Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 14 Noiembrie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Zece ani de judecată pentru o palmă de pămînt

• două familii se judecă cu un vecin de ani de zile pentru dreptul de stăpînire a 19,9 metri pătrati • reclamantii au o hotărîre definitivă dar nu sînt stăpîni pe terenul respectiv si reclamă Primăria Piatra Neamt • secretarul Vasile Visan declară că si institutia a apelat la un executor judecătoresc si se derulează procedurile •

O palmă de pămînt din strada Stefan cel Mare, nr. 24, din Piatra Neamt, face obiectul unor procese începute de aproape zece ani si finalizate abia în primăvara lui 2006. Ion Crăescu si Dan Costea s-au judecat cu vecinul lor, Aurel Pruteanu, pentru dreptul de stăpînire a 19,9 metri pătrati. Desi din punct de vedere al legii lucrurile sînt clare, Înalta Curte de Casatie si Justitie dînd cîstig de cauză reclamantilor, proprietatea asupra terenului respectiv nu a fost clarificată si în practică.

Case vechi si noi

Reclamantii au cumpărat în 1976 o casă veche si 2.313 mp de teren. Casa veche a fost demolată, făcînd loc uneia noi. Imobilul a fost cuprins într-un decret de expropriere, iar oamenii au acceptat, atunci, să rămînă chiriasi în propria lor locuintă. Ulterior, s-a apucat de ridicat casă si Aurel Pruteanu, dar fără să respecte avizele primite si cei 5,4 mp impusi ca distantă între case. Desi nu le avea trecute în autorizatia de constructie, Pruteanu si-a construit niste scări din beton în spatiul dintre casa lui si cea a vecinilor, ca să-si facă intrare de serviciu. Si de aici necazul: suprafata de teren existentă între zidul casei si distanta legală dintre picătura streasinei este trecută în titlul de proprietate avut de Ion Crăescu si Dan Costea, dar a fost partial cuprinsă si în titlul lui Aurel Pruteanu. Suprapunerea se datorează neglijentei de care a dat dovadă Primăria Piatra Neamt la vremea aceea, ignorînd faptul că o parte din terenul din fata casei este suprafată aferentă locuintei reclamantilor. Totusi, în titlurile celor două părti beligerante apare observatia Comisiei Locale cum că 4,5 mp constituie obiectul dreptului în indiviziune al celor doi proprietari, ca ambii să aibă acces pe lîngă case. În octombrie 2001, Judecătoria Piatra Neamt a dispus anularea partială a titlului de proprietate al lui Pruteanu, radiind 14,5 mp de teren. Pe această suprafată se află instalatia de apă, canalizarea, căminul apometru si căminul de canalizare făcute de Dan Costea, pe cheltuiala lui. După ce au trecut pe la Tribunalul Neamt si Curtea de Apel Bacău, reclamantii si pîrîtul au ajuns la Înalta Curte de Casatie si Justitie, toti nemultumiti: Crăescu si Costea pentru că nu au drept de proprietate pentru cei 14,5 mp pe care au apa si canalizarea, plus cei 5,4 mp înghititi de scara vecinului, Pruteanu - pentru că dacă pierde scările, rămîne fără intrare de serviciu. ÎCCJ a constatat, însă, că Aurel Pruteanu are acces la terenul din spatele casei sale si pe partea vestică, deci nu i s-ar îngrădi nici un drept dacă terenul ar fi dat adevăratilor proprietari. Prin urmare, Curtea Supremă le-a dat cîstig de cauză celor doi reclamanti si l-a obligat pe pîrît să achite cheltuielile de judecată. Sentinta definitivă si irevocabilă a fost pronuntată pe 14 martie 2006.

„De ce încîlcesc lucrurile mai rău ca pe timpul lui Ceausescu?“

Cu sentinta în mînă, oamenii au început din nou drumurile pentru a li se face dreptate si practic. Însă, de atunci, tot ce-au obtinut au fost niste întrebări: „Din 4.07.2006, cînd am depus dosarul la Primărie pentru a fi pusă în executie hotărîrea Curtii Supreme, se codesc, blocînd dosarul, care acum se află la domnul secretar Visan. Am apelat si la un executor judecătoresc pentru a ne ajuta să se rezolve situatia aceasta, pe care nu o mai suportăm. Cum îsi fac datoria serviciile abilitate? De ce, în loc să simplifice lucrurile, acum le încîlcesc mai rău ca pe timpul lui Ceausescu? Cine are interesul să pună bete în roate si de ce?“.
Ion Crăescu si Dan Costea spun într-un glas că, după toti anii de judecată, Primăria Piatra Neamt trebuia să anuleze toate suprafetele lui Aurel Pruteanu din titlul de proprietate si contractul de închiriere, pentru că sînt „aberante si nedrept incluse“.

„Noi nu putem sări etapele legale“

Secretarul Primăriei Piatra Neamt dă asigurări că nu este vorba de rea vointă sau interese din partea sa, ori a institutiei. Pur si simplu se urmează niste pasi legali. Problema oamenilor va fi rezolvată potrivit hotărîrii ÎCCJ, însă va mai dura. „Ei au fost la noi si au depus titlul executor. Toate sînt însă în legătură cu vecinul lor, Aurel Pruteanu. Noi l-am chemat pe domnul Pruteanu să semneze procesul-verbal, dar dumnealui a refuzat. În această situatie, noi am chemat un executor judecătoresc, care îl va executa silit. Sîntem în procedură. Executarea este transmisă si va fi pusă în aplicare. Nu a fost refuz sau rea vointă din partea noastră, ci ne-am lovit de refuzul domnului Pruteanu. Executarea este de două feluri: de bunăvoie si silită. Dacă nu s-a putut de bunăvoie cu dumnealui, am apelat la executarea silită. Însă, domnii Crăescu si Costea trebuie să mai aibă putină răbdare. Eu îi înteleg, că s-au judecat ani de zile, însă noi nu putem sări peste etapele si procedurile legale. Iar acestea sînt în curs“, a declarat Vasile Visan.

Articol afisat de 1583 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective