Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2007
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Regionale 13 Septembrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Daniel - noul Patriarh al Bisericii Ortodoxe

Daniel - noul Patriarh al Bisericii Ortodoxe

• contracandidatii sai au fost Mitropolitul Bartolomeu al Clujului si Episcopul Ioan de Covasna si Harghita • IPS Teofan, Mitropolitul Olteniei, s-a retras din cursa pentru scaunul patriarhal • PF Daniel a obtinut 95 de voturi •

Colegiul Electoral Bisericesc a votat, ieri, cel de-al saselea Patriarh. IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, este noul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. Înalt Prea Sfintia Sa Daniel a fost ales în al doilea tur de scutin, cu 95 de voturi, dupa ce Episcopul Ioan a iesit din cursa pentru Patriarhie înca din primul tur. Procedura de vot a cuprins doua etape. În cursul diminetii, au fost stabiliti de Sfîntul Sinod cei trei candidati, iar dupa-amiaza Colegiul Electoral Bisericesc a votat noul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

Ora 10 - stabilirea candidatilor

Mitropolitii Daniel al Moldovei, Bartolomeu al Clujului si Episcopul Ioan de Covasna si Harghita au fost cei trei candidati pentru scaunul patriarhal, desemnati de Sfîntul Sinod al BOR, reunit în sedinta extraordinara ieri, la ora 10. Primul candidat desemnat de Sfîntul Sinod a fost Mitroplitul Daniel, Mitropolitul Bartolomeu a fost ales în cel de-al doilea tur de scrutin, iar în cel de-al treilea, Episcopul Ioan de Covasna si Harghita, a anuntat secretarul Sfîntului Sinod, PS Vincentiu Ploiesteanul. Mitropolitul Olteniei, Teofan, s-a retras de la cel de-al doilea tur de scrutin, iar IPS Laurentiu al Ardealului a anuntat, înaintea începerii primului tur de scrutin, ca nu vrea sa fie propus candidat.

Ora 17 - a început votarea

Tot ieri, dar la ora 17, s-a întrunit Colegiul Electoral Bisericesc, forumul electoral al Bisericii Ortodoxe Române, pentru a vota Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Cei trei candidati si-au prezentat CV-urile membrilor Colegiului. Colegiul Electoral Bisericesc are 169 de membri, dintre care 99 sînt clerici, iar 70, mireni. IPS Teofan, care s-a retras din cursa pentru Scaunul Patriarhal, a declarat la iesirea din Catedrala Patriarhala: „Am renuntat pentru ca sînt altii mai vrednici ca mine“. IPS Nicolae Corneanu a acceptat presedintia Sfîntului Sinod, în virtutea vechimii în grad, iesind astfel din cursa pentru ocuparea scaunului patriarhal.

Turul doi de scrutin

Potrivit unor surse din interiorul Patriarhiei, în primul tur de scrutin, IPS Daniel a primit 80 de voturi, IPS Bartolomeu Anania - 62 de voturi, iar PS Ioan Salajan - 18 voturi. Un vot a fost anulat. Ca urmare a voturilor, au mers mai departe în cursa pentru Patriarhie Mitropolitii Daniel si Bartolomeu Anania. A învins, pîna la urma, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, cu 95 de voturi.

Portretul noului patriarh

Fostul Mitropolit Daniel este reprezentant al curentului modernist-ecumenist. Noul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Prea Fericitul Daniel, s-a nascut pe 22 iulie 1951. La 23 de ani obtine diploma de licenta în teologie. Dupa doi ani, pleaca în Franta unde îsi ia doua doctorate în teologie la Strassbourg. În 1987, intra în viata monahala la Manastirea Sihastria, unde este hirotonisit ieromonah. Pe 1 martie 1990, este ales Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei, iar în luna iulie a aceluiasi an este înscaunat Arhiepiscop al Iasilor si Mitropolit al Moldovei si Bucovinei. Este reprezentantul curentului modernist si este contestat de traditionalistii din biserica, tocmai pentru deschiderea sa catre dialogul ecumenic si interreligios.
Daniel a fost vazut drept omul care ar putea aduce o modernizare a Bisericii, asa cum a facut-o si în cei 17 ani de cînd a preluat conducerea Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. Pentru sustinerea Bisericii Ortodoxe, dar si a misiunilor filantropice, Daniel a stiut sa faca afaceri profitabile. A început cu o fabrica de lumînari si s-a extins într-un centru expozitional si de conferinte în Iasi, un ocol silvic la manastirea Neamt, o tipografie, dar si activitati turistice în zona.

Numit de unii mogul de presa

Mitropolia Moldovei si Bucovinei are 600 de angajati numai în centrul administrativ, iar în toata Arhiepiscopia Iasilor numarul lor depaseste 3.000. „Multitudinea si complexitatea activitatilor desfasurate de MMB dupa '90 nu ar fi fost posibila fara munca, dragostea biserica si curajul vizionar al mitropolitului Daniel“, spune Constantin Sturzu, purtator de cuvînt la Mitropolia Moldovei si Bucovinei.
Mass-media l-a numit mogul de presa, pentru ca mitropolia pe care o conduce detine un ziar, un post radio si are chiar o licenta de televiziune. Apropiatii spun însa ca Daniel a intuit nevoile bisericii si a înteles ca asa poate promova mai bine valorile ortodoxiei.
Postul de radio acopera 75% din teritoriul tarii si are 26 de statii. Este cea mai importanta retea media ortodoxa din lume, spun cei care lucreaza acolo. „Nu e o afacere, e o investitie a Bisericii Ortodoxe Române, pentru a fi un radio pentru sufletul ascultatorilor si nu e o investitie din care se asteapta un profit imediat, în plan lumesc, ci se asteapta, în primul rînd, mîntuirea cît mai multora dintre ascultatorii nostri“, spune Ciprian Apetrei, director Radio Trinitas.
Institutul Cultural-Misionar Trinitas mai are o editura si un magazin virtual on-line. Profitul merge în numeroase proiecte filantropice sau sociale. La ora actuala, sînt 12 birouri de asistenta sociala în Arhiepiscopia Iasilor, din 2003 s-a înfiintat Fundatia Solidaritate si Speranta, care actualmente are sapte filiale în trei judete ale arhiepiscopiei. „IPS este un om cu capacitate de munca extraordinara, un profesor de teologie si, în acelasi timp, un monah care a cautat, prin activitatea pe care o desfasoara la Mitropolia Iasilor, sa faca o legatura între spiritualitate, teologie si prezenta bisericii în societate“, spune Nicolae Dascalu, directorul Institutului Cultural-Misionar Trinitas.

Articol afisat de 1792 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
()
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective