest pericol ´┐Żn viitorul apropiat. Deci c´┐Żs´┐Żtoriile se vor oficia ´┐Żn continuare ´┐Żn locurile prev´┐Żzute de lege.

Statistica pirostriilor

Asta nu e de natur´┐Ż s´┐Ż-i descurajeze pe ´┐Żndr´┐Żgostiti. Dac´┐Ż la mijlocul anului oficialit´┐Żtile se ar´┐Żtau ´┐Żngrijorate de statistica semestrial´┐Ż a c´┐Żs´┐Żtoriilor, num´┐Żrul oficierilor fiind semnificativ mai mic fat´┐Ż de perioada similar´┐Ż a anului trecut, lunile estivale au linistit zbuciumul. ´┐Żn iunie s-au ´┐Żncheiat numai 16 c´┐Żs´┐Żtorii, ´┐Żn timp ce ´┐Żn luna iulie au fost exact 138 de cupluri care au zis „da“ la Starea Civil´┐Ż. Iar august a fost si el plin de evenimente fericite din aceasi linie: ´┐Żn primele dou´┐Ż s´┐Żpt´┐Żm´┐Żni au fost oficiate 50 de cununii, ´┐Żn timp ce pentru ultima parte a lunii au fost programate alte 108. Socoteala ultimilor ani arat´┐Ż c´┐Ż, ´┐Żn ciuda crizei, 2010 a fost un an propice pentru ´┐Żntemeierea celulei de baz´┐Ż a societ´┐Żtii. ´┐Żn 2008 au fost 310 c´┐Żs´┐Żtorii ´┐Żnregistrate la Piatra Neamt, anul trecut au fost numai 295, iar pe anul acesta prognozele p´┐Żreau a fi si mai slabe. Numai c´┐Ż a venit vara si, celor 210 ceremonii oficiate ´┐Żn prima jum´┐Żtate a anului, li se adaug´┐Ż aproape trei sute ´┐Żncheiate ´┐Żn numai dou´┐Ż luni. Iar anul ´┐Żnc´┐Ż nu s-a terminat.

Articol afisat de 1585 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. CONSTANTINESCU)
AdaugŃ comentariul tŃu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist´┐Ż nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective