Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2013
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 20 August 2013
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

SALMONELLA UCIDE VREO 12.000 DE G�INI

• Directia Sanitar� Veterinar� a primit a doua confirmare c� g�inile dintr-o ferm� din Izvoare au salmonella • aproape 12.000 de ou�toare trebuie ucise • fie prin gazare, fir prin sucirea g�tului • tone de ou� vor ajunge si ele materie prim� la Protan • proprietarul fermei de p�s�ri va fi desp�gubit de stat •

Circa 12.000 de p�s�ri dintr-o ferm� din Izvoare, de l�ng� Piatra Neamt, �si vor g�si sf�rsitul zilele acestea. Pentru toate ou�toarele s-a emis al doilea buletin cu concluziile unor analize, prin care se certific� faptul c� p�s�rile sufer� de salmonella si trebuie ucise. R�m�ne de stabilit modul �n care p�s�rile �si vor g�si sf�rsitul, pentru c� exist� cel putin dou� variante „de lucru“ - fie prin gazare, fie, feroce, dar practic si asa - prin sucirea g�tului. Decizia se va lua si �n functie de „conditiile tehnice“ pentru c� trebuie v�zut dac� se g�sesc manipulatori care s� rup� g�tul la vreo 12.000 de p�s�ri! Cert este c� oricum ar muri, disparitia fizic� a p�s�rilor se va produce la Protan Bac�u, pentru c� ferma pietrean� are contract cu aceast� unitate de ecarisare. Medicul Constantin Lipan, director adjunct al Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Neamt, a confirmat primirea celui de-al doilea set de rezultate si necesitatea distrugerii efectivului de p�s�ri din ferm�, pentru a nu fi pus� �n pericol s�n�tatea oamenilor: „G�inile de la ferma din Izvoare au salmonella, lucru certificat de buletinele de analiz�. Rezultatele la probele trimise au iesit pozitive, ceea ce duce la obligativitatea desfiint�rii focarului. Ferma va fi depopulat�, dar r�m�ne de stabilit modalitatea �n care se va proceda. Metoda va fi cea agreat� de c�tre agentul economic, pentru c� el va primi desp�gubiri de la stat, asa cum prevede legislatia. Este important s� vedem si unde g�sim pe cineva autorizat care s� pun� �n aplicare aceast� decizie privind depopularea fermei, pentru c� e vorba despre foarte multe p�s�ri. Animalele ucise vor fi duse la Protan Bac�u, sub restrictie sanitar veterinar�. Dup� depopulare, ferma va fi deratizat�, deparazitat� si verificat� dac� focarul a disp�rut. Ou�le de la aceste g�ini se afl� sub sechestru sanitar veterinar si vor fi si ele distruse, tot la Protan. Este vorba despre ou� de ordinul tonelor, care au fost oprite de la comercializare. Nu exist� magazine ori supermarketuri �n care s� se g�seasc� ou� sau carne de g�in� de la aceast� ferm� din Izvoare care s� pun� �n pericol s�n�tatea populatiei. Cazul este tinut sub control“. Anuntul privind focarul de salmonella de la Izvoare a fost f�cut pe 8 august, dup� ce s-a primit primul set de rezultate pozitive la probele prelevate de la g�inile respective. Ceea ce s-a g�sit �n ferm� s-a pus sub sechestru sanitar-veterinar, iar reprezentantii DSVSA au declarat c� nu exista nici un pericol pentru populatie, pentru c� boala care a dat �n g�ini nu este at�t de periculoas� pentru om. „Unitatea respect� conditiile de biosecuritate si este autorizat� sanitar veterinar. Boala a fost depistat� �n urma examenelor efectuate �n cadrul pogramului de control oficial si a fost notificat� ANSVSA. Efectivul de g�ini ou�toare a fost pus sub restrictii oficiale. �n data de 8.08.2013 au fost recoltate probe la cererea proprietarului, care au fost trimise la IDSA si DSVSA Bac�u pentru investigatii suplimentare. De asemenea, au fost puse sub sechestru ou�le provenite din ferm�, p�n� la clarificarea situatiei“, se ar�ta �n comunicatul de pe 8 august. Teoretic, �n cazul �n care carnea g�inilor cu salmonella nu este g�tit� la temperaturi mari, iar ou�le nu s�nt fierte p�n� se �nt�resc la interior, consumatorii se pot trezi cu febr�, dureri abdominale, diaree si oboseal�.

Articol afisat de 1639 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona T�RN�)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective