Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2006
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 29 Iunie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Furtunile nu mai contesc în judeþ

Furtunile nu mai contesc în judeþ

• marþi searã, localitatea Bicaz Chei a fost din nou afectatã de ploi abundente • la fel ºi Dãmuc, unde 150 de case au fost izolate • în Bodeºti au cãzut 42 de litri/ metru pãtrat

Vremea capricioasã din ultimele zile continuã sã dea bãtãi de cap nemþenilor, care sînt obligaþi sã suporte temperaturi caniculare ºi ploi torenþiale. Dupã ce luni, 26 iunie, s-a abãtut potopul asupra mai multor localitãþi de pe Valea Muntelui, o zi mai tîrziu, furtuni de scurtã duratã, dar de intensitate destul de mare, au lovit în localitãþi din zona Tîrgu Neamþ.
Potrivit precizãrilor fãcute de cãtre meteorogul Ioan Rancea, ºeful Staþiei Meteo Piatra Neamþ, marþi searã, a plouat torenþial în Bodeºti ºi Grumãzeºti. Deºi, în fiecare dintre localitãþi, ploaia nu a þinut mai mult de 40 de minute, au fost înregistrate cantitãþi mari de precipitaþii - în Bodeºti, 42 de litri pe metru pãtrat, iar în Grumãzeºti, 21 de litri de metru pãtrat. Ploaia a fost însoþitã ºi de grindinã, dar de mãrime micã, însã în nici una dintre cele douã comune apa în exces nu a inundat locuinþe, anexe sau suprafeþe de teren cultivate.
Dacã precipitaþiile abundente ºi grindina nu au provocat pagube sau neplãceri, rafalele de vînt ºi descãrcãrile electrice au stîrnit panicã în rîndul nemþenilor. Conform mãsurãtorilor fãcute de instrumentele de la staþiile meteo din judeþ, în zona Tîrgu Neamþ ºi Roman vîntul a înregistrat viteze de 40-50 de kilometri pe orã, iar în zona Piatra Neamþ a atins 36 de kilometri pe orã.
În satul Cãciuleºti, din comuna Girov, un trãsnet a lovit un copac de pe marginea drumului. Acesta s-a despicat ºi a cãzut de-a latul drumului, blocînd accesul mijloacelor de transport. Din fericire, nu s-a prãvãlit peste vreo persoanã sau maºinã ºi nu a provocat victime sau pagube materiale.
Conform prognozelor meteorologilor nemþeni, vremea se va menþine caldã atît astãzi, cît ºi mîine. Începînd din aceastã searã, ploile vor fi mai dese ºi se vor extinde, treptat, în judeþ. Pe alocuri, va ploua abundent, înregistrîndu-se cantitãþi semnificative de precipitaþii. Izolat se va semnala grindinã, iar în zona de munte se vor înregistra intensificãri ale vîntului.

Rupere de nori la Dãmuc
Potopul ce dã ocol Vãii Muntelui de mai multe zile s-a abãtut marþi seara ºi asupra comunei Dãmuc. Copie parcã la indigo a fenomenului meteorologic de luni seara, ce a bãgat în sperieþi lumea din Bicaz Chei, ruperea de nori de pe cerul Dãmucului a distrus mai cu seamã infrastructura. „Practic toate drumurile comunale ni-s praf. ªi asta ca urmare a ruperii de nori de luni, ºi mai cu seamã de marþi, care au condus la formarea unor torenþi puternici ºi creºterea peste mãsurã a apei pîraielor Frunþii, Strãjii ºi Bãþului. Acestea au antrenat cantitãþi imense de pietriº pe care l-au dislocat în cãile de acces ale satului“, a declarat Ioan Trifan, primarul comunei Dãmuc. ÃŽn urma discuþiei purtate, ieri, cu acesta, am înþeles cã în urma catastrofei naturale abãtute asupra Dãmucului, au rãmas izolate de lume peste 150 de gospodãrii, iar pentru refacerea grabnicã a infrastructuri afectate sînt necesare fonduri de care primãria nu dispune. „Ca urmare a dezastrului abãtut asupra noastrã, au rãmas izolate peste 150 de gospodãrii. Practic, drumurile comunale ce deserveau o bunã parte a comunei nu mai sînt practicabile. Ploi s-au abãtut asupra comunei noastre ºi-n prima parte a lunii iunie ºi luni seara, dar prãpãdul mare a fost marþi“, a afirmat primarul Trifan. Din spusele sale a reieºit faptul cã necazurile dãmucenilor se þin lanþ de cîteva sãptãmîni încoace. Cã are dreptate am constatat ºi noi, prin prezenþa în zonã a unor utilaje ale firmei General Construct, care lucreazã la remedierea distrugerilor ce au afectat aceeaºi înfrastructurã ca urmare a ploilor torenþiale din zilele de 10-11 iunie.
„Dupã viiturile din 10-11 iunie am fãcut contract cu firma Generalconstruct Piatra Neamþ, care a deplasat utilaje în zonã pentru realizarea de lucrãri de reabilitare a drumurilor comunale distruse de apã. ªi cînd credeam cã am rezolvat problema, încã o pacoste pe capul nostru. Numai cã acum nu mai aven nici utilaje suficente ºi nici bani în bugetul comunei pentru calamitãþi“, a spus primarul. Aflat în zona calamitatã, alesul localnicilor aºteaptã specialiºti ai Consiliului Judeþean, pentru inventarierea distrugerilor, evaluarea pagubelor ºi înaintarea cãtre Guvern a unui plan de situaþie, care sã fie luat în calcul în eventualitatea unui sprijin financiar.

Articol afisat de 1788 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. ILIªESCU, I. ASAVEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective