Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2006
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 21 August 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Pensiune facuta scrum

• pensiunea „Vinatorul“ din Durau a ars in intregime, in urma unui incendiu provocat de un cablu al unui frigider supraincalzit • s-au transformat in scrum toate camerele, restaurantul, bucataria, barul, magaziile, actele societatii, 20 de metri cubi lemn de foc, patru casute din lemn si jumatate de hectar de vegetatie uscata • multi dintre turisti au ramas fara bagaje, fiind si acestea mistuite de flacari, iar noaptea au dormit in masina • doua butelii au explodat, iar flacarile au atins si 50 de metri inaltime • pagubele se cifreaza la aproximativ patru miliarde

Atmosfera de relaxare si de vacanta tihnita la munte, care domnea in statiunea Durau, a fost spulberata agresiv simbata, 19 august, de un incendiu de proportii care a generat panica in rindul tuturor turistilor aflati in zona si nu numai. Pensiunea „Vinatorul“, una dintre cele mai frumoase si mai cunoscute din acea zona, apartinind SC „Dragomir Prod Com“, administrata de Dragomir Petrescu, a ars pina la temelie, in urma sinistrului izbucnit din cauza unui cablu supraincalzit al unui frigider instalat intr-unul dintre dormitoare.
Incendiul a fost sesizat in jurul orei 15.30, dar in ciuda faptului ca personalul si o parte dintre turistii cazati acolo au incercat sa stinga flacarile, efortul a fost in zadar, din cauza ca imobilul, cu o suprafata de 1.260 metri patrati, construit in intregime din lemn, a ars ca un chibrit. Atmosfera a devenit de-a dreptul apocaliptica, atunci cind doua butelii de aragaz au explodat din cauza temperaturii degajate de flacarile care aveau, la un moment dat, aproximativ 50 de metri inaltime.
Solicitati sa stinga flacarile, au ajuns la locul cu pricina, dar mult prea tirziu, pompierii militari din Tirgu Neamt, care au actionat cu trei autospeciale. In afara de acestia, au mai intervenit cu doua masini pompierii civili de la Borca si Ceahlau, si inca una a Manastirii Durau. Cu toate acestea, din pensiunea „Vinatorul“ nu a mai ramas decit amintirea.
Astfel, demisolul unde se aflau numeroase magazii si centrala termica, parterul, unde erau restaurantul, doua saloane, barul si bucataria, cele doua etaje si mansarda, toate gazduind spatiile de cazare, acoperisul pensiunii confectionat din lemn lacuit, acoperit cu dranita tratata cu pacura, au fost mistuite de flacari. La fiecare dintre etaje se aflau cite sase camere si un apartament, iar la mansarda erau patru camere. Mobilierul, lenjeria si electrocasnicele din tot imobilul au ars integral. Cele mai multe dintre bagajele turistilor, care la ora aceea se aflau pe munte sau la plimbare prin statiune, au fost distruse de foc. Alte patru casute confectionate din lemn, fiecare din ele avind o suprafata de 16 metri patrati, au disparut de pe fata pamintului, ca si cum nu ar fi existat niciodata. Au mai ars 20 de metri cubi lemn de foc care folosea la functionarea centralei si jumatate de hectar acoperit cu vegetatie uscata, situata in spatele pensiunii, inspre padure. Au fost mistuite, de asemenea, si actele societatii.
Potrivit bilantului efectuat de catre pompierii militari,
impreuna cu proprietarul, pagubele suferite de acesta se cifreaza la aproximativ 4 miliarde de lei.
Turistii, care erau cazati la respectiva pensiune, au dormit, in noaptea de 19/ 20 august, in propriile masini.
Acestea nu au fost afectate de incendiu, multe dintre ele fiind mutate de catre salvamontistii nemteni intr-o zona lipsita de riscul propagarii focului.

Articol afisat de 3138 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. ILISESCU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu existďż˝ nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective