Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2007
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 15 August 2007
Tipćreste articolul - Varianta pentru imprimantć Trimite acest articol unui prieten  prin email
Icoane cu Maica Domnului facatoare de minuni, īn Neamt

Icoane cu Maica Domnului facatoare de minuni, īn Neamt

Īnvaluite īntr-un mister de nepatruns, īnsa privite cu multa speranta, icoanele facatoare de minuni atrag la lacasurile sfinte, mii de pelerini. Oameni care īsi pun īntreaga speranta īn puterea lor tamaduitoare, ori pentru ajutor īn momentele grele ale vietii. Rugīndu-se, cerīnd, lacrimīnd, cu genunchii plecati, crestinii asteapta ca īn viata lor sa se produca un miracol. Īn traditia bisericii crestine, icoana este numita „fereastra spre cer“, iar asta pentru ca, dupa cum spun preotii, avīnd īn fata reprezentarea sfintilor, care „intermediaza“ pentru ei īn fata lui Dumnezeu, legatura lor cu divinitatea este cu mult mai puternica. Īnsa, despre icoanele facatoare de minuni se spune ca au o putere aparte. „Unele icoane sīnt vindecatoare de boli, izgonitoare de duhuri rele, iar altele sīnt aducatoare de ploi binecuvīntate si protectoare ale manastirilor si familiilor credincioase. Fara īndoiala, toate icoanele sīnt facatoare de minuni si ajutatoare credinciosilor. Dar unele poarta o charisma speciala, pe care o simte numai cel ce se roaga mult si cu lacrimi īn fata sfintelor icoane“, spunea arhimandritul Ioanichie Balan, ucenicul duhovnicului Ilie Cleopa de la Sihastria, īn cartea „Sfintele icoane facatoare de minuni din Romānia“.

Icoana Maicii Domnului „Lidianca“ de la Neamt, unicat īn Romānia

Icoanele facatoare de minuni ale Maicii Domnului atrag ca un magnet credinciosii. Īn Neamt sīnt cīteva manastiri care adapostesc asemenea odoare - Neamt-Maica Domnului „Lidianca“, Secu-Maica Domnului „Cipriota“, Sihastria-Maica Domnului „Axionita“, alte lacasuri monahale fiind Agapia, Horaita, Bisericani, Durau si Schitul Icoana.
Fiecare are povestea sa, iar din experientele credinciosilor care s-au aflat īn preajma acestora, s-au tesut numeroase legende.
Cea mai veche si mai valoroasa, nu doar dintre icoanele facatoare de minuni din Moldova, ci din Romānia, este considerata Maica Domnului „Lidianca“ de la Manastirea Neamt. Īncarcatura duhovniceasca a acestei icoane vine si din faptul ca la ea s-au rugat, de-a lungul celor 600 de ani de existenta, mii de calugari, unii dintre ei deveniti sfinti.
Traditia si unele vechi īnsemnari arata ca aceasta icoana este o copie a icoanei Maicii Domnului pictata prin minune pe un stīlp al bisericii din Lida. Aceasta biserica fusese ridicata īn cinstea Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu pe vremea cīnd sfintii apostoli Petru si Ioan propovaduiau īn acea parte. Ei ar fi rugat-o pe Preasfīnta Fecioara sa o binecuvīnteze si sa o sfinteasca prin venirea sa. Maica Domnului i-a trimis īnainte, cu binecuvīntare, iar ei, mergīnd, au aflat pe un stīlp ce īntarea cladirea bisericii chipul Fecioarei facut nu de mīna, ci de Dumnezeu. Se spune ca, mergīnd acolo si vazīndu-si chipul, dar si multimea de popor ce crezuse īn Hristos, Maica Domnului s-a veselit cu duhul si a dat acelei icoane darul si puterea facerii de minuni. Īn anul 665, īnainte de a fi hirotonit patriarh, fericitul Ghermano s-a īnchinat la Mormīntul Domnului si a vazut si icoana Maicii Domnului din Lida. El a pus mesteri alesi sa picteze o icoana exact dupa cea originala, iar pe verso chipul Sfīntului Mare Mucenic Gheorghe, originar din Lida. De aici si denumirea data icoanei, „Maica Domnului Lidianca“.
Dupa cum spun īnscrisurile vechi, Icoana Maicii Domnului facatoare de minuni din Manastirea Neamt a fost donata voievodului Alexandru cel Bun de īmparatul bizantin Manuel Paleologu, īn anul 1401.

Miracolul aratarii Fecioarei Maria, din dealul Bisericanilor

O alta icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului este la Manastirea Bisericani, povestea sa pornind din vremea voievodului Stefan cel Mare si Sfīnt. Un calugar, pe nume Iosif, care īsi ducea traiul prin muntii Moldovei, a avut marea dorinta sa ajunga īn Tara Sfīnta, acolo unde pamīntul a primit atingerea lui Iisus. Drumul pīna la Ierusalim era lung, plin de greutati si primejdii, dar cu voia lui Dumnezeu a ajuns la Sfīntul Mormīnt. Au urmat ani lungi de ucenicie īn ale credintei, de rugaciune fierbinte si post, īn pesterile din pustiul Iordanului. Vremea a trecut, iar calugarul moldovean a devenit duhovnic īn toata puterea cuvīntului, iar īn jurul sau s-au strīns alti monahi care vietuiau la Ierusalim. Dar pacea lor a fost tulburata de navala pagīnilor. Parintele Iosif si-a adunat ucenicii si s-a hotarīt sa se īntoarca acasa, īn tara Moldovei. Calugarii s-au stabilit īn padurile Bisericanilor, din tinutul Neamtului, aproape de Manastirea Bistrita. Departe de īnfricosatoarele lupte purtate cu turcii, calugarii veniti din Tara Sfīnta au pastrat rīnduielile monahale deprinse īn pustiul Iordanului, rugīndu-se neīncetat, īntarindu-se īn credinta. Dar, pagīnii au navalit peste lacasurile sfinte, dīndu-le foc, inclusiv schitului de la Bisericani. Loviti de prapad, cuviosii calugari, atītia cīti mai ramasesera nerisipiti, i-au cerut lui Iosif, care ajunsese la o vīrsta īnaintata, sa plece la Sfīntul Munte Athos, pentru ca viata lor de rugaciune sa nu mai fie asuprita si tulburata. Si-au adunat putinele lucruri care le mai ramasesera si au īnceput sa coboare muntele. Dar, īnainte de a ajunge la prima carare, īn ramurile unui stejar li s-a aratat o femeie īmbracata īn haine īmparatesti, cu chipul blīnd si luminos. Aceasta i-a īntrebat: „Parintilor, unde va duceti?“. Acestia i-au raspuns: „Ne ducem la Athos, īn Gradina Maicii Domnului“. Atunci, ea le-a spus: „Ramīneti pe loc, ca si aceasta este Gradina Mea“. Apoi a disparut. Era Maica Domnului. Vestea acestei minuni s-a raspīndit ca fulgerul. Īnsusi domnul Stefan al Moldovei a pus piatra de temelie a unei falnice manastiri de piatra care sa-i adaposteasca pe calugarii cei cucernici. Asa a īnceput povestea Manastirii Bisericani, de la minunea stejarului īn care, de atunci, a vegheat mereu o icoana a Maicii Domnului. De la miracolul aratarii Fecioarei, din iulie 1449.

Maica Domnului de la Horaita, „Izbavitoarea de seceta“

Odorul cel mai de pret al Manastirii Horaita este icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului - „Izbavitoarea de seceta“. Deosebita ca valoare artistica, realizata īn prima jumatate a secolului al XVIII-lea, aceasta provine din vechea biserica de lemn a Horaitei (1824). Īmbracamintea īn argint a icoanei a fost realizata īn a doua jumatate a secolului al XIX-lea. Numele icoanei, de „Izbavitoare de seceta“ provine de la numeroasele minuni pe care „Maica Domnului de la Horaita“ le-a facut, īn vreme de seceta, īn timpul procesiunilor prin comunele sau satele afectate de lipsa apei.
Biserica Manastirii Durau, cu hramul „Buna Vestire“, adaposteste, de asemenea, o icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, de dimensiuni mari. Icoana, argintata, dateaza din secolul al XVIII-lea.

Articol afisat de 31273 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Iulia IACOB)
Adaugć comentariul tću la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu existć nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective