Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2008
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 24 Ianuarie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
COLECTIA „ISTORICÓ A UNUI EX-SEF DE POLITIE

COLECTIA „ISTORICÓ A UNUI EX-SEF DE POLITIE

• Celestin Morosanu, fostul comandant al Politiei Tîrgu Neamt, vrea sã-si doneze colectia de reviste „Magazin Istoric“ • el detine toate numerele, din 1967, pînã la cel din decembrie 2007 • revistele sînt legate în volume, pe ani • în total, 41 • „Revista era ceva nou în 1967 si mi-a plãcut de la primul numãr. De atunci le-am cumpãrat pe toate“, a declarat colonelul în rezervã •


Colonelul pensionar Celestin Morosanu, în vîrstã de 78 de ani, fost comandant al Politiei orasului Tîrgu Neamt între anii 1968-1980, s-a hotãrît sã-si înstrãineze colectia de reviste „Magazin Istoric“. Aceasta se întinde pe o perioadã de 41 de ani, continînd toate aparitiile, de la primul numãr al publicatiei, pînã la cel din decembrie 2007. Pentru ca nici o revistã sã nu se rãtãceascã, colonelul s-a hotãrît la un moment dat sã le dea la legat în tomuri, pe ani. A ajuns astfel sã aibã acum 41 de volume, pentru care nu mai are loc în bibliotecã si nici rafturile nu mai pot tine o astfel de greutate.
„Revista era ceva nou în 1967 si mi-a plãcut de la primul numãr. De atunci le-am cumpãrat pe toate. Cred cã sînt singurul din Tîrgu Neamt cu o astfel de colectie completã. La început tineam revistele legate cu sfoarã, în pachete, sã nu se rãtãceascã. Dupã vreo 10 ani m-am hotãrît sã le dau la legat în volume. Urmãtoarele, pe mãsurã ce se adunau revistele. M-am hotãrît sã renunt la aceastã colectie, fiindcã nu mai am loc unde s-o pãstrez. Sînt 41 de volume, fiecare cuprinzînd numerele apãrute pe parcursul unui an. Unul singur cîntãreste circa douã kilograme, asa cã însumate au o greutate substantialã, si au început sã-mi deterioreze biblioteca. Se curbeazã rafturile. Vreau sã ofer aceastã colectie unei institutii de culturã - bibliotecã, scoalã, muzeu - contra unei sume modice, care sã-mi permitã sã recuperez ceva din costul legatului“ a spus Celestin Morosanu. Acesta nu a precizat o sumã exactã, dar s-ar multumi cu 1.000 de lei (10 milioane de lei vechi).
Bãtrînul este pensionar militar cu gradul de colonel si absolvent al Facultãtii de Drept din Iasi. ÃŽnainte de revolutia din 1989, a fost seful Politiei Tîrgu Neamt, perioadã în care s-a ridicat si clãdirea în care functioneazã sediul institutiei. Celestin Morosanu rememoreazã anii trecuti, cînd era în activitate si afirmã cã erau vremuri grele, dar considerã cã politistii sînt acum niste „domni“.

„Asa erau vremurile atunci“

„Am lucrat în politie 38 de ani. Am fost seful Politiei Tîrgu Neamt timp de 12 ani, din 1968, de la formarea judetului Neamt, si pînã în 1980. Era mult mai greu atunci decît acum. Se lucra foc continuu, nu aveam nici sîmbãtã, nici duminicã liberã. Efectivele erau mici, problemele multe, eram plãtiti prost. Politistii de acum au lefuri foarte bune si beneficiazã de salarii compensatorii sã iasã mai devreme la pensie. Atunci, dacã doreau, te dãdeau afarã si gata. Clãdirea în care functioneazã sediul de acum al Politiei Tîrgu Neamt s-a construit în timpul cînd eram eu comandant. Au durat trei ani demersurile necesare, o grãmadã de hîrtii, pînã a venit aprobare de la minister“, ne-a relatat tîrgnemteanul. Dupã anii petrecuti la sefia Politiei Tîrgu Neamt, a fost mutat la Piatra Neamt, de unde a si iesit la pensie. A lucrat la criminalisticã, unde s-a ocupat de omoruri si tîlhãrii. Acesta este de pãrere cã lucrurile nu s-au schimbat prea mult în ce priveste amploarea fenomenului infractional. Doar cã acum faptele grave se prezintã pe toate canalele de stiri si în ziare, pe cînd înainte nu se aduceau la cunostinta opiniei publice. Iar dosarele nu stãteau prea mult timp prin sertare si condamnãrile se dãdeau mult mai repede. „Situatia se prezenta ca si acum, numai cã nu se publica nimic. Noi stiam exact cîte infractiuni grave erau comise în tarã, cîte accidente, dintr-un ziar cu circuit intern, al Militiei. Asa erau vremurile atunci. Totusi, acum este o stare mai agitatã. ÃŽn ultimii ani, înainte de revolutie, cei care nu aveau ocupatie erau dusi obligatoriu la Fortele de Muncã si trebuia sã le gãsescã serviciu. La fel se întîmpla si cu cei care se eliberau din puscãrie. Era mai mare strictete. Pentru trei lulele, trei surcele, erau condamnati. Nu dura asa de mult ca astãzi. Dacã dosarele erau tinute prea mult timp pe loc, erai dat afarã si venea altul. Era si o glumã în legãturã cu asta, cum cã ti «se dã a treia cizm㻓, a mai spus colonelul în rezervã.

Un spãrgãtor a gafat la „Pãduchiosul“

Tîrnemteanul ne-a mai spus cã nici infractorii nu difereau prea mult de cei de astãzi. Doar cã acum au mai multe drepturi. „Am avut si omoruri, si tîlhãrii, si spargeri. ÃŽmi amintesc cã era un magazin în fata complexului (n.r. - Restaurantul Central), unde se vindeau ceasuri, aparate foto. Erau clãdiri evreiesti. Un hot s-a urcat în pod si a spart tavanul, a coborît în magazin si le-a luat toate ceasurile, cît a putut duce în douã sacose. A fãcut o pagubã foarte mare. L-am prins dupã 15 zile. Am verificat singurul hotel care era la acea vreme la Tîrgu Neamt, în zona cinematografului de azi. Nu mai stiu cum se numea, populatia îi spunea „Pãduchiosul“. Hotul s-a dus într-o sîmbãtã spre duminicã si a rezervat o camerã. Dacã nu reusea lovitura, sã aibã unde dormi. Atunci era nuntã la complex si, fiind zgomot, muzicã, gãlãgie, a putut lucra în voie la magazinul de ceasuri de peste drum. Nu s-a mai întors la hotel si i-am luat numele de acolo. De la acest indiciu am plecat. Hotul era de loc din Tibucani. I-am luat fotografia de la Evidenta Populatiei si l-am dat în urmãrire pe judet. Toti politistii aveau poza lui. Dupã 15 zile l-am prins. A urcat într-un autobuz spre Piatra Neamt si o datã cu el si un militian care l-a recunoscut si l-a retinut“, ne-a povestit colonelul pensionar. A mai sustinut cã se desparte cu regret de colectia sa, pe care a adunat-o atîtia ani. Crede însã cã poate fi utilã cuiva pasionat de istorie pentru cã sînt materiale inedite, semnate de marii istorici ai României.

Articol afisat de 1954 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ramona AANEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective