Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2014
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 30 Septembrie 2014
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Omagiul primãriei pentru   un veteran de 100 de ani

Omagiul primãriei pentru un veteran de 100 de ani

• ieri, viceprimarul Aurelia Simionicã l-a vizitat pe eroul Costachi Chitic, care în septembrie a împlinit un secol • aniversatul a primit si vizita unor colegi din Asociatia Veteranilor de Rãzboi, dar si a copiilor si nepotilor • sotia sãrbãtoritului, extrem de emotionatã, i-a urat sotului sãu sã mai trãiascã multi ani •

Ziua de ieri a fost una extrem de emotionantã pentru familia veteranului de rãzboi Costachi Vasile Chitic si pentru autoritãtile locale din Piatra Neamt, pentru cã a fost dedicatã aniversãrii celui care a luptat cu arma în mînã pe frontul de Est si de Vest. Costachi Chitic a împlinit venerabila vîrstã de o sutã de ani si aniversarea sa a fost legatã de cãtre autoritãtile pietrene de atît de faptul cã mîine va fi ziua tuturor vîrstnicilor, cît si de faptul cã sînt tot mai putini veterani de rãzboi printre noi, asa cã se cuvine ca toti cei care au aceastã deosebitã calitate, sã fie sãrbãtoriti cu fast. Ieri la prînz, viceprimarul Aurelia Simionicã, a mers la locuinta veteranului cu un tort, cu flori, o diplomã de excelentã si un cadou „la plic“ si în prezenta unor membri ai familiei, cîtiva functionari din Primãrie, de la Centrul Militar si Asociatia Veteranilor de Rãzboi a creat un moment cu mare încãrcãturã emotionalã. Bãtrînul fusese pregãtit de cãtre sotie, fiicã, ginere si nepoatã pentru a primi oaspetii. Desi nu-l mai ajutã picioarele, a avut puterea sã pãseascã vreo doi metri, pînã la un scaun de unde a ascultat scurtele discursuri ale celor prezenti. Generalul în rezervã Neculai Pruteanu a tinut sã precizeze cã eroii nu apartin vreunei asociatii ori institutii, ci sînt ai neamului si românii trebuie sã fie mîndri cã au în mijlocul lor astfel de exemple. „Sã aibã parte de sãnãtate multã si sã se bucure de zile frumoase“, a declarat generalul (r.) Pruteanu, dupã care i-a înmînat o diplomã din partea Ministerului Apãrãrii Nationale si douã de la „Veterani“ - una pentru împlinirea a o sutã de ani si una pentru cã este patriot român, care a sãvîrsit fapte de arme. Apoi i-a oferit distinctia „Crucea comemorativã“, pe care veteranul a purtat-o în piept pe toatã durata momentului aniversar.
Costachi Chitic a fost împuscat de trei ori pe fruntul de luptã, dar de fiecare datã a avut norocul de a trece glontul doar prin pãrtile moi, fãrã a-i afecta vreun organ vital.

Viceprimarul Aurelia Simionicã, rãscolitã de amintiri

Aurelia Simionicã a demonstrat tot timpul cã e o femeie puternicã si a reusit de fiecare datã sã managerieze situatiile, oricare ar fi fost ele. Ieri însã emotiile au luat-o înainte si l-a felicitat pe sãrbãtorit cu lacrimi în ochi. „Mã uit la acesti oameni cît sînt de minunati si de frumosi! Toti urmãrim documentare despre al doilea Rãzboi Mondial, despre cei care au fost pe front, despre suferintele lor incredibile, despre ororile greu de suportat. Cei mai conservatori, mai pacifisti, spunem «Doamne fereste!» cînd vedem asa ceva la televizor, dar asta nu-i de nici un folos. Important e ce au fãcut acesti eroi pentru noi. Ei reprezintã istoria realã si recentã si ne sînt adevãratele modele. Iar familia Chitic este un exemplu despre cum se dedicã eroii pentru binele tãrii lor si despre cum se poate trãi frumos. Privindu-l pe eroul nostru mi-au trecut prin minte amintirile legate de nasul meu de botez, pe-al cãrui nume în port pentru cã asa e traditia în Sudul tãrii, acolo de unde vin eu, si am rememorat povestirile lui despre cei doisprezece ani pe care i-a petrecut în lagãrul din Siberia. Cred cã doar în astfel de situatii, cînd si cineva din familie are amintiri din rãzboi, poti întelege ce înseamnã sã fi fost pe front, sã fi luptat pentru tarã“. Apoi, stergîndu-si lacrimile care îi inundaserã ochii, l-a pupat pe sãrbãtoritul zilei, i-a înmînat diploma de excelentã, tortul, florile si premiul în bani, asigurat de la bugetul local. Urãrile sale i-au fost întoarse de cãtre sotia aniversatului, care a tinut sã povesteascã si cum a petrecut zeci de ani alãturi Costachi Chitic, bucurîndu-se în fiecare zi unul de altul. Apoi sãrbãtoritul a relatat despre momentul în care armata românã a întors armele împotriva nemtilor, alãturîndu-se rusilor si a precizat cã aniversarea pe care i-au pregãtit-o cei din jur i-a adus o mare bucurie. „Multe minuni au fãcut ca eu sã scãp cu viatã din rãzboi si sã rezist atîta vreme. Vã multumesc pentru tot“, a spus pietreanul secular.

Articol afisat de 1374 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective