Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2007
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 27 Iulie 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Stramutatii, restramutati de Biserica

• 160 de familii din TĂ®rgu Neamt risca sa ramĂ®na pe drumuri dupa ce Manastirea Varatec a solicitat retrocedarea terenurilor care se afla sub casele lor • primarul Arnautu afirma ca a solicitat Comisiei Judetene sa ofere un alt amplasament sau despagubiri • suprafata revendicata este de 92 de hectare • alte 106 sĂ®nt solicitate la Agapia • suprafata este ocupata de islazul comunal, fiind domeniu public •

Membrii Comisiei Judetene de Fond Funciar vor hotarĂ®, astazi, soarta a 160 de familii din TĂ®rgu Neamt care risca sa ramĂ®na fara terenul de sub case, Ă®n urma unei cereri de retrocedare formulate de Manastirea Varatec. Cum exista un precedent, cazul de la Agapia fiind binecunoscut si elocvent Ă®n acest sens, nu este exclus ca Manastirea Varatec sa devina proprietara celor 92 de hectare de teren ce se afla acum Ă®n proprietatea celor 160 de familii. Ar fi o lovitura crunta, Ă®ntrucĂ®t acesti oameni vor suferi pentru a doua oara, ei fiind stramutati de pe Valea Bistritei Ă®n urma construirii barajului de la Bicaz. Cu alte cuvinte, situatia de la Agapia se poate repeta, de aceasta data actorii fiind locuitorii din anexa Satul Nou ce apartine de orasul TĂ®rgu Neamt. Situatia este cunoscuta Ă®n amanunt si de primarul Decebal Arnautu, care este si presedintele Comsiei de Fond Funciar. „Acesti oameni au fost stramutati de pe Valea Bistritei. Ei nici macar nu au beneficiat de legea care prevede anumite drepturi pentru stramutati. Si ma refer la pamĂ®ntul pe care trebuia sa-l primeasca drept despagubire. Dupa parerea mea, nici o lege a fondului funciar nu a mers pĂ®na la capat. De fiecare data au aparut alte legi cu alte probleme. Acum, la Legea 247, Manastirea Varatec, care a avut Ă®ntr-adevar aceste terenuri, a depus o cerere si doreste retrocedarea pe vechiul amplasament. ĂŽntre timp, Ă®nsa, pamĂ®ntul a fost dat Ă®n anul 1959 oamenilor de pe Valea Bistritei, obligati sa se mute din cauza construirii lacului. Aproximativ 150-160 de familii au fost puse Ă®n posesie Ă®n acea zona, cu titlu de proprietate. ĂŽn aceste conditii, noi am propus manastirii sa accepte un alt amplasament, situat pe raza fostului IAS Dumbrava. Propunerea am facut-o si Comisiei Judetene de Fond Funciar si asteptam un raspuns. Eu cred ca nu vor fi probleme si ca se va accepta varianta propusa de noi. Altfel, cred ca situatia nu va fi deloc normala, pentru ca nimanui nu i-ar conveni sa se trezeasca ca-i ia altcineva terenul de sub casa“, a declarat primarul Decebal Arnautu.

La Agapia, maicutele vor 106 hectare de pasune

O cerere de retrocedare a fost depusa si la Primaria Agapia. Aici este vorba de 106 hectare de islaz comunal. Manastirea Varatec a depus documente care atesta faptul ca lacasul de cult a detinut respectiva suprafata. Terenul revendicat se afla Ă®n zona din apropierea Ocolului Silvic Varatec, fiind vorba de 106 hectare de pasune. Si aici, primarul cere alegerea unui alt amplasament. „Pe vechiul amplasament se afla islazul oamenilor, terenul fiind inclus Ă®n domeniul public. Efectiv nu avem cum sa retrocedam un teren din domeniul public, pentru ca am Ă®ncalca legea. De aceea, am propus retrocedarea pe alt amplasament sau acordarea de despagubiri“, a declarat Vasile Cucos, primarul comunei Agapia.
În total, Manastirea Varatec a solicitat retrocedarea unei suprafete mult mai mari de teren. Este vorba si de teren cu vegetatie forestiera, si de pasuni, dar si de teren arabil. Deja, cele cîteva sute de hectare de padure au fost retrocedate maicutelor, terenul fiind predat în urma cu cîteva saptamîni de catre reprezentantii Ocolului Silvic Varatec. Manastirea mai are terenuri pe raza comunei Vînatori, solicitare rezolvata pe Legea 18 si Legea 1/2000.
Am Ă®ncercat sa obtinem un punct de vedere si din partea Manastirii Varatec. Cu greu am reusit sa o contactam pe stareta Iosefina Giosanu. Dupa ce i-am spus cine sĂ®ntem si ce dorim, stareta ne-a indicat sa luam legatura cu Mitropolia, motivĂ®nd ca probleme de acest gen sĂ®nt mult mai bine cunoscute la Iasi. Aici, l-am contactat pe parintele jurist Constantin Grigore. Amabil, acesta ne-a spus ca nu stie ce suprafata este solicitata de Manastirea Varatec, Ă®ntrucĂ®t nu el s-a ocupat de aceste retrocedari. „Eu m-am ocupat de tot ce Ă®nseamna retrocedare de terenuri cu vegetatie forestiera. Nu am avut nici o treaba cu terenurile agricole. Cred ca cea mai Ă®n masura sa va dea relatii este stareta manastirii“, ne-a spus parintele jurist.
În aceste conditii, nu am reusit sa aflam daca manastirea va accepta un alt amplasament sau daca va fi aleasa aceeasi varianta ca si în cazul de la Agapia. Comisia Judeteana de Fond Funciar va analiza si va decide.
Mai trebuie spus ca Manastirea Varatec detine, deja, 327 de hectare de teren arabil si pasune. Noua solicitare de retrocedare vizeaza 828,94 de hectare. În aceasta suprafata se regaseste inclusiv cea retrocedata, adica cele 327 de hectare. Diferenta s-ar afla, dupa cum se arata în documentele depuse la dosar, pe raza orasului Tîrgu Neamt, a comunelor Vînatori si Agapia.

Articol afisat de 1599 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D.MURARU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu existďż˝ nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective