Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2015
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 16 Octombrie 2015
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Primãria Piatra Neamt are în plan proiecte de 62,5 milioane de euro

• banii reprezintã costurile eligibile din 11 proiecte pe care primarul Dragos Chitic le-a identificat, împreunã cu specialistii din primãrie, si sperã sã le implementeze începînd cu 2016 • pînã la finele acestui an ar trebui sã aparã ghidurile de finantare pe seama cãrora sã se dea forma finalã a proiectelor identificate în mai multe domenii •

Primãria municipiului Piatra Neamt si-a fãcut temele pentru anul viitor si pentru urmãtorii, autoritãtile stabilind o listã cu 11 proiecte pe care vor sã le implementeze în oras, cu fonduri europene. Primarul Dragos Chitic a prezentat proiectele, pentru toate finantarea nerambursabilã fiind de 98%, bugetul local avînd de suportat 2% cofinantare. „Am cãutat sã identificãm toate proiectele care pot fi realizate în Piatra Neamt cu finantare 98% de la UE, care sã fie eligibile si de care este nevoie. S-a întîrziat nepermis de mult cu publicarea ghidurilor de finantare, dar sper ca pînã la sfîrsitul anului sã aparã, pentru ca pe seama lor sã putem da forma finalã a proiectelor. La primãrie, de cîteva luni se lucreazã pentru identificarea acestor proiecte, si periodic ne întîlnim si discutãm pe seama etapelor care trebuie parcurse. Unele dintre ele ar putea sã nu intre la finantare, sã lucrãm la altele noi, pe care nu le avem acum în vedere. Valoarea totalã a acestor proiecte conturate la momentul actual este de 62,5 milioane de euro plus TVA, pe care vreau sã le implementãm pe axele de finantare aferente perioadei 2014 - 2020. ÃŽn exercitiul financiar 2007 - 2013, Primãria Piatra Neamt a atras proiecte în valoare totalã de circa 60 de milioane de lei“, a declarat primarul Dragos Chitic.

11 proiecte de interes major

Un prim proiect propus de cãtre autoritãti pentru a fi implementat este Conservarea, renovarea si protejarea monumentului istoric Ruine zid de incintã, amplasat în Piata Curtea Domneascã. Proiectul presupune reabilitarea a circa 190 de metri de zid, prin curãtarea pietrei prin sablare sau prin spãlare cu substante adecvate; întregirea pieselor lipsã; refacerea sau repararea glafului de piatrã; executie si montaj decorativ din piatrã; montare piese masive din piatrã la partea superioarã a contrafortilor pentru protectia acestora etc. Valoarea estimatã este de 600.000 de euro, plus TVA. Proiectul Reabilitare Centrul Social Castani si Cantina Socialã presupune dotarea centrului cu mobilier pentru sãlile de educatie si dormitoare, cu aparaturã pentru bucãtãrie, amenajarea unei sãli de sport si dotarea acesteia si amenajarea curtii interioare cu mobilier; amenajarea pe strada Nufãrului a unei Cantine Sociale si dotarea acesteia cu bloc alimentar si echipamente pentru servirea hranei. Valoarea estimatã - 281.000 de euro, plus TVA. Amenajarea si extinderea zonei pietonale Curtea Domneascã presupune aparitia unui pietonal între clãdirea Telekom si Hotelul Ceahlãu. Valoarea estimatã este de 4.137.632 de euro, fãrã TVA. Construirea locuintelor sociale, locuinte de tip familial/ locuinte protejate este un proiect vizat de municipalitate. Pentru cã este nevoie de foarte multe spatii locative în oras, proiectului nu i s-a stabilit o valoare estimativã. S-a apreciat cît ar costa Acoperirea pîrîului Cuiejdiu - 8.679.000 de euro, fãrã TVA. Este vizatã realizarea în zona de amonte a podului de la Unic a douã - patru platforme lungi de mãcar 100 de metri fiecare, în scopul de a se prelua locurile de parcare situate pe Dacia din zona podului, pînã în zona Aurora.
Pistele pentru biciclisti este proiectul care vizeazã construirea de trasee si a infrastructurii tehnice aferente. Viitoarele trasee vor uni cartierele cu zona centralã, urmînd a avea 18,304 km, dacã propunerea actualã se va materializa. Valoarea estimatã este de 674.100 de euro fãrã TVA.

Casa cãsãtoriilor, iluminat, camere video...

Autoritãtile mai au în vizor Reabilitarea si modernizarea a 34 de unitãti de învãtãmînt - scoli, grãdinite, crese, scoli profesionale/licee tehnologice. Lucrãrile sînt estimate la 3.318.255 de euro fãrã TVA. Prin proiectul Realizarea sistemelor de monitorizare video pentru managementul traficului se urmãreste montarea a 100 de camere video de supraveghere în intersectii si zonele aglomerate si realizarea unui centru de comandã si supraveghere, cu un milion de lei plsu TVA. Extinerea si modernizarea infrastructurii de transport urban - a retelei liniilor de troleibuz, reînnoirea parcului de vehicule (troleibuze), desi e un proiect de interes judetean, doar Primãria Piatra Neamt este eligibilã la depunerea solicitãrii de finantare. În acest econditii, autoritãtile locale pietrene vor sã depunã cerere de finantare pentru un proiect evaluat la 35.163.293 de euro, fãrã TVA. Cãsãtoriile în Piatra Neamt ar putea fi oficiate în actualul sediu al Urbanului, din curtea Primãriei, dacã se va acorda finantare pe proiectul Reabilitare clãdiri publice - administrative: Casa cãsãtoriilor. Pentru amenajãri interioare si exterioare, autoritãtile propun o cheltuialã de un milion de euro, plus TVA. Un proiect de care s-ar bucura multã lume este Extinderea si înlocuirea sistemului de iluminat public, proiect care ar consta în înlocuirea sistemului clasic cu sisteme de iluminat care utilizeazã lãmpi cu eficientã energeticã ridicatã si au o duratã mare de viatã. De asemenea, se vrea reabilitare si/sau extinderea sistemului de iluminat public în zonele care nu au fost reabilitate pînã în prezent si realizarea unui sistem de canalizatie subteranã pentru introducera retelelor electrice, de internet, de telefonie, în zonele care vor permite aceastã lucrare. Valoarea estimatã este de 7.864.500 de euro fãrã TVA.

Articol afisat de 2044 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective