Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2016
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
29      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 22 Februarie 2016
TipŃreste articolul - Varianta pentru imprimantŃ Trimite acest articol unui prieten  prin email

Lectie despre sfidare si dispret

´┐Żntr-o zi de luni , pe 27 octombrie 2014, dup´┐Ż 18 ani petrecuti ca deputat ´┐Żn Parlamentul Rom´┐Żniei, Viorel Hrebenciuc, marele „ combinator“ al PSD, si-a dat demisia din functia de deputat, pentru a se pune la dispozitia DNA, ´┐Żn dosarul retroced´┐Żrilor ilegale. Era vorba de o retrocedare de 43.000 hectare de p´┐Żdure, dintre care 12.000 hectare, DNA sustine c´┐Ż ar fi fost spaga lui Hrebenciuc. Unii analisti, precum Ion Cristoiu, au salutat „gestul de mare curaj al lui Viorel Hrebenciuc“, compar´┐Żndu-l cu Traian B´┐Żsescu, care ´┐Żn 1996 f´┐Żcuse un gest similar. Acesta ´┐Żsi d´┐Żduse demisia din functia de deputat, pentru a se pune la la dispozitia justitiei, ´┐Żn dosarul Flota. Paradoxal, desi au disp´┐Żrut circa 290 de nave, ´┐Żn dosarul Flota, lui B´┐Żsescu i se imputau numai 14, ce este drept, din cele mai bune. Atunci gestul lui B´┐Żsescu a fost elogiat de pres´┐Ż, fiind catalogat ca gest de mare moralitate. Nu a avut nimeni curiozitatea s´┐Ż ridice putin cortina, pentru a deslusi ´┐Żn spate adev´┐Żratele resorturi care l-au ´┐Żmpins pe B´┐Żsescu s´┐Ż forteze riscul de a fi arestat. ´┐Żn realitate, B´┐Żsescu liber de imunitate nu a fost arestat, ceea ce a dovedit c´┐Ż demisia sa a fost o imens´┐Ż sfidare la adresa justitiei. Precum toreadorul sfideaz´┐Ż taurul ´┐Żn aren´┐Ż atunci c´┐Żnd se ´┐Żntoarce cu spatele la bestie, ´┐Żn plin moment tensionat. Apreciez c´┐Ż demisia lui Hrebenciuc a reprezentat tot o sfidare, dar nu la adresa justitiei, ci la adresa deputatilor majoritari, care erau colegii lui de partid, c´┐Żrora a dorit s´┐Ż le anuleze sansa de a decide ridicarea imunit´┐Żtii sale. Si-a ridicat-o singur. ´┐Żn acest gest s-a v´┐Żzut m´┐Żsura dispretului „combinatorului“ de marc´┐Ż al PSD fat´┐Ż de nulit´┐Żtile ajunse la conducerea acestui partid.

Lectie despre baronii locali

Baronul local a fost z´┐Żmislit prin anul 2000, sub presedentia PSD a lui Adrian N´┐Żstase, cu complicitatea colegial´┐Ż a secretarului s´┐Żu general, Octav Cozm´┐Żnc´┐Ż. A fost momentul c´┐Żnd acestia au considerat c´┐Ż partidul trebuie predat „la cheie“ alesilor locali, peste capul majorit´┐Żtii activitilor din organizatii, subrezind astfel constructia, care se sustinea pe spirit de echip´┐Ż si loialitate. A luat nastere o nou´┐Ż structur´┐Ż de partid, construit´┐Ż piramidal si dominat´┐Ż de mercantilism. ´┐Żntr-o astfel de structur´┐Ż a fost semnat actul de nastere a „baronului local“, personaj a c´┐Żrui prezent´┐Ż este de nedorit ´┐Żn compozitia unui partid de st´┐Żnga, democratic. Baronul din v´┐Żrful piramidei locale a partidului, este presedintele Consiliului Judetean, care este si presedintele filialei PSD. Acesta este ´┐Żntruchiparea nedisimulat´┐Ż a seniorului medieval, atotputernic. Pozitia unui astfel de senior este dependent´┐Ż total de ascultarea primarilor subordonati politic. Modelul a fost preluat si de alte partide. S-a dovedit c´┐Ż ´┐Żntr-un partid, masa primarilor nu reprezint´┐Ż un factor de stabilitate pe care poti construi durabil. Puterea baronilor locali, de a asigura la un moment dat masa de voturi necesare partidului, reprezint´┐Ż o fatet´┐Ż a utilit´┐Żtii lor. Nenorocirea este c´┐Ż la aceast´┐Ż putere nu exist´┐Ż alternativ´┐Ż. Pentru c´┐Ż loialitatea baronilor a devenit o marf´┐Ż, de multe ori etalat´┐Ż pe taraba negocierilor, asist´┐Żm la migrarea acestora de la un partid la latul. Migratie legalizat´┐Ż de altfel de Guvernul Ponta prin Ordonanta de urgent´┐Ż nr. 55 din 2014. Baronii locali nu migreaz´┐Ż de la un partid la altul cu m´┐Żna goal´┐Ż, ci precum unei femei usarnice ´┐Żsi mut´┐Ż, odat´┐Ż cu ei si zestrea electoral´┐Ż. Odat´┐Ż fixat la structura unui partid, fie si temporar, un baron local ´┐Żsi asum´┐Ż implicit si statutul de „pusculit´┐Ż de partid“, care nu poate fi umplut´┐Ż dec´┐Żt prin acte de coruptie. ´┐Żntr-un mod sau altul, un baron trebuie s´┐Ż fure. Din ce fur´┐Ż, acesta face o just´┐Ż ´┐Żmp´┐Żrteal´┐Ż, 80% pentru rotunjirea propriei averi si 20% pentru nevoile partidului. ´┐Żn cazul PSD, consider c´┐Ż reformarea va ´┐Żncepe ´┐Żn momentul ´┐Żn care ´┐Żn structurile acestuia baronii locali nu vor mai fi de drept. Am asistat la o emisiune la Rom´┐Żnia TV a lui Ghit´┐Ż Sebastian, la care invitat era Liviu Dragnea, pe atunci presedinte executiv al PSD. Acesta m´┐Ż surprinde declar´┐Żnd, cu subiect si predicat, c´┐Ż „´┐Żn PSD, functia de presedinte al Consiliului Judetean trebuie desp´┐Żrtit´┐Ż de functia de presedinte al filialei judetene a partidului“. M´┐Żi s´┐Ż fie ! Chiar se punea de o reform´┐Ż ´┐Żn PSD?

Articol afisat de 1819 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan BIVOLARU)
AdaugŃ comentariul tŃu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist´┐Ż nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective