Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2006
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 6 Iulie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

BAC-ul incurcaturilor

Elevii din Neamt, care sustin Bacalaureatul in aceasta perioada si care, la al treilea subiect de la limba si literatura romana, au scris ca Ion si Moromete sint intelectuali vor primi citeva puncte, mai putine decit prevede baremul, dar nu vor fi nepunctati in totalitate. Situatia este destul de complicata, intrucit, pentru a se acorda ceva pe lucrarile respective, a fost nevoie ca Inspectoratul Scolar Judetean sa faca demersuri la Bucuresti, astfel incit profesorii corectori sa primeasca lamuriri si „dezlegare“ la punctare.

Puncte pentru coerenta si putere de argumentare

Profesorii corectori din cele trei centre de evaluare din judetul Neamt s-au confruntat, la corectarea tezelor de la limba si literatura romana, la punctul al treilea, cu situatii pe care nu au stiut cum sa le interprezete pe baza baremului de corectare. Sint elevi care i-au tratat pe Ion al Glanetasului si pe Ilie Moromete drept intelectuali. Confuzia vine de la faptul ca Ilie Moromete este prezentat, in comentariile literare, drept taranul filozof, iar Ion al Glanetasului ca un barbat abil. La acest subiect, candidatii ar fi trebuit sa vorbeasca despre personaje ca Apostol Bologa, Stefan Gheorghidiu sau Victor Petrini, nicidecum de Ion sau Moromete. Dupa ce au vazut numarul mare de lucrari in care tinerii au facut optiunea gresita, profesorii corectori nemteni, ca si cei din alte judete, au decis sa abordeze baremul de punctare in asa fel incit sa le mareasca nota absolventilor de liceu. „Inspectoratul Scolar Judetean Neamt, ca purtator de cuvint al comisiilor din centrele de evaluare la Bacalaureat, a solicitat precizari de la Serviciul National de Examen si Evaluare (SNEE), cu privire la modul de punctare la cel de-al treilea subiect de la limba si literatura romana. Aceasta, deoarece baremul de corectare nu precizeaza clar care ar putea fi acele personaje literare care s-ar incadra in categoria «intelectuali» si pentru abordarea carora elevii pot primi puncte din partea profesorilor corectori. Doamna inspector general Dorina Drexler a solicitat expres precizarea tuturor personajelor care ar fi putut fi exemple concludente la tema data sau exemple mai putin concludente, dar pentru care sa poata fi acordate mai putine puncte. SNEE a raspuns la solicitare. Pe baza precizarilor, profesorii corectori au reluat evaluarea tezelor de la limba si literatura romana, tinind cont de ultimele precizari“, a declarat inspectorul scolar Mariana Rosanu, purtatorul de cuvint al Inspectoratului Scolar Judetean Neamt.
Acesta este al doilea an in care profesorii sint nevoiti sa interpreteze baremul, intrucit, in 2005, mai multi elevi au incadrat romanul „Morometii“ in perioada interbelica.

Articol afisat de 1804 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TARNA)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu existďż˝ nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective