Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2007
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Social 15 August 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Adormirea Maicii Domnului

Adormirea Maicii Domnului

• numeroase lacasuri de cult din Neamt au hramul astazi


Credinciosii crestini ortodocsi sarbatoresc, astazi, marele praznic Ă®mparatesc al „Adormirii Maicii Domnului“. De ziua Adormirii Maicii Domnului este hram la manastirile Varatec si Bistrita, la biserica Precista I din municipiul Piatra Neamt si la biserica din cartierul VĂ®natori, la biserica Adormirea din centrul orasului TĂ®rgu Neamt. Parohii satesti mai vechi sau mai noi, precum cele din Dobreni, Balanesti, Margineni, Tarcau, Turturesti, Boistea, Ghindaoani, Grumazesti, Nemtisor, Preotesti (com. Timisesti), Raucesti, Urecheni, Valea Arini (com. Baltatesti), VĂ®natori - Neamt si multe altele Ă®si serbeaza pe 15 august hramul. Din zona Roman Ă®si sarbatoresc hramul Ă®n aceasta zi sfĂ®nta bisericile din satele Balusesti (ridicata Ă®n anul 1927), BatrĂ®nesti (1836), BĂ®rjoveni II (1974), CĂ®rlig (1810), Cuci (1811), Gheraiesti (1854), Moldoveni II (1995), Todireni (1854) si Tuscanii din Vale (1950).
„Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului ne ofera bucuria duhovniceasca, dupa doua saptamĂ®ni de post si de curatire sufleteasca, sa ne Ă®ndreptam spre Ă®ncheierea anului bisericesc, care va avea loc la 1 septembrie. Acesta este cel mai Ă®nsemnat praznic Ă®mparatesc, iar, pe 8 septembrie, Nasterea Maicii Domnului deschide un nou an bisericescc si va continua cu alte mari sarbatori de peste an. Maica Domnului este ocrotitoarea crestinismului de pretutindeni, iar multe biserici ortodoxe din judet au hramul «Adormirea Maicii Domnului». Dintre toate aceste ctitorii, mentionez pe cea ridicata de Ruxandra Lapusneanu, Ă®n anul 1596, cunoscuta credinciosilor romascani sub numele de «Precista Mare». Acest sfĂ®nt lacas de Ă®nchinaciune a fost refacut Ă®n anul 1753, de catre Episcopul Ioanichie Hasan, originar din comuna Bahna“, a declarat preotul protopop, Florin Tuscanu.
Cultul Bisericii Ortodoxe este impregnat de preacinstirea Maicii Domnului, în icoane, imnuri, rugaciuni, acatiste, în Sfintele Taine si mai ales în Sfînta Liturghie. Nu este slujba a liturgicii ortodoxe în care sa nu fie pomenita si Maica Domnului. În primul rînd, Ortodoxia cinsteste pe Maica Domnului nostru Iisus Hristos ca fiind cea mai curata si inocenta dintre fecioare, ea primind de bunavoie sa poarte în pîntece pe Fiul lui Dumnezeu. Prin aceasta, ea a devenit Maica întregului neam omenesc. Este vorba de nasterea în timp din pururea Fecioara Maria si de Nasterea din vesnicie din Tatal, Dumnezeu deopotriva si de o fiinta a Fiului si cu Duhul Sfînt. Iisus devine, astfel, Fratele nostru, Care vine sa ne mîntuiasca din infinita-I dragoste divina. Iisus a cinstit mult pe Maica Sa, dovada episodul din Cana Galileii, cînd la rugamintea ei preface apa în vin si sta cu ea pîna la vîrsta de treizeci de ani, lucrînd ca un om obisnuit, iar apoi o da în grija Sfîntului Evanghelist Ioan din clipa crucificarii Sale, ca arvuna si marturie vie a prezentei Sale în lume, prin Apostoli. Nu era necesar, desi era Sfînta, ca ea sa nu treaca prin moarte, deoarece Iisus Hristos, Însusi Dumnezeu, trecuse prin moarte si Înviere. Nu era necesar sa fie înaltata cu trupul viu la Ceruri, deoarece era posibila o interpretare eronata a crestinismului si Evangheliei. Dumnezeu demonstreaza ca ridica la mare cinste pe Maica Domnului, desi o lasa sa treaca prin moartea fireasca. Iisus este prezent la acest moment si îi preia sufletul. Credinta ortodoxa mai spune ca cine nu cinsteste pe Maica Domnului ca fiind Nascatoarea de Dumnezeu si Pururea Fecioara Maria, nu Îl cinsteste nici pe Fiul lui Dumnezeu întrupat din ea, si nici jertfa Lui de pe cruce nu mai are valoare mîntuitoare.

Articol afisat de 2588 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(C. CALIMAC, M. STUPCANU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu existďż˝ nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective