Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2010
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 9 Noiembrie 2010
TipŃreste articolul - Varianta pentru imprimantŃ Trimite acest articol unui prieten  prin email
SEFUL CJ, CU CAPU-N NORI

SEFUL CJ, CU CAPU-N NORI

• Vasile Pruteanu, presedintele Consiliului Judetean, a avut parte de senzatii tari • oficialul nemtean a zburat ieri deasupra localit´┐Żtii natale, aerodromul de la Roznov fiind testat de c´┐Żteva avioane usoare • „S´┐Żnt foarte multi piloti din tar´┐Ż care vor veni aici, dar mai trebuie oferite unele conditii“, a declarat pilotul Gic´┐Ż Pascariu, reprezentantul FlyDesign Germania ´┐Żn Rom´┐Żnia •

Zi special´┐Ż, ieri, la Roznov, acolo unde un fiu al satului si-a v´┐Żzut casa natal´┐Ż de la ´┐Żn´┐Żltime. Este vorba despre Vasile Pruteanu, presedinte al Consiliului Judetean, care se num´┐Żr´┐Ż printre primii dintre localnici care au survolat zona orasului Roznov. Pentru c´┐Ż pista de la marginea asaz´┐Żrii a fost nivelat´┐Ż, luni, 8 noiembrie, cinci avioane usoare din Suceava, unul din Bac´┐Żu si un deltaplan apartin´┐Żnd unui pietrean si-au luat zborul de pe locul cu pricina. Avioanele care au zburat s´┐Żnt din categoria celor cu dou´┐Ż locuri. Al´┐Żturi de pilot, ´┐Żntr-un astfel de aparat si-a g´┐Żsit locul Vasile Pruteanu.

Mare lucru, mare...

Roznovenii s-au ar´┐Żtat foarte ´┐Żnc´┐Żntati de „zilele pe care le-au ajuns“, v´┐Żz´┐Żnd pe cerul de deasupra caselor lor cum avioanele ´┐Żsi g´┐Żseau drum. Deocamdat´┐Ż a fost un fel de prob´┐Ż, pentru c´┐Ż urmeaz´┐Ż lucr´┐Żri de amenajare propriu-zis´┐Ż a pistei. Chiar si asa, autorit´┐Żtile locale consider´┐Ż c´┐Ż un prim pas a fost f´┐Żcut, pentru c´┐Ż aerodormul roznovean a devenit cunoscut pentru unii dintre detin´┐Żtorii de avioane usoare din tar´┐Ż. Mai mult, sper´┐Ż ca ´┐Żn cur´┐Żnd pe calea aerului s´┐Ż ajung´┐Ż la Roznov investitorii, care s´┐Ż-si deschid´┐Ż afaceri aduc´┐Żtoare de bani ´┐Żn localitate si s´┐Ż o dezvolte ´┐Żn ritm alert.
Printre specialistii care au aterizat ieri la Roznov se num´┐Żr´┐Ż directorul aeroportului Suceava. Dup´┐Ż ani de experient´┐Ż ´┐Żn ale zborului, aviatorul a precizat c´┐Ż ´┐Żnceputul este bun, dar mai e de munc´┐Ż p´┐Żn´┐Ż c´┐Żnd proiectul cu aterizatul si decolatul de la Roznov va fi pus la punct. „Un aerodrom trebuie ´┐Żnregistrat la Autoritatea Aeronautic´┐Ż Civil´┐Ż. P´┐Żn´┐Ż atunci mai s´┐Żnt pasi de f´┐Żcut, noi am venit aici ca s´┐Ż descoperim pista. Mai trebuie f´┐Żcute m´┐Żsur´┐Żtori topo, trebuie balizat´┐Ż pista, mai trebuie nivelat´┐Ż... ´┐Żn Moldova mai s´┐Żnt dou´┐Ż aerodromuri private la Vatra Dornei si R´┐Żd´┐Żuti”, a declarat directorul general adjunct al Aeroportului Suceava, Ion M´┐Żriuta.
Ionel Ciubotaru, primarul orasului Roznov, a tinut s´┐Ż mentioneze c´┐Ż existenta unei piste de aterizare pentru avioane ´┐Żn localitatea pe care o p´┐Żstoreste reprezint´┐Ż o reusit´┐Ż la care n-a sperat mult´┐Ż lume si ´┐Żn care nu poti crede p´┐Żn´┐Ż nu vezi. El este convins c´┐Ż existenta unui aerodrom la Roznov ´┐Żnseamn´┐Ż pentru roznoveni unul dintre pasii importanti spre cresterea gradului de civilizatie, deschidere spre lume, spre implementarea de proiecte si derularea a numeroase investitii: „Ast´┐Żzi (n.r. - ieri) se scrie o pagin´┐Ż de istorie prin inaugurarea pistei de aterizare de la Roznov, ´┐Żn satul Chintinici, pe partea dreapt´┐Ż a Bistritei. E un prim pas spre a construi aici un aerodrom. Lungimea pistei este de 650 de metri, iar l´┐Żtimea este de 36. Vor putea ateriza si decola de aici avioane ultrausoare si usoare“.

Mai trebuie lucrat

Dac´┐Ż autorit´┐Żtile ´┐Żi g´┐Żsesc utilitate viitorului aerodrom din punct de vedere economic, „oamenii aerului“ ´┐Żl g´┐Żsesc ca pe o oportunitate pentru a face un popas ´┐Żntr-o astfel de zon´┐Ż. „Avantajele localiz´┐Żrii acestei piste este c´┐Ż nu se afl´┐Ż ´┐Żntr-o zon´┐Ż controlat´┐Ż ´┐Żn care nu intri si nu iesi f´┐Żr´┐Ż un plan de zbor. Venim si plec´┐Żm de aici c´┐Żnd vrem cu respectarea limitelor de zbor. S´┐Żnt foarte multi piloti din Bucuresti si din tar´┐Ż care vor veni aici. Le trebuie oferite ´┐Żns´┐Ż conditii, adic´┐Ż s´┐Ż fie benzin´┐Ż si zona s´┐Ż fie p´┐Żzit´┐Ż, lucruri mai importante dec´┐Żt hangarul“, a declarat pilotul Gic´┐Ż Pascariu, reprezentantul FlyDesign Germania ´┐Żn Rom´┐Żnia. ´┐Żn calitate de presedinte al Consiliului Judetean, de fiu al satului si de autoritate interesat´┐Ż de implementarea unui nou proiect la nivel de judet, Vasile Pruteanu a acceptat oferta unui pilot de a zbura deasupra localit´┐Żtii natale. El a tinut s´┐Ż precizeze c´┐Ż orice investitie ´┐Żn Neamt este binevenit´┐Ż, cu at´┐Żt mai mult cu c´┐Żt reprezint´┐Ż o noutate, care are menirea de a creste nivelul de civilizatie. „Le multumesc specialistilor de la Suceava care au venit aici cu cele cinci avioane ultrausoare, ca s´┐Ż probeze pista si s´┐Ż ne ´┐Żmp´┐Żrt´┐Żseasc´┐Ż impresiile lor. Aceast´┐Ż pist´┐Ż poate fi ´┐Żn final realizat´┐Ż pe o lungime de 2.200 de metri. Ce se vede acum e doar un ´┐Żnceput pentru ´┐Żnfiintarea unui aerodrom. Consiliul Judetean va fi un partener ´┐Żn acest proiect pentru Prim´┐Żria si Consiliul Local Roznov. S´┐Żnt convins c´┐Ż investitorii vor veni aici si pe calea aerului“, a declarat presedintele Vasile Pruteanu. Dac´┐Ż pe p´┐Żm´┐Żnt oamenii erau ´┐Żnc´┐Żntati s´┐Ż vad´┐Ż cerul br´┐Żzdat de avioane, ´┐Żn aer, nu la fel de ´┐Żnc´┐Żntate p´┐Żreau ciorile, care ´┐Żn stoluri formate din sute de zbur´┐Żtoare parc´┐Ż se zb´┐Żteau ´┐Żn v´┐Żzduh. Cu sigurant´┐Ż linistea le-a fost tulburat´┐Ż de zgomotul produs de avioane, chiar dac´┐Ż s´┐Żnt de talie mic´┐Ż, av´┐Żnd doar c´┐Żte dou´┐Ż locuri. Bucurosi de ceea ce se ´┐Żnt´┐Żmpla ´┐Żn localitatea lor erau si copiii, mai ales cei mai mici, care la orele pr´┐Żnzului, dup´┐Ż ce au iesit de pe portile scolii, si-au f´┐Żcut m´┐Żna c´┐Żus deasupra fruntii, pentru a vedea „minunile“ de pe cer. Asa, vechile versuri „Avion, cu motor/ Ia-m´┐Ż si pe mine-n zbor... “, au devenit actuale pentru pustimea roznovean´┐Ż.

Articol afisat de 2117 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona T´┐ŻRN´┐Ż)
AdaugŃ comentariul tŃu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist´┐Ż nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective