Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 12 Februarie 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Paraxodul integrării

Paraxodul integrării

• mediul economic este blocat de lipsa fortei de muncă • se resimte o criză acută de personal, atît calificat, cît si necalificat • multi someri refuză angajarea, neconvenindu-le conditiile si cer de la patroni negatie • cele mai afectate sectoare sînt cel al industrializării lemnului si constructiile • la fel stau lucrurile si în cel textil •

Piata de muncă nemteană se confruntă cu o acută lipsă de personal, atît calificat, cît si necalificat. Acest fenomen se înregistrază de mai mult timp, dar, după integrare, lucrurile par a se înrăutăti si mai tare, deoarece tot mai multi nemteni, aflati în situatie de somaj sau chiar si cei care nu au trecut niciodată pe la această institutie, iau calea Occidentului în speranta unui salariu mai mare si a unui trai mai bun. Din Neamt se estimează că au plecat în anii de după revolutie peste 100.000 de persoane. Bărbatii si-au găsit de lucru în constructii, în Italia si Spania, iar femeile cam tot în aceste tări, dar ca îngrijitoare de bătrîni, în alimentatie publică sau în agricultiră. Toti acestea au preferat salarii de pînă la 1.000 de euro în locul unuia de pînă la 10 milioane de lei vechi în România.
Săptămînal, listele cu locuri de muncă vacante de la Agentia Judeteană pentru Ocuparea Fortei de Muncă Neamt cuprind sute de oferte, atît pentru personal calificat, cît si pentru fortă de muncă necalificată. Pentru acestea nu se găsesc nemteni interesati, desi în evidentele AJOFM sînt peste 10.000 de nemteni someri, parte din acestia depăsind perioada în care au fost sustinuti financiar de stat. Mult mai grav este că, atunci cînd autoritătile trimit somerii către agentii economici care au posturi vacante, acestia refuză angajarea. Nu în mod expres, deoarece ar pierde indemnizatia de somaj. De regulă, acestia cer negatii de la angajatori si nu vor să ocupe posturile vacante. De exemplu, societatea comercială Aget Impact SRL, din Podoleni, caută de mai mult timp fortă de muncă, fiind dispusă să angajeze prioritar calificati, dar si necalificati. „Nu găsim nici necalificati, nici oameni calificati, aici este marea noastră problemă. Ca să acoperim cît de cît deficitul de personal, sîntem în situatia de a recruta necalificati pe care apoi îi scolim noi, la locul de muncă. Cei mai multi vin si nici măcar nu vor să muncească, ci solicită negatie de care au nevoie pentru că au fost trimisi de la Somaj. Este o situatie disperată de mai multă vreme, încă de anul trecut, iar lucrurile stau din ce în ce mai rău după integrare. Avem contracte foarte mari la export, pe care sîntem în imposibilitatea de a le onora si le pierdem. Tot facem solicitări la AJOFM, dar, cum v-am spus, cei care vin ori refuză de la bun început, ori stau pentru scurt timp după care pleacă, mă anuntă că au găsit oferte pentru străinătate si asta este tot“, a declarat directorul general al societătii comerciale Aget Impact SRL Podoleni, Gheorghe Bîzgan, firmă care are ca obiect de activitate productia de mobilier. Asa că societatea este „abonată“ la AJOFM cu anunturi în care dă de stire că are nevoie de personal.

Probleme si în domeniul constructiilor

După o perioadă de stagnare, simtită în primii ani de după 1990, domeniul constructiilor cunoaste acum o perioadă extrem de propice si în judetul Neamt. Accentul se pune mai ales pe locuinte, fie că e vorba de case, vile sau sedii de firme, si mai putin pe cele industriale sau blocuri. Numai că firmele în domeniu se confruntă cu o acută lipsă de personal, cauzele fiind multiple. Aici pot fi enumerate salariile destul de mici acordate, munca fizică solicitantă, caracterul sezonier al ocupatiei si, cu precădere, migrarea în alte tări a celor care în trecut lucrau pe santiere.
Că este lipsă de personal calificat si în acest domeniu o atestă tot oferta de job-uri publicată săptămînal de Oficiul Judetean pentru Ocuparea Fortei de Muncă. Patronii caută zugravi, mozaicari, faiantari, vopsitori, parchetari, dar si muncitori necalificati sau demolatori clădiri. De mentionat că institutia amintită face si cursuri de calificare în diferite meserii, cei care le absovă avînd certitudinea unui serviciu. Putini sînt însă cei care se încadrează în tară, preferînd străinătatea.
„Tip după constructori si n-am de unde să-i iau. Ca să faci lucru de calitate îti trebuie oameni buni. Altfel te trezesti că beneficiarul nu-ti dă banii, sau trebuie să refaci. Mai vin tineri, stau un an, maxim doi si cînd te bazezi pe ei pleacă. Preferă Italia sau Spania, salariile neputîndu-se compara cu cele din România. Asta-i situatia. Problema e că nu vine nimeni din urmă. Un constructor bun, care să se priceapă la ce-i dai de făcut, se formează în cîtiva ani“, a declarat patronul unei cunoscute firme de constructii din Piatra Neamt, dar care a tinut să nu-i fie publicat numele.

Angajatii nu mai acceptă compromisuri

Lipsa de interes a celor în căutarea unui loc de muncă este recunoscută si de oficiali. „Într-adevăr, se resimte o lipsă de fortă de muncă atît necalificată, dar mai mult calificată. Pe de o parte, sînt situatii în care angajatorii preferă sau încadrează fortă de muncă calificată în posturi de necalificati, asta, desigur, pentru salarii mai mici. Oamenii au, acum, altă deschidere, sînt informati si, de ce să ne ascundem, realitatea este că nu mai acceptă astfel de compromisuri. Acest lucru se întîmplă de cele mai multe ori în constructii, dar si în alte domenii de activitate. În aceste conditii, cu calificare si un salariu foarte mic, multi nu sînt de acord si preferă alte variante, mai multumitoare“, a declarat directorul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Muncă Neamt, Rodica Popescu. Pentru acoperirea deficitului de fortă de muncă există legea uceniciei, dar aceasta nu este prea agreată de angajatori. Conform prevederilor legale în vigoare, angajatorii pot încheia un contract de ucenicie cu tineri între 16 si 25 de ani. Statul plăteste 50% din salariul minim pe economie, la care se mai adaugă 20% din costul cursurilor de formare profesională. Cu toate acestea, o dată cu finalizarea studiilor liceale, aceia care nu au de gînd să urmeze o facultate iau calea străinătătii, în general spre tările membre al Uniunii Europene.

Articol afisat de 1481 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Adăugat de silviu la data 12.02.2007 07:23
De cerere si oferta nu au auzit?
Pai daca tot sunt domnii patroni atat de disperati de ce nu ofera salarii decente si sa vezi cum nu mai pleaca omu'.
Din moment ce ei se vor integrati in Europa doar cu pretul marfii mi se pare si normal sa nu stea nimeni pe la ei.
La urma urmei e o piata libera, cu legea cererii si a ofertei. Nu inteleg ce o fi atat de greu de priceput.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective