Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2007
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 28 August 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Fruncea tarii va mînca ciuperci: DESANT de MINISTRI la SECU

Fruncea tarii va mînca ciuperci: DESANT de MINISTRI la SECU

• mîine va avea loc canonizarea Sfîntului Ierarh Varlaam • fetele bisericesti se asteapta ca la slujba sa participe circa 10.000 de credinciosi • manastirea va asigura masa pentru 5.000 de oameni, iar cazarea pentru circa 1.000 • sase ministri, plus premierul, care si-au anuntat prezenta, vor mînca, printre altele, hribi si diverse ciuperci de sezon • ministrul educatiei vine, de azi, în Neamt • daca apuca, între sarbatoriri, ministrul va ajunge si pe la vreo scoala sau gradinita •

Circa o suta de oameni muncesc de cîteva zile pentru pregatirea bucatelor si a locurilor de cazare, ori fac ordine în curtea si interiorul Manastirii Secu, pentru ca, mîine, totul sa fie pus la punct cînd va începe slujba de canonizare a Sfîntului Ierarh Varlaam. Reprezentantii manastirii se asteapta ca la eveniment sa participe aproximativ 10.000 de credinciosi, din toate colturile tarii si chiar de peste granita. Pentru cei care vor veni de departe, lacasul de cult dispune de circa o mie de locuri de cazare - 250 în arhondarice si restul în corturi - opt cu cîte 50 de locuri si unul cu 350, oferit de Mitropolia Moldovei si Bucovinei. „ÃŽn corturi se va dormi pe saltele. Asiguram cazare înca de marti seara si îi primim pe credinciosi si miercuri noaptea sa doarma la noi. Daca vor putea înnopta aici doar o mie de persoane, masa vom asigura pentru cinci mii. Se va mînca în corturi, asezînd mese în locul saltelelor pe care se va dormi noaptea. Toate aceste servicii vor fi gratuite, cheltuielile fiind suportate de manastire, sponsori si oameni de bine. Cele opt corturi le-am primit de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta. Pentru ca miercuri este zi de post, este exclusa mîncarea de dulce. ÃŽi vom trata pe credinciosi cu zacusca, salata de vinete, salata orientala, ciorba de post, supa de rosii, sarmale, pîrjoale de post cu ciuperci, hribi culesti din padurile din împrejurimi, ardei umpluti, masline etc. Pîinea care va fi pusa pe masa va fi facuta în incinta manastirii“, a declarat secretarul Manastirii Secu, parintele Iustin.

Pleiada de ministri la canonizarea Sfîntului Ierarh Varlaam

Canonizarea Sfîntului Ierarh Varlaam la Manastirea Secu aduce în judetul Neamt o buna parte din Guvernul Tariceanu, în frunte cu seful legislativului national. Conform confirmarilor oficiale de la Cancelaria premierului, primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu va participa miercuri, 29 august, la proclamarea canonizarii Sfîntului Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei. În vizita în judetul Neamt, premierul va fi însotit de Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Finantelor, de Cristian Adomnitei, Ministrul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, de Paul Pacuraru, ministrul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse, de Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii si Cultelor, precum si de secretarul de stat în Ministerul Culturii, Gigel Stirbu, de purtatorul de cuvînt al Guvernului, Camelia Spataru, de consilierul de stat Mirel Talos si de ministrul de Externe, Adrian Cioroianu. Acesta din urma a confirmat abia ieri prezenta pe plaiurile nemtene.
Printre invitatii fetelor bisericesti de la Manastirea Secu si ai Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, condusa de IPS Daniel, loctiitor de patriarh, se numara si presedintele României, Traian Basescu, însa Presedintia nu a dat nici un semn cum ca seful statului ar raspunde afirmativ invitatiei. Tinînd cont de prezenta atîtor oficiali, evenimentul de la Secu va putea fi un bun prilej pentru IPS Daniel de a discuta cu premierul si cu ceilalti ministri despre alegerile din Colegiul Electoral Bisericesc, programate pentru data de 12 septembrie. Absenta presedintelui Basescu ar putea fi în avantajul loctiitorului de patriarh, întrucît seful statului si-a declarat preferinta ca sefia Bisericii Ortodoxe Române sa fie preluata de catre IPS Bartolomeu, mitropolitul Ardealului de Nord si Crisanei.
Dupa participarea la slujba de canonizare, primul-ministrul Calin Popescu-Tariceanu va vizita Serviciul de pasapoarte si Serviciul de permise si înmatriculari auto din Piatra Neamt, pentru a evalua activitatea si modul de functionare al acestora. În jurul orei 15.30, premierul va sustine o conferinta de presa, la care si-au anuntat participarea si Varujan Vosganian, Adrian Iorgulescu, Paul Pacuraru, Adrian Cioroianu, prefectul Toader Mocanu si Camelia Spatar.

30% din Guvern tine hramu' de „Taierea Capului Sfîntului Ioan Botezatorul“

Hramul Manastirii Secu, „Taierea Capului Sfîntului Ioan Botezatorul“, de pe 29 august, va prilejui si un eveniment unic pentru lacasurile de cult din Neamt, deoarece va avea loc slujba de canonizare a Mitropolitului Vaarlam. ÃŽnainte de a fi mitropolit, în vremea domnitorului Vasile Lupu, Varlam (1585 - 1657) a fost egumen si arhimandrit la Secu, fiind îngropat aici. De preocuparile sale se leaga aparitia primelor traduceri si tiparituri în limba româna a cartilor religioase. Ca zi în calendar, 30 august va fi sarbatoarea Sfîntului Vaarlam al Moldovei. Slujba de canonizare va fi oficiata de IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. Ritualul de dinaintea canonizarii prevede întocmirea slujbei acelui sfînt, acatistul, pictarea icoanei sfîntului, spalarea osemintelor, ungerea cu sfîntul mir, efectuarea ultimei slujbe de pomenire, privegherea si liturghia solemna în care se proclama canonizarea. Propunerea de canonizare a carturarului Varlaam a apartinut Mitropolitului Daniel si a fost aprobata în sedinta Sfîntului Sinod din 12-13 februarie 2007.
Osemintele lui Varlaam au fost scoase pe 5 iunie a.c., din mormîntul de la Manastirea Secu. Cei care au participat au avut surpriza sa constate ca ramasitele pamîntesti erau intacte, desi mormîntul a fost jefuit în decursul vremurilor. În timpul actiunii arheologice, au mai fost gasite fragmente de vesmînt arhieresc tesute cu fir de aur si argint, o candela, un vas de ceramica. Crucea de calugarie a mitropolitului a putrezit, însa forma ei a ramas impregnata în pamînt. Toate acestea vor fi restaurate, conservate si vor fi asezate într-un colt special din muzeul manastirii Secu. Osemintele vor fi asezate într-o racla comandata la Monetaria Statului. Ea este din tabla de argint si a fost lucrata manual, pe pereti realizîndu-se, în relief, scene din viata mitropolitului, care vor fi suflate cu aur.

Ministrul Educatiei vine la colocviul lui Varlaam

Cristian Adomnitei, ministrul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, va ajunge, astazi, în judetul Neamt. Desi oficial nimeni nu sufla o vorba despre traseul pe care îl va urma, se pare ca principalul obiectiv este sa ajunga la Manastirea Secu. Probabil ca în drumul sau va trece si pe la cîteva unitati de învatamînt din zona Tîrgu Neamt sau dupa-amiaza îsi va face timp si pentru astfel de vizite. „Domnul ministru are în agenda de marti, 28 august, o deplasare la Manastirea Secu, pentru a participa la colocviul dedicat canonizarii Sfîntului Mitropolit Varlaam. Acest lucru se va întîmpla între orele 11 si 13. Domnul ministru raspunde invitatiei lansate de Mitropolia Moldovei si Bucovinei“, a declarat Anisoara Stefanescu, purtatoarea de cuvînt a Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului. Conform agendei, Cristian Adomnitei va pleca în Iasi dupa colocviul de la manastirea Secu, desi în lista de participanti la slujba de canonizare a mitropolitului Varlaam, care va avea loc mîine, el figureaza printre oficialitatile care vor fi prezente. Pe respectiva lista mai apar cinci ministri, plus premierul Calin Popescu Tariceanu. Ramîne de vazut daca Adomnitei va apuca sa vada si niste scoli si gradinite, carora le-au fost alocate fonduri pentru investitii, întrucît la începutul acestei luni a anuntat ca vrea sa ajunga prin toate colturile tarii, pentru a vedea cum se desfasoara lucrarile la unitatile de învatamînt si cum se cheltuiesc banii dati de minister.
Judetul Neamt cheltuise, pîna la sfîrsitul saptamînii trecute, un sfert din suma alocata pentru investitii, consolidari, utilitati sau reabilitari de unitati de învatamînt. Desi procentul este destul de mic în comparatie cu nevoia de lucrari, Neamtul se situeaza pe la mijlocul topului national în ceea ce priveste cheltuirea banilor publici pentru investitii în scoli si gradinite, cele mai mici procente fiind în jurul a 10% din totalul sumelor alocate.

Articol afisat de 1751 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective