Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2007
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 17 Iulie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Învatamîntul, bulversat de stampila ministerului

Învatamîntul, bulversat de stampila ministerului

• diplomele de BAC nu pot fi eliberate pentru ca liceele nu au stampile cu noua denumire a ministerului • înscrierile la facultate se fac, de principiu, pe baza de adeverinte • „problema se stie, este la nivel national, noi lucram cu ce avem pîna vin stampilele“, spune inspectorul scolar general Mihai Lacatusu • noua denumire a Ministerului Educatiei face probleme si viitorilor boboci liceeni •

Absenta stampilelor cu noua denumire a ministerului de resort ameninta viitorul a mii de elevi nemteni, atît a celor care au trecut cu bine de testele nationale si de repartizarea computerizata la licee, cît si a celor care au scapat de frisoanele bacalaureatului si vor sa se înscrie la facultate. Diplomele de absolvire si cele de BAC nu pot fi eliberate pentru ca scolile nu au stampile cu noua denumire a Ministerului Educatiei, dobîndita dupa reorganizarea guvernamentala. Absolventii de liceu din acest an nu îsi pot ridica documentele care atesta ca au luat BAC-ul si vor fi nevoiti sa se înscrie la facultati pe baza de adeverinte, asta în cazul în care universitatile accepta aceasta solutie. Copiii au intrat în panica, iar Inspectoratul Scolar are mîinile legate pentru ca stampila buclucasa este în sarcina mai-marilor din Minister. Dupa învestirea cabinetului Tariceanu II, Ministerul Educatiei si Cercetarii a devenit în acte Ministerul Educatiei Cercetarii si Tineretului. Toate unitatile de învatamînt trebuie sa îsi schimbe stampilele. Inspectorul scolar general Mihai Lacatusu spune ca s-au facut comenzile necesare la Monetaria Statului, singura acreditata sa le emita, dar aceasta nu le-a onorat pîna acum, cerînd noi si noi termene. Tinerii absolventi au primit asigurari ca nu le va dauna înscrierii la facultate - ministrul Adomnitei a rugat toate universitatile sa accepte adeverinte în loc de diplome, pîna se va rezolva problema stampilelor - însa unele unitati de învatamînt universitar au anuntat, deja, ca nu vor percuta la ordinul ministrului. În plus, cei care vor sa se înscrie la universitati din strainatate rateaza definitiv sansa pe anul acesta, ca acolo chiar nu sînt valabile dispozitiile MECT. Pîna cînd Monetaria Statului va onora comenzile, absolventii vor primi o adeverinta prin care se certifica faptul ca au promovat studiile liceale. Adeverintele vor fi marcate cu vechea stampila. Or, daca diplomele cu stampila veche nu sînt legale, tinerii nu înteleg cum ar fi legale aceste adeverinte.

Admitere cu derogare la liceu

„Problema este nationala, de la Alba, pîna la Salaj toti avem acelasi necaz. Formularele sînt cu noul antet, dar titulatura de pe document nu concorda cu cea de pe stampila. Tinerii pot sta linistiti, li se elibereaza adeverinte si se pot înscrie la facultate cu aceasta. La întîlnirea inspectorilor scolari din 13-14 iulie, de la Calimanesti, am discutat despre aceasta problema si am insistat ca, în baza autonomiei învatamîntului, centrele universitare sa admita adeverintele de absolvent. Eu, unul, nu sînt de acord sa purtam oamenii pe drumuri întîi cu adeverinta si apoi cu diploma, dar trebuie sa asiguram functionalitatea. Problema se stie, noi lucram cu ce avem“, a declarat Mihai Lacatusu, inspector scolar general al ISJ Neamt.
De la ordinul lui Cristian Adomnitei prin care a rebotezat ministerul pe care-l conduce au trecut trei luni, iar acum întregul proces de admitere în facultati, licee si scoli de arte si meserii este blocat. Si se pare ca au existat grupuri scolare sau colegii nationale în judet care au refuzat sa înscrie pe elevii care au promovat testele nationale, tot pe motiv de lipsa stampila. „Generalul“ Mihai Lacatusu spune ca toate unitatile de învatamînt liceal din judet au primit instructiuni clare sa nu faca nazuri din pricina stampilei si sa înscrie copiii pentru ca asa a zis ministerul. Conform metodologiei elaborate de MECT, în perioada 16 - 26 iulie, absolventii claselor a VIII-a care au fost admisi la un liceu sau o scoala de arte si meserii trebuie sa depuna la înscriere dosarul cu „acte în original“. La sfîrsitul saptamînii trecute, Directia Generala Management ÃŽnvatamînt Preuniversitar din MECT a trimis adresa tuturor inspectoratelor scolare prin care face o derogare. Nota, cu aplicare în regim de urgenta, anunta ca MECT este de acord ca la înscrierea în licee si SAM-uri sa fie prezentata, în loc de certificatul de promovare a testelor nationale, o adeverinta „care va purta vechiul sigiliu“.

Articol afisat de 2909 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective