Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2007
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 28 August 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Sarbatoarea Tibucanilor, o bucurie pentru locuitori

Sarbatoarea Tibucanilor, o bucurie pentru locuitori

• ideea unei manifestari anuale dedicate locuitorilor comunei a apartinut primarului Ioan Sîrbu • evenimentul a ajuns la a treia editie • duminica trecuta, satenii au fost felicitati de primar prin acordarea de diplome •

Cea de-a treia editie a Zilelor comunei Tibucani, desfasurata duminica, 26 august, a însemnat pentru locuitorii stravechei si întinsei asezari de pe malurile Umbrari si Gogu, din bazinul inferior al rîului Moldova, strajuita de paduri umbroase si cîmpii manoase, un prilej de bucurie spirituala deosebita.
La ora 9, delegatii formate din reprezentanti ai primariei, în frunte cu primarul Ioan Sîrbu, viceprimarul Manole Vîrvea, secretarul Coca Ambrosa, profesor Liviu Popovici, director de scoala, si veterani de razboi au depus coroane de flori la cimitirul eroilor din incinta bisericii Sfintii Împarati Constantin si Elena, precum si la cele doua monumente din Curtea Scolii nr. 1 din Tibucanii de Jos, închinate înaintasilor care si-au pierdut viata pe cîmpurile de lupta în cele doua razboaie mondiale. Apoi, împreuna cu oaspetii sositi de la Piatra Neamt, senatorul Serban Stratila si directorul Directiei Agricole, inginer Liviu Bumbu, au facut un tur al comunei, unde au putut fi observate transformarile asezarii din ultima perioada. Pe lînga impresia buna ce a lasat-o aspectul general al satelor ce alcatuiesc comuna (Tibucanii de Sus, Tibucanii de Jos si Davideni), a fost apreciata în mod deosebit grija edililor pentru tînara generatie, toate cele cinci scoli fiind în curs de modernizare si dotare dupa standardele europene.

ÃŽn bazarul amplasat între satele Tibucanii de Jos si Davideni, unde multimea se adunase înca de la primele ore ale diminetii, preotii parohi de la bisericile comunei, Ioan Juncanaru, paroh la biserica Sfintii ÃŽmparati, din Tibucanii de Sus, Vasile Ambrosa, paroh la biserica Sfîntul Procopie, din Tibucanii de Jos, si Petru Mihalache, paroh la biserica Taierea capului Sfîntul Ioan Botezatorul, din Davideni, au oficiat un Te Deum. Primarul Ioan Sîrbu, medic ca formatie, a urat bun venit tuturor la „Sarbatoarea Tibucanilor“ si a prezentat oaspetii, multumindu-le pentru ca au onorat invitatia. Totodata, si-a exprimat respectul pentru toti locuitorii din asezarea de care s-a legat sufleteste înca de cînd l-a adus aici destinul, în slujba vietii si a sanatatii semenilor. „Ma bucur ca, an de an, numarul celor care vin la festivitatea închinata dumneavoastra, este tot mai mare. Au trecut 37 de ani de cînd va cunosc bucuriile, dar si necazurile inerente unei vieti. ÃŽnsa, va asigur ca s-a pornit pe un drum bun, neajunsurile le avem în atentie împreuna cu consilierii si în scurt timp le vom realiza. Ma refer, pe termen scurt, la reabilitarea podului Vîrlan si a pasunii din satul Davideni, în locul numit Bahna. Acum trei ani, de cînd m-ati ales primar, nu am promis multe, dar din ceea ce vedeti ca s-a realizat, cred ca sînteti multumiti.
Vreau sa va spun, ori sa va amintesc, daca nu ati aflat ca a început o reforma în sanatate si, începînd din noiembrie anul acesta, veti primi fiecare plicul cu evidenta dumneavoastra, în luna în care v-ati nascut. Ca medic, aveam dubii în reusita aceste actiuni, dar acum nu mai am. Si ca începînd cu luna noiembrie se ieftinesc medicamentele, este iar o veste buna pentru toti“, a transmis primarul de Tibucani.
Senatorul Serban Stratila si directorul Directiei Agricole, Liviu Bumbu, în alocutiunile lor, si-au exprimat bucuria revederii cu harnicii locuitori ai Tibucanilor. „Va felicit pentru tot ce ati organizat pentru Zilele comunei, unde am venit cu drag si am vazut lucruri bune. Ca presedinte în probleme de sanatate publica în Senat, ma preocupa în special acest subiect pentru judetul Neamt si facem tot ce se poate ca sa parcurgeti viata fara dureri“, a marturisit senatorul Serban Stratila. La rîndul lui, inginerul Bumbu a multumit ca a fost invitat la manifestare, si a confirmat ca, în curînd, pasunea din locul numit Bahna va arata cum trebuie, finantarea fiind deja facuta pentru asanarea acelui loc mlastinos.

Diplome, daruri, flori si aplauze

Primarul Sîrbu a oferit oaspetilor diplome de cetatean de onoare, precum si cîte un album cu imagini din comuna. Au fost acordate diplome si celorlalti cetateni de onoare ai localitatii, chiar daca unii din ei erau absenti de la festivitate: Toader Mocanu, Vlad Marcoci, Dumitru Badea, Ioan Munteanu, Silvia Ciornei, Titela-Rodica Popescu, general Nicolae Pruteanu, Daniela Soroceanu, Romica Rotaru, Marius Rogin, Angela Pascu, Dorel Botez, Costel Podaru, Mihai Chiric. Primarul a oferit flori si cadouri mamei celui mai tînar cetatean al comunei, nascut pe data de 4 august, cu numele Denisa Andreea Dulhan; celor mai tinere cupluri care si-au unit destinele pe data de 25 si 26 august, familiilor Tapu Gheorghe si Valentina Aurica si Balut Ioan si Mihaela. De asemenea, au fost rasplatiti cu diplome si premii elevii cei mai merituosi ai anului, cîte unul de la fiecare scoala. Popovici Andreea, clasa a VI-a, Scoala nr. 1, Musteata Cristina, clasa a IV-a, Scoala nr. 2, Vaduva Vasile, clasa a VIII-a, Scoala nr. 3, Stroi Mihai, clasa a II-a, Scoala Tibucanii de Jos, si Avram Madalina Lavinia, clasa a VII-a, Scoala Davideni.
Sotii Vasile si Maria Botescu, care au împlinit 50 de ani de casatorie, au fost si ei felicitati în fata multimii. Nu au fost uitati nici locuitorii care s-au nascut pe 26 august, ziua sarbatorii: Dumitru Ciurea (1935), Ioan Stroi (1939); Dorel Asmarandei (1949), Maria Gherasim (1969), Constantin Onu (1949), Silvia Tataru (1953), Traian Constantin (1949).
Un capitol mai trist al manifestarii a fost omagierea cetatenilor comunei plecati în ultimul an, „într-o viata poate mai buna, dar cu siguranta, vesnica“, dupa cum s-a exprimat primarul Sîrbu, în memoria carora s-a pastrat un moment de reculegere: Petru Munteanu, Gheorghe Balan, Constantin Ratoi, Didina Iacob, Gheorghe Musteata, Lazar Nistor, Gheorghe Vaduva, Gheorghe Avram, Vaniusca Giangu, Aglaia Savu.
Spre final, primarul de Tibucani a oferit si ciocnit cîte un pahar de bere cu fiecare veteran, moment în care a evoluat pe scena o echipa de dansatori de la Scoala Davideni, îndrumati de profesoara Ligia Stan.
Oaspetii au fost condusi apoi sa viziteze o expozitie de arta plastica, pe holul Clubului din incinta Scolii din Tibucanii de Jos, creatie a elevilor (fii, ori nepoti ai comunei), Aurelian Antal, Stefan Diaconu, Vlad-Stefan Buruiana (elevi la Liceul Victor Brauner din Piatra Neamt) si Peter Bretz, student la Facultatea de Psihologie din Bamberg, (Germania), ultimul fiind nepot al venerabilei familii din comuna, octogenarii Grigore si Didina Ciurea.
În bazarul din Davideni, a continuat un program de voie buna pentru participantii de toate vîrstele si de toate gusturile. Muzica, mici, bere, dulciuri si racoritoare, scrînciobe si balansoare, discoteca în aer liber, pîna în miez de noapte.

Reusite si planuri de viitor

Ideea acestei manifestari, care are ca scop oferirea unor clipe de destindere locuitorilor comunei, a apartinut primarului Ioan Sîrbu, în anul 2005.
Odata aprobata hotarîrea de consiliul local, a fost îmbratisata de toata suflarea locului si, de atunci, ziua dedicata lor, ultima duminica a lunii august, este asteptata cu nerabdare an de an de toti locuitorii si fiii comunei Tibucani, dar si din asezarile învecinate. Evenimentul nu a fost ales întîmplator la data amintita, deoarece se „înfrateste“ cu sarbatoarea religioasa „Taierea Capului Sfîntul Ioan Botezatorul“, cînd este hram la biserica parohiala din satul Davideni si, în preajma careia, an de an, se desfasoara bîlciul anual.
Dupa un an, de la a II-a editie a Zilelor comunei Tibucani, în afara de reabilitarea si utilitarea scolilor, elevii au fost stimulati prin actiunea „Cu primavara în excursie“. ÃŽn satul Davideni s-a turnat un covor asfaltic pe o lungime de 2 kilometri pe drumul judetean 155 si s-au balastat 4 kilometri de drum comunal; s-a reabilitat Clubul si s-a amenajat un parc în curte, s-au reabilitat doua troite.
Au fost montate semne luminoase de nominalizare a comunei la cele doua intrari, s-a amenajat si utilat Camera Agricola, s-a extins sediul Primariei, s-au facut repetate actiuni de igienizare în comuna, au fost asigurate 21 de locuri de munca prin angajarea conform Legii 76/2002 si s-au acordat 90 de ajutoare sociale si de necesitate - la finele anului 2006. S-a înfiintat serviciul de paza tip Politie Comunitara. Planurile imediate ale autoritatilor tibucanene sînt, în afara de reconstructia podului Vîrlan, si deschiderea santierului pentru asanarea bahnei din Davideni, forare fîntîna bazar, confectionare si montare semne circulatie si identificare, precum si demararea de actiuni de împadurire a trei parcele.
Dupa închiderea Zilelor comunei, locuitorii comunei Tibucani asteapta, cu nerabdare, alt eveniment: Sfintirea Schitului Tibucani, cu hramul Maria Magdalena, monument istoric si de arhitectura, pe data de 16 septembrie, cînd este asteptat IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, alaturi de alti prelati ai Bisericii Ortodoxe.

Articol afisat de 4072 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Maria STUPCANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective