Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2006
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 14 Octombrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Modernizarea Romaniei si declinul adevaratei credinte

În zilele noastre, se pun foarte multe întrebari la care unii încearca un raspuns, altii îl voaleaza, iar o mare parte din oameni ridica pur si simplu din umeri. Societatea de astazi care, din nefericire, se poate lesne observa ca se afla într-o decadenta intelectuala, spirituala, ca sa nu mai vorbim de cea duhovniceasca, îsi pune adesea întrebarea: care este rolul bisericii si misiunea acesteia?
Traim timpuri grele în care omul - dezorientat, bombardat din toate partile cu atîtea informatii, atras de diverse curente si miscari asa-zise religioase - uita, ignora sau cel mult nu stie ca adevarata viata de traire spirituala se afla în sînul Bisericii Ortodoxe, singura care propovaduieste valoarea suprema, credinta în Hristos Dumnezeu - omul.
O etnie se defineste nu numai ca spatiu geografic, limba si cultura, ci exista acel ceva care îi încheaga viata sub toate aceste aspecte si acel ceva este credinta. Romanul s-a nascut ortodox, iar credinta si traditia bisericii este cea ortodoxa, care trebuie sa ramîna nealterata. Rolul bisericii este acela de a mentine si de a întari constiinta în popor ca numai în sînul ei omul poate sa-si hraneasca sufletul doritor de adevar, de cunoastere si de dragoste. Biserica nu trebuie sa devina o institutie, ceva formal unde se pun taxe, programe, ci totdeauna trebuie sa se afle deschisa pentru cel ce alearga sa caute sfat, alinare si mîngîiere în suferinta sa. Ortodoxia înseamna asceza, nevointa, rabdare în necazuri si încercari si acel binecunoscut «Doamne ajuta» cu care romanul a biruit atîtea suferinte si prigoane de veacuri. Acum, ca niciodata, trebuie sa-L marturisim pe Hristos nu prin vorbe goale si tot felul de predici, ci prin însasi viata noastra si trairea cu ale carei roade ne vom înfatisa în fata ÃŽnfricosatei Judecati.
Remarcam cu durere faptul ca Romania se afla într-un proces continuu de modernizare, iar deschiderea catre Europa Apuseana nu face decît sa-l îndeparteze pe om de Dumnezeu si sa zdruncine traditia crestin ortodoxa de veacuri a romanului. Orientarea catre Europa care proppovaduieste un crestinism în centrul caruia se afla omul reprezinta un real pericol, deoarece în miezul vietii trebuie sa se afle Hristos, si nu omul. Multi dintre tineri, coplesiti de duhul acesta, trec pe lînga adevar si alearga la dumnezeii straini; Budha, Mahomed sau la gînditori si filozofi ca: Nietche, Kant, Schopenhauer etc. care prin gîndirea lor îi conduc pas cu pas în iadul deznadejdii. De aceea, multi se îmbolnavesc psihic, iar altii ajung la suicid. Un rol important în biserica ortodoxa îl are familia, nucleul care formeaza moral si spiritual copiii. Dar, educatia trebuie sa se faca cu constiinta ca Hristos este modelul, caci numai atunci educatia îsi atinge scopul.
Multa lume aude, astazi, despre un fenomen mult mediatizat: ecumenismul. Dar ce este ecumenismul? Multi dintre parinti numesc aceasta miscare panerezie, care consta în unificarea bisericilor, dragostea si împartasania comuna. Este o miscare propovaduita de bisericile din Europa Occidentala, de catolicism si protestantism care, practic, s-au rupt din trupul bisericii lui Hristos. Nu putem consimti la un dialog al dragostei si al unificarii acestor biserici cu biserica ortodoxa, daca nu slujim Adevarul, adica pe Hristos Dumnezeu, cea de-a doua persoana a Sfintei Treimi care este nemuritoare, nesfîrsita si vesnica. Trebuie sa avem în vedere porunca Apostolului care cere ca «dragostea sa fie nefatanica» (Romani, 12,9). Nu noi ortodocsi ne-am despartit de dragostea de adevar, ci celelalte biserici care proclama un crestinism umanist, care tinde spre uniformizare si falsificare a adevarului crestin. Biserica ortodoxa nu poate face partasie cu alte confesiuni pentru ca Apostolii, Sfintii Parinti si sfintele sinoade spun ca adunarile eretice nu pot fi o biserica, nu au Sfinte Taine si mai cu seama Euharistia, care este taina tainelor. Daca am accepta Sfînta Euharistie interconfesionala l-am trada pe Hristos. Noi, ortodocsii, slujim unui singur Dumnezeu, iar comuniunea cu ereticii te scoate în afara bisericii, facîndu-te asemenea lor. Cei ce ne-am nascut ortodocsi trebuie sa avem curajul sa ne marturisim credinta pentru care voievozi binecredinciosi ca Stefan cel Mare, Constantin Brîncoveanu au luptat cu sabia în mîna sau si-au varsat sîngele. Sîntem datori fata de istorie si fata de neamul acesta romanesc sa ne pazim biserica de orice vatamare care ar veni din afara ei. Ortodoxia si biserica ortodoxa reprezinta adevarata credinta mîntuitoare si rugam pe Dumnezeu sa ne ajute si sa ne întareasca în a o pazi nealterata pîna la sfîrsitul veacurilor.

Articol afisat de 1532 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Iustin PIRVU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective