Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2006
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 26 Mai 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Protocolul pentru bac, renegat dar practicat

Protocolul pentru bac, renegat dar practicat

• deși interzisă, în Neamț, încă de anul trecut, strîngerea banilor pentru protocolul la bacalaureat se practică, încă, la unele licee • adunarea protocoalelor se face într-un mod mult mai discret ca în alți ani •

Deși interzisă încă de anul trecut, strîngerea banilor pentru protocolul la bacalaureat continuă să se practice, în mare secret, la unele licee.
„La noi în clasă se strîng cîte 1.200.000 de lei de persoană pentru protocol, dar noi mai organizăm și banchetul de sfîrșit de clasa a XII-a. Cu tot cu banchet, cotizațiile ajung la 1.700.000 lei de persoană. Cel mai mult plătesc elevii care trebuie să dea și atestatul - aici, sumele variază între 2.500.000 lei și 3.000.000 lei de persoană“, ne-a spus Ioana, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național „Calistrat Hogaș“. Cu astfel de sume, absolvenții unor licee speră să „cumpere“ bunăvoința comisiilor de examen. Adunarea protocoalelor se face într-un mod mult mai discret ca în alți ani. Elevii sînt secretoși în privința subiectului, părinții nu îl discuta deloc, iar profesorii se disculpă, spunînd că nu s-au implicat în strîngerea sumelor de bani. După numeroasele avertismente ale Ministerului Educației, dascălii au renunțat să se mai implice în strîngerea fondurilor, ba chiar, de teama de a nu fi excluși din comisiile de bacalaureat, au interzis protocolul. „Copiii mi-au spus că strîng bani numai pentru banchet, cîte 1.200.000 lei fiecare. Nici vorbă de bani pentru protocoale. Au fost organizate ședințe cu părinții, la care au participat și șefii claselor a XII-a, în care s-a precizat foarte clar că se interzice adunarea de bani pentru protocoale“, a precizat profesorul Liviu Rusu de la Grupul Școlar Economic Administrativ Piatra Neamț. „La noi nu s-a strîns nici un leu - am fost atenționați că nu este voie să se adune bani pentru protocoale și nu strîngem“, a adăugat Mihai, elev în clasa a XII-a și membru în comitetul de elevi de la aceeași unitate de învățămînt.
Inspectoratul Școlar al Județului a interzis categoric astfel de practici. „Noi facem o campanie împotriva acestei practici, deși sîntem conștienți că dimensiunea fenomenului este destul de mare și că este foarte posibil ca acțiunea noastră să fie doar o picătură într-un ocean. Campania am început-o anul trecut, dar am primit - și anul acesta - semnale că strîngerea banilor pentru protocolul de la bacalaureat a continuat. Le-am stopat la timp, sper. Perseverăm, pentru că sînt foarte mulți profesori onești care se simt jigniți de astfel de practici“, a declarat profesor Dorina Drexler, inspector școlar general la Inspectoratul Școlar Județean Neamț.
În 2005, conducerea Inspectoratului Școlar Neamț a interzis pentru prima dată protocolul cu care erau obișnuiți, în alți ani, supraveghetorii și corectorii la testele naționale și examenul de bacalaureat. Acțiunea a fost motivată de mediile neobișnuit de mari obținute în anul precedent, la examenul de bacalaureat, de absolvenții claselor a XII-a. Atunci, prima probă a bacalaureatului a fost promovată, cu note foarte
bune, de toți candidații, peste o treime din cei 3.861 de candidați
prezenți la proba orală de limba și literatura română obținînd nota 10.
Primele rezultate au conturat, în acest fel, un fenomen fără precedent în istoria examenului. Trei sferturi dintre candidații nemțeni au obținut medii peste 8 la examenul de bacalaureat din 2004. După centralizarea rezultatelor obținute în toate județele țării, Neamțul s-a situat pe locul I, cu un procent foarte mare de promovabilitate, peste 98%, în timp ce media pe țară a fost de aproximativ 82%. Dintre nemțeni, 40% au avut note între 9 și 10. Potrivit rezultatelor, cel mai bine pregătiți au fost absolvenții din Tîrgu Neamț și Roman, unde ponderea elevilor cu medii între 9 și 10 a fost de 56%, respectiv 42%.
Elevii au reclamat, însă, pe forumul de discuții al site-ului
www.portal.edu.ro, că în unele centre de examen, pentru ca
supraveghetorii să-i lase pe candidați să se mai „inspire“ la probele
scrise, candidații adunau dimineața cîte 100.000 sau 200.000 de lei fiecare, avînd, astfel, siguranța că mai pot să se uite pe un manual sau să discute cu colegii, dacă nu știu vreun subiect. În alte cazuri, dacă se dorea nota maximă, cotizația ajungea la un milion de lei. După această sesiune, cei mai dezamăgiți au fost candidații care au obținut pe merit notele, care au învățat pe rupte atît în anii de liceu, cît și pentru examen, convinși că valoarea și munca le vor fi recunoscute, cîndva.

Articol afisat de 1453 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Domnica VASILIU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective