Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2006
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Eveniment cultural 1 Mai 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Cultura Cucuteni pe meridianele lumii

Cultura Cucuteni pe meridianele lumii

• se doreºte organizarea unei miniexpoziþii Cucuteni la Londra ºi a uneia mai mari la Roma • „Cultura Cucuteni este un produs cultural cu care noi putem veni în întîmpinarea dorinþelor partenerilor culturali din strãinãtate, interesaþi de fondul strãvechi al neamului românesc“, apreciazã dr. Gheorghe Dumitroaia, directorul Complexului Muzeal Judeþean Neamþ •

Directorului Complexului Muzeal Judeþean Neamþ, doctor Gheorghe Dumitroaia, i s-a solicitat realizarea, în afara graniþelor þãri, a douã expoziþii Cucuteni. „Existã un proiect coordonat de Ministerul Afacerilor Externe în care ni s-a solicitat sã rãspundem Ambasadei Române din Londra în legãturã cu organizarea unei miniexpoziþii privind cultura Cucuteni. De asemenea, am fost contactaþi, recent, de directorul general al Muzeului Naþional de Istorie a României, pentru a organiza o expoziþie Cucuteni la Roma. Noi colaborãm de mai bine de 20 de ani cu Muzeul Naþional de Istorie ºi cred cã se poate organiza o expoziþie Cucuteni cu sprijinul esenþial al instituþiei noastre, aºa cum am organizat ºi în alte pãrþi ale Europei. Cucuteni este, într-adevãr, una din marile civilizaþii ale Europei vechi, ºi aceste solicitãri nu fac decît sã reliefeze importanþa deosebitã a patrimoniului cultural pe care îl deþine judeþul nostru. Considerãm cã judeþul Neamþ are o mare ºansã în a avea, în a administra acest patrimoniu de excepþie, cultura Cucuteni fiind un produs cultural cu care noi putem veni în întîmpinarea dorinþelor partenerilor culturali din strãinãtate, interesaþi de fondul strãvechi al neamului românesc“, a precizat Gheorghe Dumitroaia, directorul Complexului Muzeal Judeþean Neamþ.
Pînã acum, vestigiile strãvechii culturi au mai trecut graniþa þãrii doar o singurã datã: în 1997, cu prilejul marii expoziþii organizate la Salonic, în Grecia, „Cucuteni, ultima mare civilizaþie eneoliticã a Europei“. Materialele arheologice aparþinînd culturii Cucuteni fascineazã lumea ºtiinþificã de peste un secol. Cultura Cucuteni, ultima mare culturã cu ceramicã pictatã din Europa, se întinde între circa 3700 - 2500 ÃŽ.C., cuprinzînd trei faze de evolutie: Cucuteni A, A-B ºi B, fiecare cu mai multe etape.

Elementul caracteristic al culturi Cucuteni îl constituie ceramica pictatã tricrom
Purtãtorii acestei culturi, mai mult ca sigur protourbane, aveau locuinþe destul de mari, cu platforme din lemn, cu vetre interioare, ºi se ocupau, pe lîngã vînãtoare ºi cules, cu agricultura ºi cu mesteºuguri casnice (þesut, olãrit, confecþionare de unelte). Îmbinînd diverse moºteniri (fondul local precucutenian, influenþe sudice din cultura Gumelniþa ºi estice din cultura Petreºti), comunitãþile cucuteniene au dezvoltat o civilizaþie care poate sta cu cinste alãturi de cele mai strãlucite manifestãri ale perioadei eneolitice din Asia Anterioarã. Elementul caracteristic al acestei culturi îl constituie ceramica pictatã tricrom (alb, roºu ºi negru), care dovedeºte un desãvîrºit simþ al culorii ºi al formelor.
Cultura Cucuteni, una din cele mai importante civilizaþii ale Europei vechi, s-a nãscut într-o zonã relativ restrînsã din Subcarpaþii centrali ai Moldovei, care corespunde în cea mai mare parte cu actualul teritoriu al judetului Neamþ. ÃŽn zonã au fost înregistrate, de altfel, peste 150 de situri arheologice în care au fost descoperite vestigii ale strãvechii culturi. Frumuseþea ºi bogãþia arheologicã de excepþie a vestigiilor descoperite în Neamþ, au impus, de altfel, crearea Centrului de Cercetare a Culturii Cucuteni ºi organizarea unui muzeu destinat special Culturii Cucuteni. Inaugurat în vara anului 2005, „Muzeul de artã eneoliticã Cucuteni“, unicat în Europa, a atras pînã acum mii de vizitatori, atît din þarã, cît ºi din strãinãtate. El este amenajat în corpul B al Muzeului de Istorie ºi Arheologie Piatra Neamþ, cu sediul în str. ªtefan cel Mare nr. 3 (fosta filialã Neamþ a Bãncii Naþionale a României), cuprinde douã sãli (parter ºi primul nivel), ºi prezintã în jur de 300 de piese din cadrul Culturilor Precucuteni - Cucuteni incluse în categoria „tezaur“ a patrimoniului cultural naþional. Sala de la parter expune artã decorativã aplicatã pe vase, iar cea de la etaj prezintã artã figurativã - plasticã antropomorfã ºi zoomorfã, din toate fazele de dezvoltare a Culturilor Precucuteni-Cucuteni. Proiectul „Primul muzeu Cucuteni din România“, coordonat de Gheorghe Dumitroaia, directorul Complexului Muzeal Neamþ, a primit, recent, premiul „Iulian Antonescu“ la categoria management în domeniul patrimoniului cultural, în cadrul Galei premiilor Ministerului Culturii ºi Cultelor pentru Patrimoniu Cultural Naþional pe anul 2005. Premiul a fost înmînat directorului Gheorghe Dumitroaia de ministrul culturii ºi cultelor, Adrian Iorgulescu, în cadrul unei ceremonii speciale organizate în sala Auditorium a Muzeului Naþional de Artã a României.
FOTO: Muzeul de artã eneoliticã Cucuteni Piatra Neamþ

Articol afisat de 2851 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Domnica VASILIU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective