Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2006
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 29 Iunie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

UCIªI DE CANICULÃ

• o femeie din Piatra Neamþ a suferit un stop cardio-respirator ºi a murit • canicula a mai ucis un sãtean din Sãbãoani ºi unul din Roman • patru nemþeni au ajuns la Spitalul Judeþean, suferind lipotimii din cauza deshidratãrii ºi pierderii de sãruri • astãzi se vor înregistra temperaturi situate între 27 ºi 33 de grade Celsius

Canicula care s-a abãtut asupra judeþul face victime, trei persoane decedînd ca urmare a cãldurii. Pietrenii au suportat, ieri, una dintre zilele caniculare ale acestei veri, mãsurãtorile la umbrã ale meteorologilor indicînd, în capitala judeþului, temperaturi de 30 de grade Celsius, mai mici decît în primele zile ale sãptãmînii. Indicele de disconfort termic înregistrat în Piatra Neamþ, adicã raportul dintre temperaturã ºi umiditate, a ajuns la 79 de unitãþi, fiind foarte apropiat de pragul critic de toleranþã al corpului uman, respectiv 80. Aºa cã mulþi nemþeni care, în ultimele zile, au avut de suferit din cauza temperaturilor ridicate au ajuns la serviciile de urgenþã ale celei mai mari unitãþi sanitare din judeþ, necesitînd îngrijiri medicale.
O femeie în vîrstã de 52 de ani, în timp ce se afla la serviciu, a suferit un stop cardio-respirator. Fiind solicitat Serviciul Judeþean de Ambulnaþã Neamþ, un echipaj medical s-a deplasat la sediul firmei unde lucra femeia ºi a transportat-o urgent la spital. În ciuda tuturor manevrelor de resuscitare aplicate la Unitate de Primire a Urgenþelor, femeia nu a mai putut fi salvatã. ªapte nemþeni au fost aduºi aici în stare de inconºtienþã, iar investigaþiile medicale au arãtat cã pacienþii au suferit suferit lipotimii, din cauza deshidratãrii care a provocat ºi eliminarea de sãruri din organism. Dupã ce li s-a administrat tratamentul specific, bolnavii ºi-au revenit ºi cei mai mulþi dintre ei au putut pleca a acasã pe propriile picioare. Unul dintre pacienþi, în vîrstã de 63 de ani, domiciliat în ªtefan cel Mare, ºi-a pierdut conºtienþa pe fondul unei crize de hipertensiune arterialã, iar un altul, în vîrstã de 45 de ani, din Piatra Neamþ, a leºinat din cauza unei crize de epilepsie pe care a suferit-o ºi din cauza consumului de alcool.
Conform precizãrilor fãcute de cãtre doctor Iliana Nicorescu, ºefa Unitãþii de Primire a Urgenþelor din cadrul celei mai mari unitãþi sanitare din judeþ, în ultimele zile au ajuns aici mai mulþi bolnavi cu afecþiuni neurologice ºi cardiaci, decît de obicei.
De altfel, cãldura excesivã dãuneazã în primul rînd acestor douã categorii de bolnavi, dar ºi acelora cu afecþiuni renale, de tiroidã, ori diabet. De aceea, medicii recomandã mare atenþie la comportamentul ºi regimul de viaþã pe care îl abordeazã aceste persoane, în zilele cu temperaturi foarte ridicate.

Douã victime în zona Roman
Canicula a fãcut victime miercuri, 28 iunie, în Roman ºi în comunele limitrofe. Temperaturile excesiv de mari au ucis douã persoane ºi au bãgat în spital alþi numeroºi cetãþeni. Astfel, un bãrbat, în vîrstã de 62 ani, Vasile M., din comuna Sãbãoani, a trecut „în lumea celor drepþi“ în timp ce se afla pe cîmp, la prãºit. Cadrele medicale de la Ambulanþã, care au fost solicitate sã acorde primul ajutor în acest caz, au declarat cã bãrbatul a fost gãsit prea tîrziu de cãtre rude, iar solicitatea Salvãrii a venit tardiv. Nu au existat speranþe de salvare nici în cazul lui Mihai G., în vîrstã de 60 ani, din Roman, care a fost gãsit decedat la domiciliu, moartea acestuia datorîndu-se, cel mai probabil, unui infarct miocardic, cauzat de ºocul termic. ÃŽn afarã de cele douã victime, Ambulanþa Roman a mai transportat, la Spitalul Municipal Roman, ºi alte persoane care, în majoritatea cazurilor, nu au rezistat la cele peste 30 de grade Celsius, cît au înregistrat termometrele ieri. Au fost ºi cazuri cînd, de pe stradã, au fost „ridicaþi“ romaºcani leºinaþi de cãldurã, care au ajuns în aceastã stare mai ales pe fondul unui consum de alcool peste limitã. „Persoana decedatã pe cîmp s-a dus la prãºit, ignorînd temperatura foarte ridicatã de afarã. Se pare cã aceasta a fost gãsitã ºi destul de tîrziu, de rude, cînd, practic, nu s-a mai putut face nimic. Noi am mai acordat primul ajutor ºi am transportat la spital unele persoane care au leºinat pe stradã, tot din cauza cãldurii, dar ºi din cauzã cã au consumat bãuturi alcoolice, în cantitãþi destul de mari. Le recomandãm tuturor celor care au probleme de circulaþie sau se ºtiu cã nu pot tolera valorile de temperaturã prea ridicate sã se abþinã sã circule la orele amiezii ºi, mai ales, sã nu consume alcool, deoarece acesta este extrem de nociv, în aceste condiþii. Dacã romaºcanii sînt martori la cazuri de leºin, trebuie sã facã tot posibilul ca persoanele în cauzã sã fie ferite de soare, adãpostite la umbrã ºi sã aºtepte sosirea autosanitarei“, a declarat Mariana Lungu, asistent ºef la Staþia de Ambulanþã Roman. Meteorologii au prognozat cã va fi caniculã ºi în zilele urmãtoare.

Respectaþi tratamentul prescris
Pentru a-ºi menaja sãnãtatea, persoanele expuse trebuie sã respecte tratamentul care le-a fost prescris de cãtre medicii de specialitate. În scopul prevenirii efectelor negative ale caniculei, se recomandã populaþiei sã evite ieºirea pe stradã la orele la care soarele arde cu putere sau, dacã e neapãrat necesar, sã iasã cu capul acoperit. De asemenea, este foarte important sã se consume zilnic doi litri de apã, pentru a se evita deshidratarea ºi pierderea abundentã de sãruri din organism. Bãuturile alcoolice ºi cafeaua trebuie consumate cu mãsurã în zilele foarte cãduroase, deoarece pot determina creºterea tensiunii arteriale. Este indicat ca îmbrãcãmintea sã aibã culori deschise ºi sã fie confecþionatã din fire naturale, iar încãlþãmintea sã fie cît mai comodã ºi nu prea înaltã. Chiar dacã temperaturile crescute îmbie la o baie rece într-un bazin de ºtrand sau într-o baltã, medicii recomandã, de asemenea, prudenþã, pentru ca nu cumva sã ne alegem cu boli de piele. Mare atenþie se recomandã în ceea ce priveºte siguranþa igienei locurilor unde se vînd mici, hamburgheri, hotdog, îngheþatã, suc sau bere la dozator, pentru a evita bolile digestive de sezon.
Potrivit precizãrilor fãcute de cãtre meteorogul Ioan Rancea, ºeful Staþiei Meteo Piatra Neamþ, astãzi, se vor înregistra valori ale temperaturilor situate între 27 ºi 33 de grade Celsius, iar mîine maximele termice vor fi situate între 26 ºi 32 de grade Celsius.
Pentru sîmbãtã, prognozele meteo sînt ceva mai îmbucurãtoare, în sensul cã mercurul termometrelor nu va sãri de 29 de grade Celsius.

Articol afisat de 1821 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lãcrãmioara ILIªESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective