Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2005
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 28 Decembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Hram la Mãnãstirea Sfîntului Ierarh Vasile cel Mare, de la Bodeºti

Hram la Mãnãstirea Sfîntului Ierarh Vasile cel Mare, de la Bodeºti

• hramul are loc în prima zi a anului 2006, invitaþi fiind prelaþi, oficialitãþi ºi pelerini

Credincioºii nemþeni sînt invitaþi sã participe, pe 1 ianuarie 2006, la Hramul Mãnãstirii Bodeºti, în ziua în care este prãznuit Sfîntul Ierarh Vasile cel Mare. Au fost invitaþi arhimandrit Toderiþã Petru Pavel, stareþul Mãnãstirii Bistriþa ºi exarh al mãnãstirilor din þinutul Neamþ, precum ºi numeroase oficialitãþi nemþene. Pe 31 ianuarie, la ora 22, va fi oficiatã Slujba Privegherii, iar a doua zi, în prima a noului an, de la ora 8.30, va fi oficiatã Sfînta Liturghie, urmatã de o agapã frãþeascã la care vor putea participa toþi cei prezenþi. Pentru cititorii Monitorului, egumenul Ierom leronim Andrescu, stareþul Mãnãstirii Bodeºti, a detaliat importanþa Sfîntului Vasile cel Mare.

„Sfîntul Ierarh Vasile s-a nãscut în anul 330 în Cezareea Capadochiei, din pãrinþi creºtini Vasile ºi Emilia, fiind al treilea fiu al unei familii binecuvîntate cu zece copii. Spun binecuvîntatã de Dumnezeu nu dupã numãrul de copii, deºi ºi acesta este un semn al binecuvîntãrii, ci pentru sfinþenia vieþii lor.
Primul profesor al sfîntului a fost tatãl sãu, care era de profesie retor. De la el a primit primele cunoºtinþe de gramaticã, istorie ºi poezie, discipline care l-au ajutat ºi deschis spre lecþiile de filosofie ale altor retori ºi filosofi vestiþi din marile oraºe ale imperiului roman, cum ar fi Cezareea, Constantinopol ºi Atena, avîndu-i ca profesori pe vestiþii Himeriu, Libaniu ºi Proheresiu. Sfîntul Vasile s-a distins în filosofie, poezie, istorie, dialecticã, astronomie, geometrie, matematicã ºi medicinã, dar ºi în exegeza Sfintei Scripturi, precum ºi în cea patristicã. Dupã terminarea studiilor (355), s-a întors în Cezareea, unde a deschis, pentru scurt timp, o ºcoalã de retoricã. Abandonîndu-o, la 27 de ani (357) a primit botezul, prilej cu care a vizitat marele lavre egiptene, palestiniene, siriene, mesopotamiene, dupã care s-a retras pe malul rîului Iris, ce strãbãtea satul Annesi din Pont, trãind, ca un monah, timp de 5 ani. De altfel, aici, ajutat ºi de colegul sãu Grigorie, viitor episcop de Nazians, a înfiinþat o obºte monahalã, stabilindu-i rînduieli în ascultare ºi rugãciune (aºa numitele Reguli mari ºi mici), pe de o parte, iar pe de alta punînd în practicã cele studiate în medicinã: gimnastica trupului (metania, postul) ºi cea a sufletului (rugãciunea, meditaþia, zãbava în descifrarea tainelor teologice). În anul 364, Sfîntul Vasile a fost hirotonit preot de cãtre episcopul-mitropolit Eusebiu, iar în anul 370, ajutat de episcopul Grigorie din Arianz, tatãl Sf. Grigorie de Nazianz, a fost ales episcop-mitropolit al Cezareei, devenit centru de apãrare a ortodoxiei niceene, ºi exarh al Pontului. Ca ierarh a ºtiut sã împleteascã armonios activitãþile culturale cu cele pastoral-misionare ºi administrativ-filantropice.

„Opera Sfîntului Vasile cel Mare este glasul trãirii lui interioare“
Opera Sfîntului Vasile cel Mare este glasul trãirii lui interioare. Pe fondul acestei trãiri au apãrut rãspunsurile la marile întrebãri dogmatice privind omul, credinþa sa ºi însãºi viaþa Bisericii. Sfînta Liturghie, ce-i poartã numele ºi care se sãvîrºeºte de 10 ori pe an, una dintre cele mai superbe creaþii ale geniului litugic ortotox, care reprezintã textul vechi al anaforei Sf. lacov remaniat, precum ºi Exorcismele, sînt cele mai accesibile tuturor. În Cezareia Capadochiei, Sfîntul Vasile ºi-a încheiat misiunea, ca ierarh, la 1 ianuarie 379, la vîrsta de 49-50 de ani, continuîndu-o în împãrãþia lui Dumnezeu, ca acel care a purtat numele împãrãþiei, nu doar pentru capadocieni, ci pentru toate popoarele creºtine, care îl cunosc ºi recunosc, urmîndu-i credinþa, cinstindu-i sfintele lui moaºte, purtîndu-i numele, construindu-i biserici ºi case filantropice. Aºa se face cã, aici la Bodeºti, cu 8 ani în urmã, cu binecuvîntarea IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei ºi Bucuvinei, PS Calinic Botoºãneanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei laºilor, se punea piatra de temelie a noii biserici, pusã sub protecþia Sf. Ierah Vasile cel Mare. Lucrãrile au durat mai bine de opt ani, fiind conduse de familia F. Elena ºi Vasile Iovu, cei care, de altfel, au donat terenul pentru construirea noului edificiu, cu sprijinul mãnãstirii Bistriþa, a preoþilor, monahilor, credincioºilor ºi credincioaselor, donatorilor ºi binefãcãtorilor din toatã þara.
Din ziua de 28 octombrie 2005, la Schitul Sfîntul Vasile - Bodeºti se aflã o obºte formatã din 12 pãrinþi, egumen fiind ierom. Icronim Adrescu, care zilnic sãvîrºesc Sfînta Liturghie ºi toate celelalte slujbe statornicite de Sfînta noastrã Bisericã. Cu prilejul Anului Nou ºi a hramului Schitului Sfîntul Vasile cel Mare - Bodeºti, obºtea Sfintei Mãnãstiri vã doreºte Ani mulþi cu sãnãtate de la Dumnezeu ºi vã aºteaptã sã petreceþi liturgic sãrbãtoarea pãstorului din Cezareea Capadochiei“.

Articol afisat de 2422 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(E.C.)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective