Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2007
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 25 August 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Basescu si Tariceanu, invitati la Manastirea Secu

Basescu si Tariceanu, invitati la Manastirea Secu

• pe 29 august, este hramul lacasului manastiresc • tot la data mentionata, va fi canonizat Mitropolitul Varlaam •

Comunitatea monahala de la Manastirea Secu a intrat Ă®n febra ultimelor pregatiri pentru marele eveniment al canonizarii Mitropolitului Varlaam, programat miercuri, 29 august, de Ziua „Taierii Capului SfĂ®ntul Ioan Botezatorul“, cĂ®nd se sarbatoreste si hramul lacasului manastiresc.
Cu aceasta ocazie, la Manastirea Secu vor fi prezente numeroase personalitati, atît bisericesti, cît si politice, printre care este posibil sa se afle si presedintele României, Traian Basescu, precum si premierul Calin Popescu Tariceanu, înaltele oficialitati fiind invitate în numele Mitropoliei Moldovei si Bucovinei.
Programul proclamarii publice a canonizarii Sfîntului Ierarh Varlaam, Mitropolit al Moldovei între anii 1632-1653, cuprinde patru zile ale manifestarii.
Marti, 28 august, oaspetii vor fi cazati la Centrul Social-cultural „SfĂ®ntul Paisie de la Neamt“, de pe lĂ®nga Manastirea Neamt, iar Ă®ntre orele 11 si 13 va avea loc colocviul „SfĂ®ntul Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei, slujitor al credintei si culturii crestine“.
Dupa-amiaza, vor fi vizitate biserica SfĂ®ntul Ioan Iacob si Casa Ierusalim-Hozeva din incinta Seminarului Teologic „Veniamin Costachi“, Manastirea Neamt.
Miercuri, 29 august, Manastirea Secu va fi locul de adunare pentru multimea de pelerini asteptata din întreaga tara, precum si pentru oficialitatile politice si bisericesti, în frunte cu IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei.
La ora 9.30, este programata Sfînta Liturghie, oficiata cu prilejul hramului principal al Manastirii Secu, iar la ora 12 va avea loc proclamarea canonizariii Sfîntului Ierarh Varlaam. În a doua parte a zilei, oaspetii vor putea vizita Manastirea Sihastria, respectiv chiliile si mormintele în care îsi dorm somnul vesnic Parintele Paisie si Parintele Cleopa.
Joi, 30 august, se va oficia, la Manastirea Secu, liturghia de praznuire a Sfîntului Ierarh Varlaam, urmînd ca aceasta noua sarbatoare a calendarului crestin-ortodox sa devina ziua celui de-al doilea hram al asezamîntului calugaresc.
Dupa-amiaza, Ă®ntre orele 16 si 18, soborul de ierarhi va sfinti biserica manastirii „SfĂ®ntul Vasile cel Mare“, din localitatea Bodesti-Neamt, urmĂ®nd ca musafirii sa fie cazati peste noapte la Manastirea Durau.
Vineri, 31 august, oaspetii vor putea vizita Manastirea Durau si Centrul Cultural Pastoral „SfĂ®ntul Daniil Sihastrul“ din zona si vor merge Ă®n pelerinaj pe muntele Ceahlau, la Manastirea „Binecredinciosul Voievod Stefan cel Mare si SfĂ®nt“.

Mitropolitul Varlaam

Sfîntul Mitropolit Varlaam a pastorit Mitropolia Moldovei între anii 1632-1653, în timpul domnitorilor Alexandru Ilias, Miron Barnovschi, Moise Movila si Vasile Lupu.
Provenind dintr-o familie numeroasa de razesi nemteni, care se numea Motoc, mitropolitul Varlaam s-a nascut în anul 1580, fiind botezat Vasile. Din tinerete si-a îndreptat pasii spre schitul Zosin, de pe Valea pîrîului Secu, unde a învatat carte si limbile slavona si greaca.
Pe aceeasi vatra, vornicul Nestor Ureche si sotia sa, Mitrofana, au ctitorit în 1602 Manastirea Secu, în care a început sa functioneze o scoala.
Tînarul Vasile Motoc a intrat în obstea noii manastiri, unde a fost calugarit cu numele de Varlaam, devenind mai tîrziu egumen al manastirii, iar apoi fiind ridicat la rangul de arhimandrit.
Ajungînd sfetnic de încredere al domnitorului Miron Barnovschi, în anul 1628, arhimandritul Varlaam a fost trimis la Kiev si Moscova în vederea cumpararii de icoane pentru manastirile Dragomirna si Bîrnova si pentru biserica ctitorita de domnitor în Iasi.
Cînd s-a întors în tara, a aflat vestea mortii mitropolitului Anastasie Crimca (1629) si pe cea a înlaturarii domnului Miron Barnovschi si s-a retras la Manastirea Secu.
În anul 1632, în timpul voievodului Alexandru Ilias, a devenit Mitropolit al Moldovei, în locul Mitropolitului Atanasie, care s-a mutat la cele vesnice, fiind înmormîntat la Manastirea Bistrita.
Sprijinit de mitropolitul Kievului, Ă®n 1640 a Ă®nfiintat prima tipografie româneasca din Moldova, pe care a instalat-o la Manastirea „Sfintii Ierarhi“ din Iasi, unde a tiparit mai multe carti de slujba si de aparare a credintei ortodoxe: Cazania, Cele sapte taine, Raspunsul Ă®mpotriva catehismului calvinesc, Pravila, Paraclisul Nascatoarei de Dumnezeu si altele.
Lucrarea sa intitulata Cazania, ori „Carte româneasca de Ă®nvatatura la duminicile de peste an, la praznice Ă®mparatesti si la sfintii mari“ (1643), a fost prima carte româneasca tiparita Ă®n Moldova, numarĂ®ndu-se, pĂ®na astazi, printre cele mai de seama scrieri din istoria vechii culturi românesti.
ĂŽn timpul sau, a fost zidita biserica „Manastirii Sfintii Trei Ierarhi“ din Iasi, ctitoria cea mai de seama a domnitorului Vasile Lupu, sfintita Ă®n 1639.
În anul 1641, evlaviosul Mitropolit Varlaam a asezat în acest lacas moastele Cuvioasei Parascheva, daruite domnitorului Vasile Lupu de Patriarhia Ecumenica de Constantinopol.
Pentru a întari credinta ortodoxa si a-i lumina pe tineri, mitropolitul l-a îndemnat pe Vasile Lupu sa întemeieze la Iasi, în 1640, prima scoala de grad înalt din Moldova, dupa modelul Academiei Duhovnicesti de la Kiev înfiintata de Sfîntul Ierarh Petru Movila.
Noul asezamînt de cultura din Moldova, în care se preda în limbile greaca, slavona si româna, se afla în incinta Manastirii Sfintii Trei Ierarhi din Iasi.
Dupa ce Vasile Lupu a pierdut scaunul domnesc în anul 1653, Mitropolitul Varlaam, dornic de liniste si rugaciune, s-a retras la manastirea sa de metanie, Secu, dupa cum marturiseste cronicarul Miron Costin.
Vrednicul mitropolit a mai trait patru ani, în smerenie, rugaciune si vietuire sfînta, stramutîndu-se la vesnicele lacasuri catre sfîrsitul anului 1657.
El a daruit Manastirii Secu toate cele agonisite în timpul vietii sale.
Marele Mitropolit Varlaam a fost înmormîntat în zidul de miazazi al bisericii Manastirii Secu.
Pentru rîvna sa în apararea dreptei credinte, pentru vietuirea sa sfînta si pentru lumina pe care a daruit-o poporului român dreptcredincios, Sfîntul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis, în ziua de 12 februarie 2007, înscrierea Mitropolitului Varlaam în rîndul sfintilor din calendar, cu zi de pomenire pe 30 august.

Articol afisat de 2206 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Maria STUPCANU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu existďż˝ nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective