Salmonella de la nunta
• membrii ai doua familii din Bahna au ajuns la spital intoxicati cu Salmonella, dupa ce au mîncat carne de pui adusa de la o nunta • evenimentul fericit care s-a sfîrsit prost a avut loc în judetul Iasi • victimele, cu vîrste între 4 si 51 de ani, sînt în afara oricarui pericol, parasind spitalul • Sase persoane, membre a doua familii din localitatea Izvoare, comuna Bahna, au fost recent externate din spital, dupa ce au suferit toxiinfectii alimentare pentru ca au consumat carne de pui cu Salmonella, adusa de la o nunta. Surorile Andreea H., în vîrsta de patru ani, si Elena H., în vîrsta de sase ani, Lica L., în vîrsta de 51 de ani, sotia acestuia Rodica L., în vîrsta de 48 de ani, si cei doi copii, Pamela L., în vîrsta de 15 ani si Octavian L., în vîrsta de 18 ani, au ajuns la medic în urma cu cîteva zile, acuzînd simptomele specifice unei toxiinfectii alimentare. Cele sase persoane au ramas internate în Sectia boli infectioase din cadrul Spitalului Municipal de Urgenta Roman, sub supraveghere stricta. Ulterior, le-au fost recoltate probele biologice necesare, pentru stabilirea germenilor care au cauzat toxiinfectia alimentara. „Cele sase victime au consumat carne de pui preparata la gratar, adusa de-o alta ruda, de la o nunta care avut loc într-o comuna din judetul Iasi. Persoanele prezentau la internare dureri abdominale, febra, varsaturi, simptome de altfel specifice unei toxiinfectii alimentare. O echipa din cadrul Compartimentului Teritorial de Sanatate Publica Roman a efectuat ancheta epidemiologica la domiciliul familiei respective. Pacientii au primit medicatia corespunzatoare în astfel de situatii si rezultatul analizelor de laborator a confirmat Salmonella. Pacientii nu au prezentat forme severe de boala, care sa prelungeasca spitalizarea, fiind deja externati“, a declarat doctor Niculina Bostina, medic sef al Sectiei boli infectioase. Medicii nu exclud posibilitatea ca alimentul sa se fi degradat în timpul transportului. Doctorii avertizeaza populatia sa consume alimentele imediat dupa preparare, sa fie atenta la conditiile de fierbere sau prajire a acestora si, în special, sa evite sa manînce produse usor perisabile, mai ales daca nu stiu exact provenienta lor. Reamintim ca în zona Romanului au mai fost asemenea cazuri, de regula aparute în comunitati care au participat la diverse evenimente colective, gen nunti sau parastase. Una dintre cele mai grave situatii s-a înregistrat la Icusesti, dupa ce mai multi oameni au consumat maioneza facuta din oua de rata, la un praznic. De asemenea, medicii sfatuiesc persoanele care se simt rau dupa ce au mîncat sa se prezinte la spital imediat, pentru a putea primi tratamentul de specialitate.
|