Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2006
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 13 Iunie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

2% pentru sãrãcia din ºcolile - „Cîrpelile“ sãrãciei educaþionale

• conducerile mai multor unitãþi de învãþãmînt pietrene au cerut pãrinþilor sã vireze procentul de 2% din impozitul plãtit la stat pentru finanþarea ºcolilor • aceastã opþiune a început sã se materializeze la ªcoala „Elena Cuza“ ºi la douã grãdiniþe care au înfiinþat fundaþii • peste 12.000 de nemþeni au donat 2% din impozit unor fundaþii ºi ONG-uri • anul trecut, numãrul celor care fãcuserã astfel de gesturi nu depãºise 2.000 •

Conducerile mai multor unitãþi de învãþãmînt pietrene au solicitat pãrinþilor sã contribuie cu procentul de 2 % din impozitul cãtre stat pentru finanþarea ºcolilor.
Cererile au fost fãcute în baza unei Hotãrîri de Guvern emise anul trecut. Potrivit acesteia, în vederea sprijinirii organizaþiilor neguvernamentale, orice contribuabil putea depune, pînã pe 15 mai, un formular special, ce putea fi gãsit la Administraþia Fiscalã, ori pe site-ul ANAF. Chiar dacã aceastã opþiune existã încã de anul trecut, extrem de puþine persoane i-au acordat atenþie. Motivul care a stat la baza redirecþionãrii unor sume infime a fost slaba informare a populaþiei cu privire la aceastã posibilitate, precum ºi procedura în sine, destul de greoaie. Cine vrea sã doneze unui ONG procentul de 2 % din impozitul cãtre stat trebuie sã completeze declaraþia de venit. O singurã cifrã greºitã, iar banii nu mai ajung la destinaþie.
„Noi am organizat o ºedinþã cu pãrinþii, la nivelul întregii ºcoli, ºi le-am comunicat cã, potrivit unei hotãrîri de guvern, cei care doresc pot solicita ca 2% din impozitul datorat statului sã fie virat fundaþiei ªcolii «Elena Cuza», «Gaudeamus». Ne-am gîndit cã este o idee bunã, iar pãrinþii au fost de acord. Am trimis, recent, la Finanþe, 57 de fiºe fiscale, dar mai contãm pe alte 60-70, de la pãrinþii care ºi-au dat acceptul pentru virarea banilor, dar care n-au intrat, încã, în posesia documentelor necesare. E foarte greu cu banii, acum, ºi, dacã nu te gospodãreºti, nu ai de unde. Am avea nevoie de o imprimantã color, pe care sperãm sã o putem cumpãra din sumele provenite din impozitele pãrinþilor. Banii sînt necesari atît pentru premierea elevilor, cît ºi în vederea completãrii sumelor necesare executãrii unor lucrãri. Acum, de exemplu, sala de sport a intrat în reparaþii capitale, iar în varã vom schimba toatã tîmplãria din ºcoalã. Vrem sã facem tot ce se poate pentru ca ºcoala noastrã sã fie cît mai frumoasã, iar copiii sã se simtã bine ºi în siguranþã“, a declarat profesor Vasile Secarã, directorul adjunct al ªcolii „Elena Cuza“ Piatra Neamþ.
Pentru cã subfinanþarea în învãþãmînt este o problemã generalã, procedura a fost aplicatã ºi de alte unitãþi ºcolare din Piatra Neamþ.
„Avem o organizaþie, «Noi, de asemenea», ºi am cerut pãrinþilor, cadrelor didactice ºi chiar angajaþilor altor firme sã solicite ca 2% din impozitele lor sã fie virate organizaþiei noastre. Se strîng sume mici, dar avem nevoie de fiecare bãnuþ pentru întreþinerea ºcolii, pentru igienizare, pentru reparaþii“, a spus profesorul Viorel Roºioru, director adjunct la Liceul cu Program Sportiv Piatra Neamþ.
La douã grãdiniþe, personalul nu a mai cerut nimic de la pãrinþi, dar procentul de 2% este virat nevoilor ºcolii de cadrele didactice.
„Noi n-am mai cerut nimic de la pãrinþi - ei fac oricum un efort substanþial ca sã plãteascã alocaþia de hranã a copiilor. Dar am cerut ca 2% din impozitul pe salarii al cadrelor didactice de la Grãdiniþele cu Program Prelungit nr. 5 ºi nr. 12 sã fie virat Fundaþiei «Raza Soarelui», aparþinînd Grãdiniþei nr. 12. La Grãdiniþa nr. 5, sîntem 10 educatoare care am cerut sã se vireze 2% din impozitele noastre. Asta înseamnã cã, în cursul anului, vor intra în contul fundaþiei circa 2,5 milioane lei, bani din care se acoperã mãcar o facturã pentru rechizite. Stãm foarte prost cu banii ºi adunãm leu cu leu, ca sã mai rezolvãm niºte probleme“, a adãugat Elena Tãtaru, director la Grãdiniþa cu Program Prelungit nr. 5 Piatra Neamþ.

Nemþenii sînt din ce în ce mai darnici
Nemþenii au fost, în acest an, mai generoºi decît în anii precedenþi, potrivit unor statistici întocmite de finanþiºti, aceºtia donînd în numãr mult mai mare douã procente din impozitele pe salarii, în contul unor fundaþii ºi organizaþii nonprofit. Astfel, în 2006, peste 12.000 de nemþeni au fãcut acest gest. Toþi aceºti contribuabili generoºi nici mãcar nu aveau obligaþia sã depunã declaraþii de venit global, ci s-au dus din proprie iniþiativã la unitãþile fiscale teritoriale de care aparþineau ºi au cerut sã completeze formularele prin care se arãtau dispuºi sã doneze cele douã procente, în scopuri caritabile. Cu siguranþã, în aceastã campanie s-au înscris ºi persoanele care au depus declaraþii de venit global, însã reprezentanþii Direcþiei de Finanþe Neamþ susþin cã nu este cunoscut numãrul exact al acestora, programul informatic neavînd prevãzutã o asemenea evidenþiere. În 2006, au avut obligaþia depunerii declaraþiilor de venit global aproximativ 16.000 de persoane, mult mai puþine decît anul trecut, faptul datorîndu-se modificãrilor Codului Fiscal prin care a fost redus numãrul contribuabililor strict la cei care au obþinut venituri suplimentare. Finanþiºtii estimeazã cã cel puþin 10% dintre aceºtia au donat, de asemenea, cele douã procente în contul unor organizaþii non-profit, ceea ce face ca, la o evaluare preliminarã, numãrul generoºilor sã se ridice la 13.600 de persoane.
Anul trecut, numãrul acestora a fost de doar 1.866 de persoane, reprezentînd mai puþin de 3% din totalul celor care ºi-au declarat veniturile, fondurile în favoarea organizaþiilor umanitare fiind de aproximativ 400 milioane de lei.
Donarea celor douã procente din impozit nu îi dezavantajeazã pe contribuabili: din impozitul pe salarii, 14% merg cãtre bugetul statului, iar celelalte douã procente, în loc sã fie virate în vistieria statului, ajung la fundaþii ºi ONG-uri.
Chiar dacã, faþã de 2005, generoºii au fost mai mulþi, numãrul acestora se menþine, încã, destul de redus ca urmare a faptului cã aceastã prevedere legislativã a fost prea puþin popularizatã ºi, ca de obicei, a implicat multã birocraþie. Pentru a dona cele douã procente, persoanele fizice trebuiau sã întocmeascã destul de multe documente ºi sã caute singure fundaþiile. Pe de altã parte, nici ONG-urile nu au fãcut eforturi în acest sens.

Articol afisat de 1825 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. VASILIU, M. VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective