Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2015
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 14 Decembrie 2015
TipŃreste articolul - Varianta pentru imprimantŃ Trimite acest articol unui prieten  prin email

Academicianul Stolnici si primarul Leoreanu, ´┐Żnalte onoruri bisericesti

• la sediul Cadedralei, s´┐Żmb´┐Żt´┐Ż, 12 decembrie, academicianul Nicolae B´┐Żl´┐Żceanu Stolnici si primarul Dan Laurentiu Leoreanu au primit cea mai ´┐Żnalt´┐Ż distinctie a Arhiepiscopiei Romanului si Bac´┐Żului - Ordinul Melchisedec Stef´┐Żnescu, clasa I • aflat la v´┐Żrsta de 93 de ani, extrem de lucid, venerabilul om de stiint´┐Ż a dep´┐Żnat amintiri legate de copil´┐Żria sa ´┐Żn urbea musatin´┐Ż •

Momente extrem de emotionante au avut loc, s´┐Żmb´┐Żt´┐Ż, 12 decembrie, la sediul Catedralei Sf´┐Żnta Parascheva, unde a fost oficiat´┐Ż Sf´┐Żnta Liturghie si apoi ceremonia legat´┐Ż de decorarea cu cea mai ´┐Żnalt´┐Ż distinctie, instituit´┐Ż de Arhiepiscopia Romanului si Bac´┐Żului - Ordinul Melchisedec Stef´┐Żnescu, clasa I, a academicianului Constantin B´┐Żl´┐Żceanu-Stolnici, apreciat om de stiint´┐Ż, si primarului, profesor Laurentiu Leoreanu. La ´┐Żnceputul Sintei Liturghiei, IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului si Bac´┐Żului, a vorbit enoriasilor despre semnificatia evenimentelor din aceast´┐Ż perioad´┐Ż de preg´┐Żtire a sfintei S´┐Żrb´┐Żtori a Cr´┐Żciunului si despre proiectul cultural al Fundatiei Melchisedec Stef´┐Żnescu de a demara seria de conferinte pe tema Crestinismul abia ´┐Żncepe. Ajuns la venerabila v´┐Żrst´┐Ż de 93 de ani, academicianul Constantin B´┐Żl´┐Żceanu Stolnici este medic neurolog, profesor de Neuropsihologie si Anatomie a Sistemului Nervos, membru de onoare al Academiei de Stiinte Medicale din Rom´┐Żnia, director de onoare al Institutului de Antropoligie Fr.I. Rainer al Academiei Rom´┐Żne si presedinte de Onoare al Societ´┐Żtii Academice de Antropologie. Descendent al unei vechi familii boieresti, B´┐Żl´┐Żceanu si Cantacuzino, a avut leg´┐Żturi puternice cu Romanul, unde bunicul s´┐Żu, Mauriciu Riegler a fost primar, timp de doi ani, ´┐Żntre 1905-1907. De numele s´┐Żu s´┐Żnt legate primele demersuri de modernizare a urbei musatine, de construire a uzinei electrice, de ´┐Żncepere a sistemului de canalizare si construire a vechii cl´┐Żdiri a fabricii de zah´┐Żr Danubiana.

„Am r´┐Żmas prin bunicii mei ´┐Żntotdeuna legat de acest oras“

At´┐Żt la ceremonia de dimineat´┐Ż, c´┐Żt si la aceea de sear´┐Ż, venerabilul om de stiint´┐Ż a rememorat o serie de amintiri legate de viata interbelic´┐Ż. „Este pentru mine o zi de mare s´┐Żrb´┐Żtoare, ca s´┐Ż intru, din nou, ´┐Żn aceasta sf´┐Żnt´┐Ż catedral´┐Ż, ´┐Żn care am p´┐Żsit pentru prima dat´┐Ż la v´┐Żrsta de 2 ani, tin´┐Żndu-m´┐Ż de c´┐Żrja PPS Episcop Lucian Triteanu. S´┐Żnt onorat s´┐Ż primesc o distinctie at´┐Żt de ´┐Żnalt´┐Ż din partea Bisericii Ortodoxe Rom´┐Żne. Familia mea a sustinut de-a lungul secolelor Biserica Ortodox´┐Ż. Cultura rom´┐Żn´┐Ż s-a format ´┐Żn jurul Bisericii Ortodoxe. Este vorba de mari cartur´┐Żri rom´┐Żni: Dosoftei, Varlaam, Miron Costin, academiile domnesti, pe l´┐Żng´┐Ż care functionau scolile si spitalele. Tr´┐Żim vremuri dure ´┐Żn care se ´┐Żncearc´┐Ż lovirea ´┐Żn Biserica Ortodox´┐Ż Rom´┐Żn´┐Ż, pentru a face cu putint´┐Ż ca acest popor s´┐Ż accepte dominatia str´┐Żin´┐Ż. Am r´┐Żmas prin bunicii mei ´┐Żntotdeuna legat de acest oras, unde am fost crescut ´┐Żn repect fat´┐Ż de episcopul Melchisedec Stef´┐Żnescu. M´┐Ż bucur c´┐Ż am fost invitat la Roman cu prilejul anivers´┐Żrii a 120 de ani de la ´┐Żnfiintarea Gr´┐Żdinitei Melchisedec Stef´┐Żnescu“, a spus venerabilul academician.

„Am fost luat pe nepreg´┐Żtite de aceast´┐Ż distinctie primit´┐Ż ´┐Żntr-o companie at´┐Żt de select´┐Ż“

A fost apoi prezentat un Laudatium despre primar si angajarea sa, din 2008 ´┐Żn procesul de transformare a urbei. „Este o surpriz´┐Ż pentru mine aceast´┐Ż distinctie. Stiam c´┐Ż am fost invitat la aceast´┐Ż activitate, initiat´┐Ż de IPS Ioachim, unde urmeaz´┐Ż s´┐Ż-i fie conferit Ordinul Melchisedec Stef´┐Żnescu distinsului nostru oaspete. Am fost luat pe nepreg´┐Żtite de aceast´┐Ż distinctie care mi-a crescut nivelul de emotie, dar care m´┐Ż onoreaz´┐Ż, fiind primit´┐Ż ´┐Żntr-o companie at´┐Żt de select´┐Ż. Este vorba de un mare titan al stiintei, al cercet´┐Żrii, al culturii si educatiei rom´┐Żnesti, legat prin ´┐Żnaintasii s´┐Żi de aceste meleaguri. ´┐Żn 2012 ´┐Żl aveam invitat pe domnul academician si-i acordam distinctia de Cet´┐Żtean de Onoare al Romanului. Ast´┐Żzi (s´┐Żmb´┐Żt´┐Ż - n.r.) iat´┐Ż c´┐Ż m´┐Ż aflu al´┐Żturi de domnia sa distins de Arhiepiscopie, ´┐Żn acest altar al credintei adev´┐Żrate, ´┐Żn punctul de ´┐Żnceput al asez´┐Żrii acestei comunit´┐Żti, ´┐Żn cetatea cea veche a Romanului. Ast´┐Żzi se aduce ´┐Żn atentie activitatea unui fost primar al Romanului, bunicul academicianului B´┐Żl´┐Żceanu-Stolnici. Este un lucru frumos pe care IPS Ioachim l-a initiat cu aceste conferinte despre crestinism. M´┐Ż simt onorat s´┐Ż particip, al´┐Żturi de ierarhul nostru, la aceste activit´┐Żti, ´┐Żn aceast´┐Ż perioad´┐Ż de asteptare a Nasterii lui Hristos. Este o binecuv´┐Żntare, care ne ´┐Żncarc´┐Ż cu emotie, ne aduce mai aproape de ceea ce ´┐Żnseamn´┐Ż bun´┐Żtatea crestin´┐Ż“, a spus primarul Laurentiu Leoreanu. Dup´┐Ż oficierea unui parastas ´┐Żn memoria predecesorului s´┐Żu, Mauritiu Riegler, soborul de preoti s-a deplasat la Cimitirul Eternitatea, acolo unde se afl´┐Ż morm´┐Żntul fostului primar.

END

Articol afisat de 1601 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Flora ORDEAN)
AdaugŃ comentariul tŃu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist´┐Ż nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective