Se cautã E.coli
inspectorii sanitari veterinari trebuie sã efectueze 18 probe
în cãutarea de E.coli • testele prelevate vor fi dirijate cãtre Institutul de Igienã si Sãnãtate Publicã Veterinarã Bucuresti • dacã va fi izolatã bacteria, carnea va fi distrusã •
Avînd în vedere dispozitiile transmise de cãtre ANSVSA privind demararea Planului National de Control pentru determinarea prevalentei E. Coli verotoxigene în produsele de origine animalã, Directia Sanitarã Veterinarã si pentru Siguranta Alimentelor Neamt este implicatã în implementarea acestui program pe teritoriul de competentã pentru determinarea prevalentei E. Coli în carnea proaspatã de bovine/ovine, carnea tocatã si carnea preparatã provenitã de la aceste specii (de la una din specii, sau amestec de carne de la ambele specii). Implementarea constã în prelevarea unui numãr de probe prestabilit de Autoritatea Nationalã Sanitarã Veterinarã si pentru Siguranta Alimentelor, respectiv Directia Siguranta Alimentelor de Origine Animalã, din tipurile de unitãti stabilite de autoritatea centralã. Conform celor stabilite de ANSVSA si transmise prin nota de serviciu în data de marti, 15 mai 2016, DSVSA Neamt urmeazã a preleva în perioada iunie-decembrie 2016 un numãr de 18 probe din tot atîtea obiective, mai exact sase probe de carne preparatã (pastã mici, hamburgheri, frigãrui, cîrnati proaspeti, carne marinatã, etc) din supermarketuri, cinci probe carne proaspãtã provenitã din mãcelãrii/magazine si sapte probe de carne tocatã prelevate din carmangerii înregistrate sanitar veterinar pe raza judetului. Urmeazã stabilirea unitãtilor din care se va realiza prelevarea acestor probe - se va realiza în baza unei analize de risc (specificul unitãtilor, aprovizionarea cu loturi apartinînd unor mari producãtori de carne de bovine/ovine, existenta unor antecedente în istoricul unitãtilor etc); Prelevarea probelor se va realiza de cãtre medicii veterinari oficiali din cadrul Circumscriptiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si/sau de medicii veterinari angajati în conformitate cu Ordinul presedintelui ANVSA nr. 64/2007, modificat si care asigurã controlul oficial în unitãtile stabilite în cadrul programului. În conformitate cu cerintele Regulamentului CE nr. 882/2004, prelevarea probelor de la operatorii stabiliti în program se va realiza fãrã o avertizare prealabilã a acestora. Probele prelevate vor fi dirijate cãtre Institutul de Igienã si Sãnãtate Publicã Veterinarã Bucuresti, unde vor fi testate în conformitate cu specificatiile tehnice descrise de Autoritatea Europeanã pentru Siguranta Alimentelor. În eventualitatea izolãrii E. coli verotoxigene (VTEC) confirmatã în baza buletinelor de analizã emise de IISPV, carnea tocatã de bovine si ovine, carnea tocatã amestec, care contine carne de bovine si/sau ovine, precum si carnea preparatã de bovine si ovine se va confisca si denatura.
|