Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2016
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
29      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 25 Februarie 2016
TipŃreste articolul - Varianta pentru imprimantŃ Trimite acest articol unui prieten  prin email

Dosarul Revolutiei, condamnare la CEDO

• CEDO a concluzionat c´┐Ż ancheta f´┐Żcut´┐Ż pe plan national a fost superficial´┐Ż • procurorul general a cerut reanalizarea Dosarului Revolutiei •

Dosarul Revolutiei, ´┐Żnchis ´┐Żn conditii ciudate de autorit´┐Żtile rom´┐Żne, revine ´┐Żn actualitate. Dou´┐Ż s´┐Żnt ´┐Żnt´┐Żmpl´┐Żrile care ´┐Żl readuc ´┐Żn atentia public´┐Ż. Prima este o condamnare a statului rom´┐Żn la CEDO, pe motiv c´┐Ż nu a fost efectiv o anchet´┐Ż, iar a doua este decizia procurorului general interimar de a cere reanalizarea dosarului. Revenind la decizia CEDO, s-a stabilit c´┐Ż statul rom´┐Żn este obligat s´┐Ż le pl´┐Żteasc´┐Ż desp´┐Żgubiri de c´┐Żate 15.000 de euro unui num´┐Żr de 17 cet´┐Żteni rom´┐Żni care au reclamat instantei de la Strasbourg absenta unei anchete efective cu privire la reprimarea violent´┐Ż a manifestatiilor ´┐Żmpotriva regimului comunist care au avut loc ´┐Żn decembrie 1989 la Bucuresti si Resita si ´┐Żn timpul c´┐Żrora au fost ucisi apropiati ai acestora.
„Din punct de vedere juridic, decizia CEDO este o decizie dreapt´┐Ż. Desp´┐Żgubirile acordate s´┐Żnt pe deplin meritate pentru familiile celor care au murit sau au fost r´┐Żniti la Revolutie. Statul rom´┐Żn trebuie s´┐Ż scoat´┐Ż adev´┐Żrul la suprafat´┐Ż, iar asociatia noastr´┐Ż a sustinut demersurile f´┐Żcute ´┐Żn acest sens la nivel central“, a declarat Iulius Trapiel, presedintele Organizatiei Lupt´┐Żtorilor din Decembrie 1989 Piatra Neamt. ´┐Żntrebat dac´┐Ż este multumit de decizia procurorului general interimar de a fi reanalizat Dosarul Revolutiei, Iulius Trapiel a r´┐Żspuns: „De la o promisiune, la redeschiderea efectiv´┐Ż a dosarului s´┐Żnt pasi mari care astept´┐Żm s´┐Ż fie f´┐Żcuti“. Revenind la anchet´┐Ż, ´┐Żn 1990, procurorii militari din Bucuresti si din alte orase din Rom´┐Żnia au deschis cercet´┐Żri cu privire la recurgerea la fort´┐Ż si privarea ilegal´┐Ż de libertate la care au fost supusi participantii la manifestatiile de la sf´┐Żrsitul lunii decembrie 1989. Conform unui document emis ´┐Żn 2008 de Parchetul Militar ´┐Żn fata Inaltei Curti de Casatie si Justitie, mai mult de 1.200 de persoane au fost ucise ´┐Żn aceste operatiuni, peste 5.000 au fost r´┐Żnite si mai multe mii au fost private de libertate si supuse relelor tratamente.

„Mortii-s vinovati“

Prin dou´┐Ż decizii din 2010 si 2011, Parchetul Militar si-a declinat competenta ´┐Żn acest dosar ´┐Żn favoarea Parchetului de pe l´┐Żng´┐Ż Inalta Curte de Casatie si Justitie. ´┐Żn 2014, ´┐Żn urma intr´┐Żrii ´┐Żn vigoare a noului Cod de procedur´┐Ż penal´┐Ż, dosarul a fost alocat din nou Parchetului Militar. Ulterior, Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a dispus clasarea cauzei la data de 14 octombrie 2015, motiv´┐Żnd c´┐Ż pentru unele fapte exist´┐Ż condamnari ´┐Żn alte cauze. Procurorii precizau printr-un comunicat de pres´┐Ż c´┐Ż „din cauza oboselii si a stresului la Revolutie s-au tras focuri de arm´┐Ż ´┐Żntre militari, iar oameni din dispozitive militare, civile sau mixte au deschis cu usurint´┐Ż focul spre imobile sau masini care nu opreau la filtre“. Urm´┐Żrind traseul dosarului si modul ´┐Żn care a fost finalizat c´┐Żteva concluzii pot fi trase. S-a ´┐Żncercat mai ´┐Żnt´┐Żi plimbarea cartofului fierbinte de la un parchet la altul ´┐Żn speranta c´┐Ż interesul public pe marginea subiectului se va disipa ´┐Żn timp. Apoi s-a ´┐Żncercat o finalizare pe principiul „mortu-i vinovat“, care ´┐Żn Rom´┐Żnia pare s´┐Ż tin´┐Ż, dar nu are nici o sans´┐Ż ´┐Żn fata unei justitii cu adev´┐Żrat independente, cum este cea de la CEDO. R´┐Żm´┐Żne o pat´┐Ż pe imaginea justitiei din Rom´┐Żnia care si-a ´┐Żnsusit practic explicatia halucinant´┐Ż c´┐Ż peste 1.000 de persoane au fost ucise din cauza... oboselii si a stresului. Demersul recent al procurorului general interimar Bogdan Licu care a declarat c´┐Ż a cerut ´┐Żnaltei Curti de Casatie si Justitie reanalizarea Dosarului Revolutiei e o palid´┐Ż sperant´┐Ż ´┐Żntru aflarea adev´┐Żratilor vinovati. Decizia vine dup´┐Ż ce presedintele Asociatiei 21 Decembrie, Teodor M´┐Żries, a f´┐Żcut o nou´┐Ż pl´┐Żngere ´┐Żmpotriva rezolutiei de clasare. ´┐Żn cazul ´┐Żn care pl´┐Żngerea va fi admis´┐Ż, cercet´┐Żrile ´┐Żn dosarul Revolutiei vor fi reluate. Iar la o sentint´┐Ż probabil vom ajunge dup´┐Ż ce adev´┐Żratii vinovati vor fi ´┐Żn fata instantei divine. Adic´┐Ż mult prea t´┐Żrziu, asa cum s-a ´┐Żnt´┐Żmplat si cu majoritatea celor vinovati de s´┐Żv´┐Żrsirea ororilor din timpul regimului comunist.

Articol afisat de 1355 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Cezar FILIP)
AdaugŃ comentariul tŃu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist´┐Ż nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective