Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2006
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 21 August 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Checherita, pulanul si doctoratele

Citesc un text in Monitorul de Neamt si-mi vine sa rid cu gura pina urechi: aflu ca domnul comisar sef Checherita, un distins politist care multa vreme a pastorit numarul cauciucurilor pe cap de masina, se ocupa in prezent de…Directia de Cultura si de numarul de doctorate din capul profesorului Ionita. Rotile erau, in general, patru, iar profesorul, un individ nesupus si, pare-se, pricinos, are doar trei doctorate, sau poate numai doua, in orice caz o cifra sub normalul de roti si nepotrivita cu necesarul echilibru prevazut de legea penala. Asa incit profesorul, care afirma ca ar fi gasit niste obiecte valoroase de patrimoniu la suprafata - de unde i s-a tras si originala cercetare - mai sustine si ca a fost bruscat de politist. „M-au facut capsoman, au zis ca ma cred destept, dar ca imi scot ei doctoratele din cap“, a declarat ziarului Dumitru Ionita.
Da, doctoratele, ca multe alte lucruri care te pot face sa-ti folosesti mintea, trebuie scoase din capul oamenilor. Asta e un lucru bine asimilat de o categorie de insi care exact cu asta s-au ocupat in ultimii zeci de ani: cu nivelarea creierelor, ca semn al supremei democratii. O parte din produsele acestei institutii a nivelarii generale inca umbla, in viu, pe strada ori prin vietile noastre si ne spun cam cum ar trebui sa gindim sau cit. Si, cind nu se raspunde „corespunzator“, se trece la partea contondenta a asimilarii acestei lectii de democratie intelectuala.
Daca nu ma insel, distinsul politist a primit anul trecut o mustrare pentru o intimplare care vorbeste de la sine: a trimis pagubasul sa caute hotul si banii furati iar pagubasul chiar i-a gasit. Dupa care, tiris-grapis, ca nu era masina la politie, au fost trimisi niste agenti sa viziteze hotii. Unui al treilea ins i s-a permis sa urmeze politistii cu masina personala, drept pentru care domnul respectiv, la prima cotitura, a facut dreapta-stinga, ce-o fi gasit, si dus a fost. Iar ceilalti doi hoti, ca o culme a cercetarii checheritiene, au fost trimisi si ei acasa, desi aveau banii la dumnealor. Inteleg, asadar, ca urmare a briliantelor rezultate, domnul respectiv a fost trimis sa apere patrimoniul cultural, ca, si asa, odata cu aurul dacilor s-a subtiat tot mai zdravan si nu ar mai fi - sfinta vorba ex-prim ministrului Radu Vasile - mare lucru de furat in tara asta. Cum ar veni, un loc linistit profesional, un fel de echivalent al biblicului „la loc de verdeata“. Si, ce sa vezi, drept aici s-a gasit sa iasa la iveala rezultatul multor ani de scoala, e drept, de alt tip. Ala cu „scos doctoratele din capul oamenilor“.
Daca mai tineti minte, exista un fragment cutremurator, scris de Marin Preda, in „Cel mai iubit dintre paminteni“. Un moment in care profesorul universitar Victor Petrini, fiu de muncitor, dar „cu doctorate in cap“, este trimis la ocna si-i cade greu unui gardian. Un ins care ii mingiie aproape duios timpla cu o ranga, spunindu-i asa, confidential, ca acolo ar trebui sa-l loveasca. Si Petrini avea sa constate siderat ca da, asa era, omul intelesese corect, exact acolo era diferenta, mintea acelui nesupus Petrini era problema. Acolo trebuia lovit pentru a lasa in loc o foaie alba, pe care sa se poata scrie orice.
Si acest lucru m-a facut sa mi se opreasca risul in git.

Articol afisat de 2605 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Camelia VARVARA)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de Cel care da spaga la data 21.08.2006 12:53
FELICITARI PENTRU ARTICOL
Mai mult decat s-a spus in acest articol.....nu se poate spune despre adevaratul militian checherita......si ganditi-va ca este si comisar sef !!!????
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective