Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2011
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 22 August 2011
TipŃreste articolul - Varianta pentru imprimantŃ Trimite acest articol unui prieten  prin email

Anda-Louise Bogza - Din nou la Piatra, acas´┐Ż...

Se perind´┐Ż mirat´┐Ż prin fata teatrului, ´┐Żncerc´┐Żnd s´┐Ż refac´┐Ż ´┐Żn minte imaginea binecunoscut´┐Ż a celui mai popular edificiu pietrean, acum acoperit straniu de valtrapurile cenusii ale unei reconstructii impuse de venerabila v´┐Żrst´┐Ż a cl´┐Żdirii. Pare contrariat´┐Ż de ceea ce va s´┐Ż dezv´┐Żluie asez´┐Żm´┐Żntul ´┐Żn momentul ´┐Żn care ´┐Żsi va ar´┐Żta noua fat´┐Ż. „Oare ce culoare o s´┐Ż aib´┐Ż?“ O ´┐Żnteleg, pentru c´┐Ż stiu c´┐Żte ceva despre afinitatea pe care a avut-o dintotdeauna cu institutia ale c´┐Żrei ziduri p´┐Żstrau nuanta st´┐Żncilor de pe Ceahl´┐Żu, si pe care o consider´┐Ż si acum piatra de baz´┐Ż a spiritului cultural al locului, suflul si inspiratia vietii ei artistice ulterioare.
Ne-am re´┐Żnt´┐Żlnit sub orizontul curtii domnesti, r´┐Żv´┐Żsit de t´┐Żc´┐Żnitul sacadat al pick-hamerului ´┐Żn trupul p´┐Żm´┐Żntului istoric ´┐Żnc´┐Żlzit de sufl´┐Żrile celor ce si-au perindat c´┐Żndva vietile pe aici, pentru a deveni simbolurile perenit´┐Żtii locale; ´┐Żn care reflexele au avut timp s´┐Ż se formeze, ´┐Żn care sentimentalismul nu era ´┐Żnc´┐Ż derizoriu si unde lucrurile temeinice ´┐Żsi g´┐Żseau locul ´┐Żn suflete si ´┐Żn spirit. Iar locurile aveau, ele ´┐Żnsele, spirit; care acum - „poate ni se pare, Anda!“ - moare ´┐Żncet, cu fiece zi si cu fiece clip´┐Ż.

Perpetua reconfigurare

„Noroc c´┐Ż arta e mai presus de toate aceste lucruri“ ´┐Żi spun, n´┐Żd´┐Żjduind ´┐Żn tain´┐Ż c´┐Ż o s´┐Ż m´┐Ż aprobe. „Arta are teritoriul ei care nu poate fi atins de nimic dintre r´┐Żut´┐Żtile existentei cotidiene“ ´┐Żmi r´┐Żspunde si, ´┐Żncurajat, supralicitez: „Este un soi de reconfigurare a unei lumi creeate spre a fi mereu redimensionat´┐Ż?“. „Exact“ ´┐Żmi r´┐Żspunde si asta m´┐Ż face s´┐Ż m´┐Ż dumiresc de ce a fost ´┐Żn stare s´┐Ż re´┐Żnvie at´┐Żt de variat si r´┐Żscolitor multe dintre personajele celebre ale spatiului liric, neab´┐Żt´┐Żndu-se de la rigoarea liniei scrise de c´┐Żtre creator si totusi ml´┐Żdiind ´┐Żn diferite feluri subtile expresia cantabil´┐Ż ´┐Żn creatii pe care cred c´┐Ż nu exagerez dac´┐Ż le numesc memorabile. Si m´┐Ż g´┐Żndesc, ´┐Żn primul r´┐Żnd, la Opera de Stat din Praga, la operele din Viena, Berlin, Roma, Dresda, Budapesta, Verona, unde a interpretat numeroase roluri: Katia (Katia Kabanova), Jenufa, Sina, Donna Anna (Don Giovanni), Leonora (Il Trovatore), Aida, Tosca, Giorgetta (Il tabaro), Elisabetta (Don Carlo), Lisa (La dama di picche), Manon (Manon Lescaut), Minnie (La fanciulla del West), Abigaille (Nabucco), Desdemona (Otello), Rusalka, Turandot.

Exercitiu de admiratie

Marele meu regret e acela c´┐Ż, fiind cantonat iremediabil ´┐Żntr-un spatiu de unde nu am cum s´┐Ż evadez dec´┐Żt rareori, nu am avut ocazia s´┐Ż o ascult „pe viu“ cum se spune, mai des. ´┐Żn iulie 2008, ´┐Żn cea de a XXXVII-a editie a „Vacantelor Muzicale la Piatra Neamt“, i-a fost dedicat´┐Ż o sear´┐Ż memorabil´┐Ż, c´┐Żnd a creionat ´┐Żn fata unui public ´┐Żndatoritor, portretul de artist al acestor meleaguri. Cum ´┐Żndatoritor, de altfel, a fost si scurtul cuv´┐Żnt al protagonistei: „S´┐Żnt ´┐Żnc´┐Żntat´┐Ż c´┐Ż m´┐Ż aflu din nou acas´┐Ż. Vreau s´┐Ż dedic acest recital mamei mele. A fost o mare surpriz´┐Ż s´┐Ż o aflu aici pe minunata mea prim´┐Ż profesoar´┐Ż de canto, din Bucuresti, doamna Georgeta Stoleriu. M´┐Ż bucur si de prezenta domnului Murgu, dar si de - mare surpriz´┐Ż - sosirea lui Ioan Holender la Piatra Neamt!“
De altfel, adulata profesoar´┐Ż Georgeta Stoleriu, a rememorat cu mult´┐Ż dragoste si satisfactie ´┐Żnceputurile carierei artistice a Andei: „Era elev´┐Ż la Liceul de Muzic´┐Ż din Capital´┐Ż, la pian si era coleg´┐Ż de clas´┐Ż cu Ruxandra Donose, cea care era cu ceva ani mai mare dec´┐Żt Anda si care deja ´┐Żncepuse canto cu mine. Anda era pe vremea aceea o foarte bun´┐Ż pianist´┐Ż, foarte atent´┐Ż la acompaniament si cu o mare admiratie fat´┐Ż de colega ei. Peste vreo doi ani m-am trezit cu Anda la mine spun´┐Żndu-mi c´┐Ż vrea s´┐Ż ia lectii de canto. Eu am fost pentru ea prima ´┐Żnv´┐Żt´┐Żtoare ´┐Żntr-ale artei c´┐Żntului.“
Se pare, asadar, c´┐Ż intrarea ´┐Żn lumea bel-canto-ului a fost pentru Anda un exercitiu de admiratie; pe care mai apoi l-a transformat ea ´┐Żns´┐Żsi ´┐Żntr-o calitate demn´┐Ż de a fi la r´┐Żndu-i admirat´┐Ż. Cum a f´┐Żcut-o, de altfel, tot cu acel prilej, directorul pe atunci al Operei din Viena, Ioan Holender: „Doamna Bogza este o m´┐Żndrie pentru orasul dumneavoastr´┐Ż. A ajuns la Praga, de unde a avut ocazia s´┐Ż c´┐Żnte la multe alte opere celebre: Florenta, Hamburg, sau Viena, unde a c´┐Żntat Aida remarcabil si memorabil. Ast´┐Żzi, pot s´┐Ż v´┐Ż spun, Anda-Louise Bogza este una dintre cele mai c´┐Żutate interprete din lume ale rolului Tosca“.

Vissi d’arte...

C´┐Żnd am r´┐Żgaz, lucru ce se dovedeste a fi din ce ´┐Żn ce mai rar ´┐Żn vremurile acestea, reascult „Vissi d’arte, vissi d’amore..“ din „Tosca“, evident. E o ´┐Żnregistrare a Andei, de prin 2001, pentru Arte Nova Classics. Al´┐Żturi de alte arii din „Manon Lescaut“, „Madama Butterfly“ si „Turandot“, selectia cuprinde si teritoriul verdian („Un Ballo in maschera“, „La Forza del Destino“, „Don Carlo“, „Aida“ si „Il Trovatore“), precum si ilustr´┐Żri din „La Wally“ a lui Alfredo Catalani si „Andrea Chenier“ de Umberto Giordano. De altfel - ´┐Żmi aduc aminte - cu aceast´┐Ż superb´┐Ż arie a deschis, ´┐Żn 2007, al´┐Żturi de alti c´┐Żtiva tineri interpreti rom´┐Żni, Festivalul International „George Enescu“. Prin Anda-Louise Bogza am redescoperit, nu exagerez, verismul. Fat´┐Ż de care, recunosc, nu aveam o aplecare special´┐Ż. Dar care s-a dovedit a fi plin de farmec si continut melodic, expresivitate si elocvent´┐Ż datorit´┐Ż unei interpret´┐Żri de exceptie care a reusit s´┐Ż pun´┐Ż ´┐Żn valoare resursele subtile ale unui stil pe c´┐Żt de seduc´┐Żtor pe at´┐Żt de dificil ´┐Żn redarea intenselor tr´┐Żri umane.

Succese recente

De altfel, cu „Tosca“, Anda a marcat unul dintre cele mai mari succese ale carierei ei de p´┐Żn´┐Ż acum, ´┐Żn august 2009 la Arenele din Verona, ´┐Żn viziunea regizoral´┐Ż a lui Hugo de Ana. Era dup´┐Ż ce, ´┐Żn 2005 a c´┐Żntat la Munchen si la Florenta sub bagheta unuia dintre cei mai mari dirijori ai lumii, Zubin Mehta. ´┐Żn august 2010, Anda interpreteaz´┐Ż Leonora din „Trubadurul“ de Verdi, ´┐Żn regia lui Franco Zeffirelli, reedit´┐Żnd succesul fulminant din anul anterior, sub conducerea dirijorului Marco Armiliato si al´┐Żturi de tenorul Marcelo Alvarez si baritonul Dmitri Hvorostovsky. Tot ´┐Żn 2010, ´┐Żn prim´┐Żvar´┐Ż, la Semperoper din nou „Tosca, ´┐Żn regia lui Johannes Schaaf si Elena din „Mefistofele“ la Roma, unde va ´┐Żntruchipa din nou „Tosca“. ´┐Żntre timp, g´┐Żseste prilejul de a oferi recitaluri de lied, cu un program din care nu au lipsit Enescu, Schumann, Liszt, Schubert, Chopin, Rachmaninov, Dvorak, Respighi, Villa-Lobos, acompaniat´┐Ż de pianistii Megumi Otsuka si Jan Simon. La sf´┐Żrsitul lunii ianuarie a acestui an, Anda a interpretat rolul titular din „Manon Lescaut“ de Puccini, pe scena de la Teatro Filarmonico di Verona, ´┐Żntr-o montare socant´┐Ż semnat´┐Ż de controversatul Graham Vick si condus´┐Ż de la pupitru de Riccardo Frizzi.
Acum, ´┐Żn august, s-a ´┐Żntors la Piatra Neamt, orasul ei natal, de la Atena, unde a z´┐Żmislit la sf´┐Żrsitul lunii iulie 2011, la Acropolis - Teatrul Herodes Odeon, unde a r´┐Żsunat c´┐Żndva vocea Mariei Callas - rolul Abigaille din opera „Nabucco“.
Vorbeste despre toate astea ´┐Żn treac´┐Żt si cu o oarecare reticent´┐Ż, ceea ce m´┐Ż face s´┐Ż fiu de acord cu un critic izraelian care remarca, ´┐Żnainte de toate, marea modestie si la fel de marea generozitate care o caracterizeaz´┐Ż.

C´┐Żntecul de acas´┐Ż

Am pomenit undeva mai sus de „Vacantele Muzicale la Piatra Neamt“. Nu ´┐Żnt´┐Żmpl´┐Żtor, aidoma altor ´┐Żndr´┐Żgostiti iremediabil de spiritul acestei perene manifest´┐Żri, Anda nu concepe o var´┐Ż f´┐Żr´┐Ż concertele care au consacrat o traditie si care au ´┐Żmbr´┐Żcat ´┐Żn jerbe de c´┐Żntec tineretea noastr´┐Ż.
„Pentru mine Vacantele au ´┐Żnsemnat foarte mult. Mi-aduc aminte mereu de atmosfera superb´┐Ż a fiec´┐Żrui miez de var´┐Ż petrecut ´┐Żn compania c´┐Żntului si a unor oameni de exceptie. Aici au concertat si ne-au ´┐Żnc´┐Żntat cu arta lor mari interpreti rom´┐Żni si str´┐Żini, precum: Arta Florescu, Dan Grigore sau Ion Baciu. Nu pot s´┐Ż-i ´┐Żnsirui pe toti pentru c´┐Ż este o galerie copioas´┐Ż, asa cum nu pot s´┐Ż-mi ´┐Żnchipui nici o var´┐Ż f´┐Żr´┐Ż aceste vacante. Trebuie f´┐Żcut tot ce se poate ca ele s´┐Ż-si continue drumul si s´┐Ż aib´┐Ż o viat´┐Ż f´┐Żr´┐Ż de sf´┐Żrsit. Asa cum este viata ´┐Żns´┐Żsi a muzicii.“
C´┐Żntecul de acas´┐Ż, alc´┐Żtuit din ecouri r´┐Żzlete care au binecuv´┐Żntat locurile aceste, b´┐Żntuie ´┐Żn toate cotloanele orasului. Dar cel mai mult, poate, ´┐Żn l´┐Żcasul Teatrului Tineretului si ´┐Żn preajma lui. Acolo unde ne afl´┐Żm, sporov´┐Żind despre lumea noastr´┐Ż cea plin´┐Ż de probleme, despre oameni pe care i-am cunoscut, despre art´┐Ż si, mai presus de toate, despre muzic´┐Ż. Despre muzic´┐Ż, pur si simplu. Cea care a reusit s´┐Ż transforme - prin intermediul unor artisti d´┐Żruiti, precum buna mea prieten´┐Ż, Anda-Louise Bogza - „vissi d’arte“ ´┐Żn „vissi d’amore“.

Articol afisat de 4440 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan AMIRONOAIE)
AdaugŃ comentariul tŃu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist´┐Ż nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective