Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2006
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 26 Mai 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
PERCHEZIÞII SIMULTANE

PERCHEZIÞII SIMULTANE

• joi dimineaþã, la ora 7, peste 50 de poliþiºti, jandarmi ºi mascaþi au dat iama la locuinþele consilierului judeþean Bradu Copoþ ºi ale unor rude • oamenii legii a fãcut percheziþii simultane cãutîndu-se documente compromiþãtoare • Bradu Copoþ ºi soþia acestuia, împreunã cu alte rude, sînt cercetate pentru înºelãciune ºi bancrutã frauduloasã • se vehiculeazã un prejudiciu de 10 miliarde de lei •

Consilierul judeþean independent Bradu Copoþ (foto), în vîrstã de 40 de ani, din Piatra Neamþ, a fost þinta unor descinderi fãrã precedent în judeþ, la care au participat peste 50 de poliþiºti. Desantul trupelor a avut loc joi dimineaþã, la ora 7, cînd cei 44 de poliþiºti însoþiþi de un echipaj de jandarmi ºi de luptãtori ai Departamentului Poliþiei de Intervenþie Rapidã au dat buzna simultan în mai multe locuinþe ce aparþineau lui Bradu Copoþ, soþiei sale Fraga, lui Dumitru Copoþ, Alexandru Rotaru, Mihai S. Gabriel Claudiu S., Valentin S., ºi Cãtãlin H., etc. Oamenii legii au solicitat Parchetului emitere de mandate de percheziþie pentru toate aceste locuinþe, iar o instanþã de judecatã a Tribunalului Neamþ a emis autorizaþii în acest sens. Poliþiºtii au intrat în casele învinuiþilor care adãpostesc în multe cazuri ºi sediile unor firme administrate de aceºtia în încercarea de a descoperi documente contabile, precum ºi evidenþele unor societãþi comerciale care sã confirme sau sã infirme suspiciunile oamenilor legii. Membrii celor douã familii au fost acuzaþi de poliþiºti cã, în perioada 1997-2004, au deþinut succesiv calitatea de acþionari, asociaþi sau administratori în cadrul mai multor firme prin intermediul cãrora au efectuat operaþiuni comerciale cu încalcarea normelor legale. Dupã ce firmele acumulau datorii însemnate la bugetul de stat erau cesionate unui grup de persoane din cercul de cunoºtinþe al învinuiþilor care nu aveau posibilitãþi financiare sau cunoºtinþe în domeniul economic. Prin aceste operaþiuni, bugetul de stat a fost prejudiciat cu aproape 10 miliarde lei, fiind efectuate cercetãri sub aspectul sãvîrºirii infracþiunilor de înºelãciune ºi bancrutã frauduloasã, infracþiuni ce sînt pedepsite cu închisoare pînã la 20 de ani. Bradu Copoþ era în atenþia poliþiºtilor încã de acum un an cînd, pe 5 ianuarie 2005, lucrãtorii de la Serviciul de Investigare Fraude au demarat o anchetã la sesizarea Direcþiei Generale a Finanþelor Publice. Copoþ, alãturi de alte 16 persoane, era acuzat de comiterea infracþiunilor de evaziune fiscalã, abuz în serviciu, fals privind Legea Contabilitãþii, înºelãciune, fals în înscrisuri ºi uz de fals. Poliþiºtii nemþeni au finalizat cercetãrile ºi ºi-au declinat competenþa în favoarea Direcþiei de Combatere a Crimei Organizate ºi Terorism Bacãu pentru continuarea anchetei ºi stabilirea vinovaþilor, dar, de curînd, dosarul a fost retrimis la Poliþia Neamþ pentru continuarea cercetãrilor.

Vînzãri cu repetiþie ºi rambursãri cu toptanul
ªirul posibilelor ilegalitãþilor a fost descoperit dupã ce finanþiºtii au fãcut o verificare de rutinã la societatea Niko Market SRL la care acþionarul principal era Alexandru Rotaru din Tîrgu Neamþ. Concret, aceastã firmã, care, de la înfiinþare, în 2003, nu a avut nici un fel de activitate, a achiziþionat în luna septembrie 2004 de la societatea Metric SRL din Piatra Neamþ, la care acþionarul principal era Gheorghe Copoþ, un spaþiu comercial de 110 mp situat la adresa sediului cumpãrãtorului (piaþa ªtefan cel Mare) la preþul de 9,78 miliarde de lei din care suma de 1,56 miliarde de lei reprezenta TVA. Contravaloarea imobilului a fost achitatã de Niko Market în numerar contrar prevederilor legale care interzic plãþile cu numerar mai mari de 50 milioane de lei ºi impun plãþile prin bãnci tocmai pentru urmãrirea corectitudinii tranzacþiei. Pînã aici nimic neobiºnuit, se poate spune cã nu s-a ºtiut procedura legalã. La puþin timp dupã efectuarea vînzãrii s-a solicitat rambursarea de TVA, dar aceastã cerere nu a fost fãcutã de cumpãrãtor, aºa cum era normal, ci de cãtre societatea Centrul de Afaceri Bradoco SRL, la care principalul acþionar este consilierul judeþean Bradu Copoþ. Aceastã firmã a cerut Fiscului rambursarea sumei de 1,56 miliarde de lei, dar nu în numerar ci a dorit ca suma de 1,061 miliarde de lei sã reprezinte compensãri cu obligaþiile fiscale ale societãþii Metric SRL, iar diferenþa de peste 400 milioane de lei sã îi fie returnatã cash. În ciuda faptului cã existau destule suspiciuni (rambursare solicitatã de altã firmã decît cea care cumpãrase imobilul, plata fãcutã în numerar, lipsa totalã de activitate a firmei vînzãtoare precum ºi faptul cã vînzãtorul ºi cumpãrãtorul erau fraþi ºi aveau acelaºi sediu social al firmei) finanþiºtii au aprobat cererile de rambursare ºi de compensare a taxei pe valoare adãugatã motivînd cã deciziile au fost luate în conformitate cu prevederile legale, precum ºi pe baza faptului cã documentaþia era foarte corect întocmitã, aproape fãrã nici un cusur.

Urmãrirea plimbãrii spaþiului prin mai multe firme - coºmarul poliþiºtilor
ÃŽn ciuda faptului cã rambursarea avusese deja loc, Fiscul a declanºat o verificare ºi astfel stabilit cã spaþiul cu pricina, aflat vizavi de Unic, la parterul unei societãþi de asigurare a fost cumpãrat în 2001 de Copoþ Gheorghe, fratele lui Bradu, cu 1 miliard de lei. Nu s-a putut stabili cum de acest imobil a devenit proprietatea firmei Metric SRL înfiinþatã în 2003 dar fãrã nici un fel de activitate la care acþionarul principal era Gheorghe Copoþ dar, pentru scurt timp, ºi Bradu Copoþ. ÃŽn iunie 2004, Gheorghe Copoþ a cerut unui evaluator sã calculeze valoarea de piaþã a imobilului respectiv iar acesta a decis cã valoarea de schimb este de 8,25 de miliarde de lei. ÃŽn septembrie 2004 Metric vinde spaþiul cu aproape 10 miliarde de lei firmei Niko Market al cãrei unic asociat era Alexandru Rotaru din Tîrgu Neamþ. La mai puþin de o lunã de la vînzarea spaþiului cu pricina, tîrgnemþeanul cedeazã 85% din pãrþile sociale ale firmei în favoarea lui Bradu Copoþ care a devenit astfel ºi administratorul ei. Acesta se retrage însã ºi din acestã firmã nu înainte însã de a solicita rambursarea de TVA de 1,5 miliarde de lei dar în numele societãþii Centrul de Afaceri Bradoco SRL, bani pe care îi ºi obþine. Controlul fiscal fãcut de finanþiºti în noiembrie 2004 a scos la ivealã toate aceste aspecte motiv pentru care în ianuarie 2005 este înaintatã o adresã poliþiºtilor prin care li se cere continuarea cercetãrilor. „Finanþele nu au putut stabili cu certitudine realitatea operaþiunii comerciale între cei doi agenþi economici (n.r.-Metric ºi Niko Market) þinînd seama de nivelul la care s-a fãcut reevaluarea imobilului, lipsa de transparenþã a plãþii, cesiunea de pãrþi sociale cãtre Bradu Copoþ, introducerea imediatã a cererii de restituirea de TVA ºi întrucît credem cã prin mijloace frauduloase statul a fost înºelat cu 1,56 de miliarde de lei, solicitãm sprijinul dvs.“ se arãta în adresa remisã poliþiei la începutul anului trecut. Dosarul ce a ajuns pe mîinile investigatorilor conþinea peste 60 de file, iar descîlcirea acestor afaceri a fost extrem de complicatã. O altã tranzacþie ce pãrea suspectã oamenilor legii era vînzarea unui spaþiu situat tot în Piaþa ªtefan cel Mare la valoarea de 7,2 miliarde de lei cãtre reprezentantul din Bacãu al unui dealer de autoturisme. S-ar pãrea cã ºi imobilul cu pricina a fost plimbat pe la mai multe societãþi bineînþeles dupã ce a suferit numeroase reevaluãri ca ºi alte spaþii comerciale ce aparþineau tot familiei Copoþ. ÃŽn urma cercetãrilor efectuate de poliþiºtii de la Economic s-a stabilit cã aspectele sesizate de Fisc se confirmau ºi fuseserã descoperite ºi altele noi iar dosarul a fost declinat la DICOT Bacãu. Toate aceste tranzacþii reprezintã doar o micã parte din ºirul neregulilor cercetate de poliþiºti, întrucît seria vînzãrilor cu repetiþie a fost extrem de stufoasã.

Bradu Copoþ susþine cã-i nevinovat
ÃŽncercãrile redactorilor Monitorului de Neamþ de a afla ºi punctul de vedere al consilierului judeþean Bradu Copoþ nu au avut succes întrucît ieri acesta avea telefonul mobil închis. ÃŽn schimb, anul trecut, imediat dupã declanºarea cercetãrilor în acest dosar, acesta declara cã este nevinovat. „Nu este nimic adevãrat în toate aceste acuzaþii. ÃŽn anul 2000 eu am cumpãrat acel spaþiu ºi l-am introdus pe capitalul social al firmei. ÃŽn 2004 eu am ieºit din firma Metric ºi am intrat la Niko Market ºi atunci am cumpãrat spaþiul respectiv pentru a-l introduce la capitalul social în vederea obþinerii unui credit bancar. Pînã la urmã nu am mai luat creditul dar am cerut rambursarea TVA-ului pentru cã aºa era legal. Am fost verificat de Finanþe, de Garda Financiarã ºi de Poliþie ºi n-au gãsit nimic în neregulã. Cred cã se încearcã plãtirea unor poliþe pe criterii politice. De ce nu s-a început cercetarea în acest dosar anul trecut ºi abia acum? ÃŽn plus poliþiºtii au fãcut numai abuzuri în cercetarea pe care au fãcut-o împotriva mea. Tot acest dosar a fost fabricat de directorul Finanþelor de atunci ºi de ºeful poliþiei economice care încearcã sã-mi strice imaginea“, a precizat Bradu Copoþ.

Articol afisat de 2233 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de Cel care da spaga la data 26.05.2006 09:04
Care imagine......????
Care imagine mai "suedezule" tu nu te uiti la tine ca arati de parca ai fi murdar tot timpul ?
Sper ca odata cu tine sa merga la puscarie si "finantistii" care ti-au acceptat spagile si ti-au aprobat rambursarile......altfel degeaba te aresteaza numai pe tine.
P.S. Draga "Monitorule" nu uita sa aduci la cunostiinta cititorilor si sentintele finale nu numai inceperea urmaririi ....ca de inceperi suntem satui...sa vedem ce fac politistii concret ( sa va raspund tot eu :nimic.)
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective