Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 20 Noiembrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Gravide dezinteresate de investigatii medicale gratuite

• din cele zece gravide din localitate, doar cinci s-au prezentat, ieri, la dispensar pentru a beneficia de consultatii ginecologice si analize • douã dintre acestea au grave probleme oftalmologice, care necesitã investigatii suplimentare •

Campania „Pentru un copil sãnãtos al Europei“, desfãsuratã de reprezentantii Casei de Asigurãri de Sãnãtate, a ajuns ieri la Tarcãu.
Alãturi de reprezentantii forului plãtitor, au fost ieri prezenti pentru a-si oferi serviciile medicale, doctor Lucia Huianu, din cadrul sectiei Obstetricã a Spitalului Judetean si reprezentantii Centrului Medical „Biomedica“, dispusi sã recolteze sînge în vederea efectuãrii analizelor hematologice, dar nu numai. ÃŽn ciuda faptului cã actiunile acestei campanii au fost intens popularizate de cãtre medicul de familie Alina Ciocârlan, la cabinetul cãreia s-au derulat actiunile acestui ultim proiect al campaniei „Sîntem aici pentru tine. Sãnãtatea ta conteazã“, prezenta pacientelor care se aflau în centrul atentiei a fost slabã. Din cele zece gravide luate în evidentã de cãtre medicul de familie, gravide care de altfel se îngrijesc de sãnãtatea lor si se prezintã lunar la consultatie, numai cinci au venit ieri la dispensar. Desi tinere, cu vîrste de pînã în 30 de ani, multe dintre acestea se aflã la treia, a patra sarcinã. Mai grav este cã odraslele se nasc în niste familii cu venituri modeste, unde nici unul dintre pãrinti nu lucreazã. Astfel, sursele sigure de venit le reprezintã alocatiile copiilor si ajutorul social dat de primãrie. Pentru a cîstiga un ban în plus, bãrbatii muncesc cu ziua pe la particulari, iar femeile, prin sat, în mãsura în care timpul pe care îl au le mai permite asta. Pentru cã mãcar doi dintre copiii pe care deja i-au adus pe lume au mai putin de 3 ani. Consultatiile ginecologice efectuate de cãtre medicul ginecolog Lucia Huianu nu au evidentiat probleme deosebite din punct de vedere al specialitãtii.

Precizãri utile despre calitatea de asigurat

Pentru cã douã dintre gravidele consultate prezentau probleme oftalmologice majore, doctor Lucia Huianu a recomandat medicului de familie trimiterea pacientelor la un consult de specialitate.
În functie de rezultatul acestui examen, medicul ginecolog care asistã pacienta la nastere decide dacã aceasta poate aduce copilul pe lume pe cale naturalã sau prin interventie chirurgicalã de tip cezarianã. În afarã de cele cinci gravide, s-au mai prezentat, ieri, la consultatie alte cinci paciente cu afectiuni ginecologice pentru a vedea dacã tratamentul pe care îl urmeazã este eficient si dacã afectiunile lor s-au mai ameliorat. Tuturor pacientelor prezente la dispensar li s-a recoltat sînge în vederea efectuãrii analizelor hematologice. În timp ce pacientele îsi asteptau rîndul la consultatie, reprezentantii CAS Neamt le-au informat despre noutãtile legislative în ceea ce priveste calitatea de asigurat, care le conferã posibilitatea de a a beneficia de servicii medicale gratuite, dreptul la investigatii de specialitate, investigatii de înaltã performantã etc. Una dintre noutãti este aceea cã pentru a beneficia de calitatea de asigurat, orice persoanã care nu a cotizat niciodatã la fondul unic al asigurãrilor de sãnãtate poate cãpãta acest drept plãtind doar pentru ultimele sase luni.
Una dintre problemele cu care se confruntã destul de des medicul de familie Alina Ciocârlan este aceea a femeilor care au calitatea de coasigurat, prin prisma faptului cã sotul lucreazã si este plãtitor de asigurãri sociale de sãnãtate. Numai cã sotii lucreazã la firme ale cãror sedii centrale se aflã în alte orase din tarã, angajatorii vireazã banii cãtre casele de asigurãri de sãnãtate din acele orase, iar CAS Neamt nu îi are în evidentã pe plãtitori.
Medicul de familie Ciocârlan are pe listã 2.500 de pacienti, din care 2.000 pot proba în orice clipã calitatea de asigurat.

Articol afisat de 1781 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L.ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective