Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2006
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 26 Mai 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
PERCHEZIȚII SIMULTANE

PERCHEZIȚII SIMULTANE

• joi dimineață, la ora 7, peste 50 de polițiști, jandarmi și mascați au dat iama la locuințele consilierului județean Bradu Copoț și ale unor rude • oamenii legii a făcut percheziții simultane căutîndu-se documente compromițătoare • Bradu Copoț și soția acestuia, împreună cu alte rude, sînt cercetate pentru înșelăciune și bancrută frauduloasă • se vehiculează un prejudiciu de 10 miliarde de lei •

Consilierul județean independent Bradu Copoț (foto), în vîrstă de 40 de ani, din Piatra Neamț, a fost ținta unor descinderi fără precedent în județ, la care au participat peste 50 de polițiști. Desantul trupelor a avut loc joi dimineață, la ora 7, cînd cei 44 de polițiști însoțiți de un echipaj de jandarmi și de luptători ai Departamentului Poliției de Intervenție Rapidă au dat buzna simultan în mai multe locuințe ce aparțineau lui Bradu Copoț, soției sale Fraga, lui Dumitru Copoț, Alexandru Rotaru, Mihai S. Gabriel Claudiu S., Valentin S., și Cătălin H., etc. Oamenii legii au solicitat Parchetului emitere de mandate de percheziție pentru toate aceste locuințe, iar o instanță de judecată a Tribunalului Neamț a emis autorizații în acest sens. Polițiștii au intrat în casele învinuiților care adăpostesc în multe cazuri și sediile unor firme administrate de aceștia în încercarea de a descoperi documente contabile, precum și evidențele unor societăți comerciale care să confirme sau să infirme suspiciunile oamenilor legii. Membrii celor două familii au fost acuzați de polițiști că, în perioada 1997-2004, au deținut succesiv calitatea de acționari, asociați sau administratori în cadrul mai multor firme prin intermediul cărora au efectuat operațiuni comerciale cu încalcarea normelor legale. După ce firmele acumulau datorii însemnate la bugetul de stat erau cesionate unui grup de persoane din cercul de cunoștințe al învinuiților care nu aveau posibilități financiare sau cunoștințe în domeniul economic. Prin aceste operațiuni, bugetul de stat a fost prejudiciat cu aproape 10 miliarde lei, fiind efectuate cercetări sub aspectul săvîrșirii infracțiunilor de înșelăciune și bancrută frauduloasă, infracțiuni ce sînt pedepsite cu închisoare pînă la 20 de ani. Bradu Copoț era în atenția polițiștilor încă de acum un an cînd, pe 5 ianuarie 2005, lucrătorii de la Serviciul de Investigare Fraude au demarat o anchetă la sesizarea Direcției Generale a Finanțelor Publice. Copoț, alături de alte 16 persoane, era acuzat de comiterea infracțiunilor de evaziune fiscală, abuz în serviciu, fals privind Legea Contabilității, înșelăciune, fals în înscrisuri și uz de fals. Polițiștii nemțeni au finalizat cercetările și și-au declinat competența în favoarea Direcției de Combatere a Crimei Organizate și Terorism Bacău pentru continuarea anchetei și stabilirea vinovaților, dar, de curînd, dosarul a fost retrimis la Poliția Neamț pentru continuarea cercetărilor.

Vînzări cu repetiție și rambursări cu toptanul
Șirul posibilelor ilegalităților a fost descoperit după ce finanțiștii au făcut o verificare de rutină la societatea Niko Market SRL la care acționarul principal era Alexandru Rotaru din Tîrgu Neamț. Concret, această firmă, care, de la înființare, în 2003, nu a avut nici un fel de activitate, a achiziționat în luna septembrie 2004 de la societatea Metric SRL din Piatra Neamț, la care acționarul principal era Gheorghe Copoț, un spațiu comercial de 110 mp situat la adresa sediului cumpărătorului (piața Ștefan cel Mare) la prețul de 9,78 miliarde de lei din care suma de 1,56 miliarde de lei reprezenta TVA. Contravaloarea imobilului a fost achitată de Niko Market în numerar contrar prevederilor legale care interzic plățile cu numerar mai mari de 50 milioane de lei și impun plățile prin bănci tocmai pentru urmărirea corectitudinii tranzacției. Pînă aici nimic neobișnuit, se poate spune că nu s-a știut procedura legală. La puțin timp după efectuarea vînzării s-a solicitat rambursarea de TVA, dar această cerere nu a fost făcută de cumpărător, așa cum era normal, ci de către societatea Centrul de Afaceri Bradoco SRL, la care principalul acționar este consilierul județean Bradu Copoț. Această firmă a cerut Fiscului rambursarea sumei de 1,56 miliarde de lei, dar nu în numerar ci a dorit ca suma de 1,061 miliarde de lei să reprezinte compensări cu obligațiile fiscale ale societății Metric SRL, iar diferența de peste 400 milioane de lei să îi fie returnată cash. În ciuda faptului că existau destule suspiciuni (rambursare solicitată de altă firmă decît cea care cumpărase imobilul, plata făcută în numerar, lipsa totală de activitate a firmei vînzătoare precum și faptul că vînzătorul și cumpărătorul erau frați și aveau același sediu social al firmei) finanțiștii au aprobat cererile de rambursare și de compensare a taxei pe valoare adăugată motivînd că deciziile au fost luate în conformitate cu prevederile legale, precum și pe baza faptului că documentația era foarte corect întocmită, aproape fără nici un cusur.

Urmărirea plimbării spațiului prin mai multe firme - coșmarul polițiștilor
În ciuda faptului că rambursarea avusese deja loc, Fiscul a declanșat o verificare și astfel stabilit că spațiul cu pricina, aflat vizavi de Unic, la parterul unei societăți de asigurare a fost cumpărat în 2001 de Copoț Gheorghe, fratele lui Bradu, cu 1 miliard de lei. Nu s-a putut stabili cum de acest imobil a devenit proprietatea firmei Metric SRL înființată în 2003 dar fără nici un fel de activitate la care acționarul principal era Gheorghe Copoț dar, pentru scurt timp, și Bradu Copoț. În iunie 2004, Gheorghe Copoț a cerut unui evaluator să calculeze valoarea de piață a imobilului respectiv iar acesta a decis că valoarea de schimb este de 8,25 de miliarde de lei. În septembrie 2004 Metric vinde spațiul cu aproape 10 miliarde de lei firmei Niko Market al cărei unic asociat era Alexandru Rotaru din Tîrgu Neamț. La mai puțin de o lună de la vînzarea spațiului cu pricina, tîrgnemțeanul cedează 85% din părțile sociale ale firmei în favoarea lui Bradu Copoț care a devenit astfel și administratorul ei. Acesta se retrage însă și din acestă firmă nu înainte însă de a solicita rambursarea de TVA de 1,5 miliarde de lei dar în numele societății Centrul de Afaceri Bradoco SRL, bani pe care îi și obține. Controlul fiscal făcut de finanțiști în noiembrie 2004 a scos la iveală toate aceste aspecte motiv pentru care în ianuarie 2005 este înaintată o adresă polițiștilor prin care li se cere continuarea cercetărilor. „Finanțele nu au putut stabili cu certitudine realitatea operațiunii comerciale între cei doi agenți economici (n.r.-Metric și Niko Market) ținînd seama de nivelul la care s-a făcut reevaluarea imobilului, lipsa de transparență a plății, cesiunea de părți sociale către Bradu Copoț, introducerea imediată a cererii de restituirea de TVA și întrucît credem că prin mijloace frauduloase statul a fost înșelat cu 1,56 de miliarde de lei, solicităm sprijinul dvs.“ se arăta în adresa remisă poliției la începutul anului trecut. Dosarul ce a ajuns pe mîinile investigatorilor conținea peste 60 de file, iar descîlcirea acestor afaceri a fost extrem de complicată. O altă tranzacție ce părea suspectă oamenilor legii era vînzarea unui spațiu situat tot în Piața Ștefan cel Mare la valoarea de 7,2 miliarde de lei către reprezentantul din Bacău al unui dealer de autoturisme. S-ar părea că și imobilul cu pricina a fost plimbat pe la mai multe societăți bineînțeles după ce a suferit numeroase reevaluări ca și alte spații comerciale ce aparțineau tot familiei Copoț. În urma cercetărilor efectuate de polițiștii de la Economic s-a stabilit că aspectele sesizate de Fisc se confirmau și fuseseră descoperite și altele noi iar dosarul a fost declinat la DICOT Bacău. Toate aceste tranzacții reprezintă doar o mică parte din șirul neregulilor cercetate de polițiști, întrucît seria vînzărilor cu repetiție a fost extrem de stufoasă.

Bradu Copoț susține că-i nevinovat
Încercările redactorilor Monitorului de Neamț de a afla și punctul de vedere al consilierului județean Bradu Copoț nu au avut succes întrucît ieri acesta avea telefonul mobil închis. În schimb, anul trecut, imediat după declanșarea cercetărilor în acest dosar, acesta declara că este nevinovat. „Nu este nimic adevărat în toate aceste acuzații. În anul 2000 eu am cumpărat acel spațiu și l-am introdus pe capitalul social al firmei. În 2004 eu am ieșit din firma Metric și am intrat la Niko Market și atunci am cumpărat spațiul respectiv pentru a-l introduce la capitalul social în vederea obținerii unui credit bancar. Pînă la urmă nu am mai luat creditul dar am cerut rambursarea TVA-ului pentru că așa era legal. Am fost verificat de Finanțe, de Garda Financiară și de Poliție și n-au găsit nimic în neregulă. Cred că se încearcă plătirea unor polițe pe criterii politice. De ce nu s-a început cercetarea în acest dosar anul trecut și abia acum? În plus polițiștii au făcut numai abuzuri în cercetarea pe care au făcut-o împotriva mea. Tot acest dosar a fost fabricat de directorul Finanțelor de atunci și de șeful poliției economice care încearcă să-mi strice imaginea“, a precizat Bradu Copoț.

Articol afisat de 1835 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Adăugat de Cel care da spaga la data 26.05.2006 10:04
Care imagine......????
Care imagine mai "suedezule" tu nu te uiti la tine ca arati de parca ai fi murdar tot timpul ?
Sper ca odata cu tine sa merga la puscarie si "finantistii" care ti-au acceptat spagile si ti-au aprobat rambursarile......altfel degeaba te aresteaza numai pe tine.
P.S. Draga "Monitorule" nu uita sa aduci la cunostiinta cititorilor si sentintele finale nu numai inceperea urmaririi ....ca de inceperi suntem satui...sa vedem ce fac politistii concret ( sa va raspund tot eu :nimic.)
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective