Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2007
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 17 Septembrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Oferta speciala pentru veterani: Gratuitate pe bani

Oferta speciala pentru veterani: Gratuitate pe bani

• veteranii de razboi primesc loc cu verdeata gratuit la cimitir, dar verdeata costa • înainte sa scape de grija administrarii cimitirelor, Aqua Calor a trimis somatii veteranilor de razboi sa-si achite taxa de îngrijire a locului de veci, altfel ramîn fara el • noul sef peste Eternitatea si Pietricica se arata îngaduitor cu termenele, dar la taxa nu poate renunta •

„Tara îti va fi recunoscatoare“, au auzit batrînii nostri în momentul în care au luptat pe front. Care s-au mai întors în viata au primit recunostinta patriei, dupa putinta si îngaduinta diriguitorilor. Asa s-au pomenit cu Legea 44/ 1994, prin care veteranii de razboi, vaduvele si urmasii acestora au primit drepturi în semn de cinstire. Acum, în anul de gratie 2007, veteranii merg gratis cu trenul si cu troleul, sînt scutiti de impozit pe venit, pe casa si pe teren, intra gratis în muzee, li se da ajutor anual, li se dau lemne daca au nevoie, se duc gratis în statiune. Si primesc gratis loc de veci, pentru calatoria pe lumea cealalta. Aici, însa, gratuitatea devine relativa, cel putin la Piatra Neamt. Locul cu verdeata e fara bani, dar verdeata costa, dupa cum au putut constata parte din cei îndrituiti. Banii pe care trebuie sa-i dea nu sînt multi pentru niste buzunare bine ticsite. Pentru buzunarele de erou luptator pe front acum 60 de ani înseamna însa ceva.

Uite scutirea, nu e scutirea

Vasile Ciobanu a participat în razboi avînd gradul de elev-plutonier. ÃŽn 1995, în baza Legii 44/ 1994 si a statutului Asociatiei Nationale a Veteranilor de Razboi, a primit legitimatia care îi atesta calitatea de veteran. Zece ani mai tîrziu, pe 7 noiembrie 2005, Vasile Ciobanu a primit de la Aqua Calor loc de veci în cimitirul Eternitatea. Gratis. Prin primavara acestui an, s-a pomenit cu somatie de la Aqua Calor sa-si plateasca taxele pentru locul de veci, altfel risca sa îl piarda. Omul, stiind ca gratis înseamna fara bani, s-a dus la primarie sa ceara explicatii. Printr-o petitie care nu i-a fost primita si înregistrata. „Sînt veteran de razboi si posed la cimitirul de pe strada Stefan cel Mare un loc de veci pentru care, pîna în prezent, am fost scutit de taxa anuala de cimitir. ÃŽn prezent, mi s-a spus ca, potrivit dispozitiei primariei Piatra Neamt, trebuie sa achit aceasta taxa. Va rog a mi se comunica daca veteranii de razboi mai beneficiaza de acea taxa“. Atît voia Vasile Ciobanu. Registratura nu i-a primit hîrtia. „Probabil ca functionarul a vazut ca nu este de competenta Primariei sa rezolve problema cetateanului, pentru ca cimitirele au fost la Aqua Calor, iar acum sînt în administrarea unui operator privat, si l-a îndrumat spre acesta“, au raspuns reprezentantii Primariei Piatra Neamt. Cu toate acestea, acum au luat cererea omului, au înregistrat-o si au promis raspuns în termenul legal. „Omul are dreptate. O sa îi raspundem la solicitare, chiar daca nu tine de noi sa îi rezolvam problema si pîna la urma tot la administratia cimitirelor trebuie sa ajunga“, au spus oficialii.

La cimitir se rezolva toate

Eternitatea si Pietricica au fost preluate în grija de societatea M&D SRL. Consiliul Local a aprobat un regulament în baza caruia sa munceasca aceasta firma. Regulamentul spune la art. 35 ca veteranii primesc locuri de înhumare fara plata, dar se pare ca bani tot trebuie sa dea: tariful anual de întretinere. De la el nu sînt scutiti. Daca nu platesc doi ani la rînd, veteranii pierd dreptul de folosinta asupra palmei de pamînt. Reprezentantul societatii M&D spune ca de cînd a preluat în grija cimitirele nu a trimis nici o somatie. „Trebuie sa fie trimisa de Aqua Calor, de prin primavara. Aceste somatii cer sa fie platita întretinerea anuala a cimitirului. Nu e mult, e 16 lei fara TVA pe an. Locurile pentru veterani sînt gratis, conform legii, dar întretinerea cimitirului se plateste de toata lumea, inclusiv de veterani“, a spus Dumitru Petrescu. Nu întelege, însa, cum de s-a ratacit Vasile Ciobanu tocmai la cimitirul Eternitatea, cînd veteranii au alee speciala amenajata în cimitirul Pietricica. Dar nu conteaza. Si omul nici n-are de ce sa-si faca griji: nu ramîne fara locul de odihna vesnica, daca da banii. „Trebuia sa fi venit la noi, la cimitir, ca la cimitir se rezolva toate. Regulamentul zice ca neplata duce la suspendarea dreptului de folosinta, dar nu e nimeni absurd. Pentru el, si pentru altii, nu exista riscul sa ramîna fara loc de veci. Dar e bine totusi sa treaca pe la noi, sa achite acea taxa. Trebuie platit si din urma, pe perioada cît n-a platit. Fara penalizari, ca nu mai punem penalizari si la cimitir“, a mai spus Dumitru Petrescu.

Articol afisat de 1736 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective