Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Politica 23 Septembrie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Cu gaterul la Remat

Cu gaterul la Remat

Dupa ce ne-a invatat cum sa taiem porcii, vitele sau gainile, Europa vine acum sa ne invete cum sa taiem lemnul rotund, pentru a-l transforma in cherestele.
Am pe mina, in calitate de raportor, o astfel de lege, pe care Guvernul a inaintat-o Parlamentului pentru dezbatere si aprobare. Pentru cine este curios si are vreun gater sau circular prin patrimoniu, cu care se distreaza in timpul liber, legea priveste „expertizarea utilajelor si instalatiilor utilizate in prelucrarea lemnului rotund in cherestele“.
Legea cu pricina vizeaza „verificarea judicioasa a masei lemnoase“, ceea ce nu este de neglijat, daca tinem cont ca sint prea multi nepriceputi si prea multe improvizatii, implicati in prelucrarea lemnului rotund.
Din aceste motive, utilajele si instalatiile utilizate in producerea de rumegus vor fi supuse periodic expertizarii, in vederea atribuirii fiecaruia a unui permis de functionare.
S-a pornit de la o realitate, ca utilajele si instalatiile respective au un grad ridicat de uzura fizica si morala si cind acestea sint dublate de tehnologiile invechite, nivelul consumurilor de materiale si energie este ridicat.
Legiuitorul este preocupat, totodata, si de nevoia de a descuraja taierile ilegale masive de padure, poluarea mediului cu rumegus si risipa de materie lemnoasa.
Guvernul isi propune, astfel, necesitatea controlarii si expertizarii tehnice a instalatiilor de prelucrat lemn rotund, in vederea autorizarii functionarii acestora si a scoaterii din functionare a celor necorespunzatoare.
Constat cu surprindere ca, pe parcursul proiectului de lege respectiv, nu se insista prea mult pe reglementarea modalitatilor de a se realiza ce s-a dorit.
In schimb, se insista cu lux de amanunte asupra modului cum vor fi desemnate, ca experti, persoane fizice si persoane juridice.
Acesti experti vor analiza documentatia privind constructia si functionarea instalatiei, vor intocmi o expertiza, pe baza careia se va elibera, daca este cazul, o autorizatie de functionare.
Permisul de functionare a fiecarui utilaj sau instalatie se va elibera, pe baza expertizei, de catre o comisie constituita in cadrul Ministerului Economiei si Comertului.
Isi poate inchipui oricine fluxul spre Bucuresti, ca la Mecca, a tuturor agentilor economici posesori de gatere si alte utilaje de debitat busteni, pentru a obtine permisele de functionare pentru toate acestea.
Mie, personal, imi este greu sa cred ca va fi posibil asa ceva. Mai usor imi este sa-mi inchipui ca majoritatea acestor utilaje si instalatii, care trebuiau casate de multa vreme, dar care mai functioneaza datorita geniului improvizator al romanului, vor lua, cu aceasta ocazie, drumul fierului vechi.
Remat-urile, dar si expertii autorizati cu aceasta ocazie isi vor rotunji substantial veniturile. Iar padurea va rasufla usurata pentru o vreme.
Mie, ca raportor, imi revine sarcina ca legea sa respecte si sa nu-si bata joc de cei care proceseaza corect masa lemnoasa.

Articol afisat de 1796 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Deputat Ioan BIVOLARU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu existďż˝ nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective