Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2015
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 4 Noiembrie 2015
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Iadul de flãcãri, erou  decorat post-mortem

Iadul de flãcãri, erou decorat post-mortem

• presedintele României a conferit Ordinul National Pentru Merit în grad de Cavaler lui Adrian Ruginã, un pietrean stabilit în Bucuresti • „ÃŽn semn de apreciere pentru curajul, altruismul si dãruirea de care au dat dovadã în timpul tragicului eveniment de la Clubul Colectiv, încercînd salvarea mai multor vieti cu pretul sacrificiului suprem“, se aratã într-un comunicat al Presedintiei României •

Adrian Ruginã, pietreanul care si-a pierdut viata în tragedia de la Club Colectiv a fost decorat post-mortem. „Presedintele României, Klaus Iohannis, a conferit post-mortem Ordinul National Pentru Merit în grad de Cavaler lui Claudiu Petre si lui Adrian Ruginã, în semn de apreciere pentru curajul, altruismul si dãruirea de care au dat dovadã în timpul tragicului eveniment de la Clubul Colectiv, încercînd salvarea mai multor vieti cu pretul sacrificiului suprem“, se aratã în comunicatul Cancelariei prezidentiale. Gestul presedintelui reprezintã o recunoastere a curajului de care a dat dovadã nemteanul în timpul tragicului eveniment soldat cu decesul a 32 de persoane si rãnirea a peste 100. Decizia de a-l decora pe Adrian Ruginã a venit dupã ce mai multi supravietuitori ai tragediei au povestit cum pietreanul, desi reusise sã iasã printre primii din club, s-a întors pentru a-i salva pe cei prinsi în ghearele mortii. „A iesit printre primii, s-a întors în infern, a salvat cel putin 5 persoane, dar nu s-a mai întors printre noi... Un erou... Dumnezeu sã îl odihneascã!“, este unul dintre sutele de mesaje postate pe pagina lui Adrian Ruginã. Despre pietrean au apãrut mãrturii emotionante, el fiind catalogat un erou care s-a sacrificat pentru a salva vieti. Din pãcate, dupã ce a reusit sã evacueze mai multe persoane, Adrian nu a mai putut sã iasã si a murit ars de viu. A fost identificat la morgã de cãtre sotie. Era atît de ars, încît a fost identificat dupã tatuaje. Amalia Nãstase, fosta sotie a tenismenului Ilie Nãstase, l-a cunoscut pe Adrian Ruginã în facultate si au fost amici. Iatã ce spune într-o postare: „Am spus tuturor, fãrã sã stiu ceva, cã Adrian Ruginã, precum îl stiam, a rãmas sã ajute oamenii sã iasã din acel iad. Am înteles cã asa a fost... Sînt mîndrã cã te-am cunoscut! Eroul nostru, vei rãmîne mereu în inimile noastre“. Nãscut în 1977 la Piatra Neamt, Adrian Ruginã a absolvit Liceul Petru Rares si Academia de Studii Economice Bucuresti. Niciodatã nu a renuntat la pasiunea sa, muzica. Era foarte cunosut în industria muzicalã pentru colaborãrile la evenimente precum Festivalul International de rock sau Cerbul de aur. Adrian Ruginã nu a fost singurul nemtean mort în iadul de la clubul Colectiv. Costi Ignat, de 40 de ani, si-a pierdut si el viata. Cei doi se cunosteau de ani buni, de pe vremea cînd au fãcut parte din trupa Teuton, înfiintatã la Piatra Neamt, ei fiind cei mai apreciati tobosari nãscuti si formati în orasul de sub Pietrica. Nu aveau cum sã rateze lansarea ultimului album al trupei Goodbye to Gravity, fiind buni amici cu membrii acesteia.

Comemorare la bustul lui Eminescu

Zeci de tineri ai Bicazului, solidari cu victimele incendiului de la clubul Colectiv au desfãsurat ieri un adevãrat pelerinaj la bustul lui Eminescu, recent dezvelit în urbea de sub baraj, pentru a aprinde lumînãri si a se ruga pentru a le fi tãrîna usoarã celor decedati. Initiativa a apartinut profesoarei de muzicã Geta Vasilache, ce a antrenat în actiunea crestin-umanitarã clasele a VII-a de la Scoala 1 Bicaz si o parte dintre liceenii de la Carol I. „Am tinut sã facem asta deoarece tragedia trãitã, prin amploarea sa, a depãsit granitele Capitalei. Printre cei ce si-au pierdut viata în chinuri groaznice puteau fi si tineri de-ai nostri, dar Dumnezeu ne-a ferit de o asa nenorocire. Prin gestul fãcut de tinerii Bicazului, am încercat o lectie de moralã si o faptã crestineascã. Interesant cã elevii nostri au rãspuns pozitiv la initiativa scolii si au trãit momentul cu emotie“, a declarat profesoara Geta Vasilache. Faptul cã tinerii Bicazului au simtit nevoia sã aprindã o lumînare la bustul lui Eminescu a dat nastere si la unele interpretãri controversate, de genul „nu cred cã are vreo legãturã bustul marelui poet si om politic Mihai Eminescu cu ceea ce s-a întîmplat la clubul Colectiv din Bucuresti. Mihai Eminescu nu a fost nici rocker, nici rapper, nici muzician, a fost si va rãmîne un simbol al culturii românesti. Acolo nu au ce cãuta acele candele aprinse, de compasiune pentru cei decedati. Existã bisericã sau cimitir“ a declarat unul dintre martorii evenimentului. Rãspunsul pro n-a încetat sã aparã pe o retea de socializare. „Da, existã bisericã si cimitir, dar Eminescu a cîntat pentru noi, iubirea, tineretea, nemoartea. Acele lumînari din preajma bustului marelui Poet au fost aprinse de tineri, de copii care nu sunt ai nostri, ci ai dorului Vietii, de ea însãsi îndrãgostitã. Felicitãri, tineri din Bicaz!“, a postat Dan Iacob.

„De multi ani nu am mai plîns“

Mai multe grupuri de tineri din Roman, organizate si mobilizate prin intermediul retelelor sociale au participat, luni seara, 2 noiembrie, în ultima zi de doliu national, decretat dupã nenorocirea din Clubul Colectiv, la un mars al tãcerii si solidaritãtii. Evenimentul a avut loc în jurul orei 19, în centrul orasului, tinerii pornind din zona hotelului si pînã în Piata Roman Musat, unde au aprins candele la statuia domnitorului în memoria celor stinsi prematur. ÃŽn aceeasi searã si în cursul zilei de ieri, numerosi romascani au fãcut acelasi gest. Printre cei care nu au dorit sã îsi ascundã durerea a fost si primarul Laurentiu Leoreanu: „Am trecut zilele acestea cu foarte multã tristete peste evenimente nedorite si pot sã vã spun cã de multi ani nu am mai plîns. Acum, pentru ceea ce am vãzut la televizor, efectiv am vãrsat lacrimi. Mi-am simtit sufletul gol. Din pãcate, se pot întîmpla astfel de evenimente nefericite, pentru cã factori responsabili nu sînt implicati asa cum ar trebui. Trebuie sã ne implicãm mai mult în ceea ce priveste siguranta cetãtenilor“.

Articol afisat de 1638 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU, I. ASAVEI, T. CIOBOTARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective